هدايت نوجوانان به سوي نماز (1)

■ هدايت نوجوانان به سوي نماز (1)

هدايت نوجوانان به سوي نماز (1)

مقدمه

از مهمترين فصول مربوط به حيات انسان فصل مربوط به دوران نوجواني او، شامل مرز سنّي 18- 12 است، مرحله‏ .اي که آغاز آن، پايان دوران کودکي، و نهايت و خاتميت آن آغاز جواني و وصول به مرحله کامل مردي يا کامل زني است.

اين مرحله را از مبهم‏ترين مراحل حيات در جنبه شناخت ابعاد جسمي، رواني و عاطفي، و دشوارترين مراحل از نظر سازگاري انسان ذکر کرده‏اند.[1] ضمن اينکه اين دوره از رشد و زندگي، متضمن بحراني هيجاني، تحولي اخلاقي و دگرگوني و تغييري عظيم در شخصيت است.

روانشناسان رشد، حتي آنانکه در زمينه بلوغ و نوجواني کار کرده‏اند با نقاط مبهم متعددي از شخصيت و روان نوجوان خود را مواجه ديده‏اند و آن را دوراني آشفته و تحمل آن را از ديد مربيان مشکل معرّفي کرده‏اند.

تغييرات جسمي، و به همراه آن دگرگوني‏هاي رواني در نوجوان سريع و همراه با احساساتي است[2] که اغلب بعد شخصي و سليقه‏اي دارند، و طبيعي است که مربّي را در برابر نوجوانان متعدد، مخصوصاً با فرهنگهاي متفاوت به نوعي ترديد و ناآگاهي در تصميم‏گيري بکشاند و او در برخورد با نوجوان خود را با مسائل و مشکلاتي مواجه ببيند که همه گاه قادر به حل و رفع آن نيست.

دامنه آن تحولات وسيع و جنبه‏هاي قابل مشاهده و دريافت آن عبارتند از: دگرگوني در خلق و خوي، رفتار نامتعادل، گريز از تکاليف رسمي، امتناع از پذيرش مسئوليت، زماني فرار از مدرسه، سرکشي و عصيان، مخالفت بزرگتران و حتي ترک وظايف تحصيلي، مذهبي، خانوادگي و يا سرعت در تصميم‏گيري‏ها، يا سرعت در راندن و...[3] .

[1] تعليم و تربيت و مراحل آن صفحه 178.

[2] سيري در بلوغ صفحه 5.

[3] نوجواني- دکتر جعفر کرماني صفحه 49.

 

 

دوران بيداري‏ها

دوران نوجواني مصاف است با بروز بيداري‏هاي متعدد که هر کدام آنها مي‏توانند زمينه و منشائي براي رشد و سعادت، و در صورت عدم هدايت آنها موجد بدبختي‏ها و سقوطهايي باشند. مهمترين آنها عبارتند از:

 

بيداري فطرت

شايد در هيچ مرحله‏اي از عمر (جز سه سال اول زندگي) فطرت به اين اندازه بيدار و هشيار نباشد. در آغاز زندگي، فطرت همانند منبعي زلال چنان در روان و سراسر وجود کودک بيدار است که گوئي همچون پيامبري معصوم است و با جهان وحي مستقيماً در ارتباط. جز سخن راست از او نخواهي شنيد و جز امانت و عدالت از او سر نمي‏زند. فطرت پاک خدائي او را در خود شناور و سيراب مي‏سازد.

در مراحل بعد، به علت تربيت غلط، محيط معاشرتي نامناسب، شيوه‏هاي رفتاري ناصواب مدل‏ها و الگوها، توقّعات نامتناسب با ظرفيت رواني طفل و...، فطرت در زير توده‏هائي از ابرها و غبارهاي گوناگون مخفي شده، خورشيد آن از پرتوافکني باز مي‏ماند. وضع چنان است که گوئي فطرت او به خوابي سنگين فرو رفته است.

در دوران نوجواني، شرايط و امکاناتي پديد مي‏آيد که گرد و خاک روي فطرت به کناري مي‏رود و آن خورشيد از نو پرتوافکن مي‏شود. نوجوان چنان مي‏شود که گوئي سطلي آب سرد بر سر و روي فطرت او ريخته و بيدارش ساخته. که بايد از اين بيداري استفاده کرد.

 

بيداري مذهب

بر طبق دعاوي صاحبنظران و هم بر اساس آزمايش‏هاي بعمل آمده ايمان به مذهب از 12 سالگي آغاز مي‏شود و البتّه در اشخاص سالم و طبيعي، ايمان به حقايق يعني احتياج به پرستش، با سنين عمر شديد مي‏شود.[1] دانشمندي چون گزل که متخصص مسائل نوجوانان است اوج و شکوفائي آن را در سنين 16- 14 مي‏داند. و عالمي چون موريس دبس، شروع جهش مذهبي (حس مذهبي) را آغاز بلوغ مي‏شناسد.[2] ديگران حتي دانشمندان، ماترياليست هم ‏چنين اعتقادي را در مورد نوجوانان دارند و از حس ماوراء طبيعي در آنان حرف مي‏زنند.[3] .

اين بيداري در نوجوان عاملي براي رشد معنوي و اخلاقي و موجبي براي پيشگيري‏هاست. به گفته عالمي وضع چنان است که گوئي خداوند حکيم بصورت پيشگيري قبل از بروز طوفان و طغيان غرائز، وسيله مهار کردن آن را در انسان آماده کرده است.[4] .

[1] شادکامي، صفحه 40.

[2] بلوغ صفحه 118.

[3] ماکارنکو مربي روسي.

[4] جوان ج 1 صفحه 375.

 

بيداري جهان‏بيني

در اين مرحله از عمر ديد و بينشي خاص نسبت به جهان در نوجوان پديد مي‏آيد. ممکن است او به مدرسه رفته نباشد و حتي علم و تجربه‏اي از کتاب بدست نياورده باشد، ولي وضع او چنان است که گوئي با ديدي ديگر پديده‏ها را مي‏بيند، و يا پديده‏هاي دور و بر با او از رمز و راز پيدايش و فرجام خود سخن مي‏گويند.

جهان‏بيني او عوض مي‏شود، زندگي براي او زيبائي و عظمتي مخصوص پيدا مي‏کند. ديد او به اشيا با آنچه که در ديروز بود کاملاً متفاوت است. اين بيداري هم سببي براي جهان‏شناسي عميق‏تر و روي آوردن به علم و فرهنگ است و هم وسيله‏اي براي سوق دادن او به سوي خالق اشيا و آفريدگار علي الاطلاق و در نتيجه احساس نياز به پرستش و نيايش او.

بيداري وجدان

وجدان عبارت از نوعي خودآگاهي دروني و يا نيروي درک مهمات رذائل و فضائل است. در برابر اعمال پسنديده آدمي خرسندي و رضا و در برابر اعمال نارواي انسان نوعي خودداري و خود سرزنشي دارد و بدينسان براي آن نقشي چون نقش قاضي محکمه قائلند.

در سنين نوجواني، وجدان بيدار مي‏شود و در درونش محکمه‏اي تشکيل مي‏گردد. خود براي خويشتن قاضي و داور است. اگر گناه و خطائي مرتکب شود خود را سرزنش مي‏کند و حتي ممکن است براي خود کيفري و عقوبتي، مثل ترک لذّت، تحمل رنجها و... قائل شود. و مي‏بينيم که اين بيداري خود از عنايات لطيف الهي و عاملي براي خود کنترلي است.

 

بيداري رغبت به تعالي

شايد در هيچ مرحله‏اي از رشد، آدمي بدين ميزان که در دوران نوجواني است خواستار پيشرفت و تعالي نباشد. او مي‏خواهد شرايط و امکاناتي پديد آيد، که حتي کار نکرده و زحمت نکشيده او به مرحله آقائي رسد و در اين راه تا سر حدّ بي‏نهايت به پيش رود. هيچ عظمت و علوّي نيست که او ببيند و خواستار آن نشود.

ايده‏آل‏جوئي و کمال طلبي در او به صورتي است که تدريجاً مطلق‏گرا مي‏شود و هر چيز را در حد کمال خود خواستار مي‏گردد. و يکي از علل عمده مخالفت نوجوانان با والدين و مربيان، و تخطئه کردن عمل و رفتار آنها، و يادآوري در مورد آنها که آنان عادل نيستند همين مسئله است. آنها در اين سنين رفتار بزرگتران را زير ذره‏بين قرار مي‏دهند و اگر آن را موفق معيارهاي خود نيابند از آنان روي بر مي‏گردانند.

 

 

بيداري استدلال

نوجواني سن مباحث بي‏پايان فلسفي، ديني، سياسي و ادبي است. او با الفاظ بازي مي‏کند و اغلب استدلال منطقي و قياس صوري را مورد سوء استفاده قرار مي‏دهد و امري را به عنوان حقيقت اثبات مي‏کند و نتيجه مي‏گيرد.[1] .

او سعي دارد مسائل خود را از روي دليل و برهان حل کند و اين بر خلاف روش گذشته است که اصرار داشت از راه زور و لجبازي به پيش رود. البته ترقي قدرت استدلال و برهان بستگي دارد با اکتشاف افکار عمومي که در سنين 14 بروز مي‏کند. آنگاه در نتيجه اکتشاف روابط منطقي بين اين افکار، از قبيل امکان رسيدن از اصول ساده به براهين رياضي و رجوع از علم حساب به محاسبات جبري، قدرت تجريدي فکري حاصل مي‏شود.[2] .

او آمرانه استدلال و اثبات مي‏کند، آراء او همه نو هستند، به آن آراء چنان بستگي دارد که کاشفي به اولين کشف خود.[3] ولي اين نکته را ناگفته نگذاريم که آنها در عين جديد بودن نپخته و خامند، از استحکام خوبي برخوردار نيستند و با اين حال، اين بيداري آغازي براي سازندگي و رشد است.

[1] روانشناسي کودکي، نوجواني و جواني صفحه 44.

[2] بلوغ - موريس دبس صفحه 106.

[3] مشکلات تربيتي ج 2 صفحه 218.

 

بيداري غدد

در اين مرحله از رشد، غدّه‏ها بيدار مي‏شود و مواد ساخته شده و يا هورمون خود را به درون خون مي‏ريزند و در نتيجه موجب تحولاتي عظيم و دگرگوني‏هائي شديد در حالات و رفتار مي‏شوند.

از غدد مهمي که در نوجوان بيدار مي‏شوند غدد جنسي است که موجد صفات ثانويه در بدن و دگرگوني‏هاي مربوط به تغييرات جسمي است. در نوجوان نوعي خودآگاهي و هشياري پديد مي‏آورد که اگر درست هدايت و رهبري شود راه او به سوي کمال جنسي هموار مي‏گردد.

او نوجوان است و در آينده‏اي نزديک پدر يا مادر خواهد شد، بيداري غدد جنسي و آثار ناشي از آن به صورت احتلام يا قاعدگي يک اعلام است. در واقع به او آگاهي مي‏دهند که تو بزرگ شده‏اي و مي‏تواني همسر، پدر يا مادر شوي. اين اعلام و اخبار هم عامل رشد است و هم مي‏تواند موجبي براي فساد و انحراف باشد و طبيعي است که نقش مربي در آن فوق العاده مهم باشد.

 

 

دوران پايه‏گذاري‏ها

دوران نوجواني و اصولاً دوران دهه دوم حيات را دوران پايه‏گذاري‏ها مي‏دانند، مرحله‏اي است که در آن به مرحله باروري مي‏رسد. فراگرفته‏ها و يافته‏هاي اين مرحله نقشي مهم و سرنوشت‏ساز در آدمي دارند. اگر اهميّت شش سال اول زندگي را که آن همه مورد تاکيد روانشناسان تربيتي است ناديده انگاريم بايد اعتراف کنيم که مرحله‏اي مهمتر از نوجواني براي پايه‏گذاري و آماده سازي نداريم. جنبه‏ها و امور بسياري در اين دوره شکل مي‏گيرد و پايه گذاري متعددي در اين مرحله صورت مي‏گيرد که اهمّ آنها عبارتند از:

- پايه‏گذاري سلامت و رشد بدن و کمال يا نقص جسمي مخصوصاً در ستون فقرات، ساق پا، کف پا و...

- پايه‏گذاري سلامت رواني و مراقبت در اين امر که رفتارها، متعادل و مناسب باشند.

- پايه‏گذاري رشد و جهت داري عاطفه که متوجه چه کساني و يا چه جنبه‏هائي باشند.

- پايه‏گذاري اخلاق، به عنوان مجموعه ضوابط حاکم بر روابط که در او تثبيت و عيني گردد.

- پايه گذاري خوي اجتماعي و روابط معاشرتي از نظر ادب، حيا و باز و بسته بودن روابط

- پايه‏گذاري استدلال و منطق و سير و ضابطه فکري و جهان بيني و طرز تلقي‏ها از امور

- پايه‏گذاري ديني و عقيدتي و اعتدال مذهبي و عادات و رفتارهاي مذهبي و توان دفاعي از آن

- هم‏چنين است پايه‏گذاري‏هاي ديگر در بيداري فطرت و وجدان و...

در آنچه که به مذهب مربوط مي‏شود يک جنبه آن مربوط به جنبه‏هاي تکليمي ديانت و آماده شدن براي انجام دادن همه دستورات و تعليم دين است، مخصوصاً از آن بابت که او در اواسط يا اواخر اين دوره وارد عرصه تکليف مي‏شود.[1] و حاصل آن ورود به حيات تکليفي به صورت يک مرد يا يک زن کامل است.

آنچه را که او در دوران کودکي به صورت تقليد، بازي و يا تمرين مذهبي انجام مي‏داد اينک بايد سر و سامان يافته و صورت رسمي و الزامي به خود بگيرد و يا مسئله تشکّل اخلاق و از جمله اخلاق مذهبي در اين مرحله بايد صورت کمال به خود گيرد و او متعهدانه وارد حيات اجتماعي شود. البته زمينه آن در همه نوجوانان، و در همه مناطق جهان وجود دارد که به آن اشاره خواهيم کرد.

[1] نوجواني- دکتر جعفر کرماني صفحه 5.

 

هدايت نوجوانان به سوي نماز (2)

هدايت نوجوانان به سوي نماز (3)

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1837 کلمه
مولف : علي قائمي
1395/5/2 ساعت 15:40
کد : 1449
دسته : نوجوانان و نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
دعوت نوجوانان به نماز
شیوه های دعوت
نوجوان و نماز
شخصیت شناسی نوجوان
خانواده و نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز