■ درباره ما
بسم الله الرحمن الرحیم
«الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاة»
آشنایی با مرکز تخصصی نماز
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای بهروز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ بهویژه با پیگیریهای قائممقام وقتِ ستاد، حجتالاسلاموالمسلمین کلباسی.
سیاست این مرکز از بدو حرکت، شناساییِ کمبودها و نیازها در ترویج فرهنگ اقامۀ نماز و حرکت در جهت رفع کمبودها و تولید نیازها بوده است. این حرکت در سه حوزه بوده است:
1. تربیت کارشناس توانمند و تأمین کارشناس برنامههای فرهنگی و آموزشی؛
2. تولید پژوهشهای کاربردی و راهبردیِ مورد نیاز؛
3. تولید محصولات فرهنگی ـ هنریِ جذاب و اثرگذار.
مرکز در این سه حوزه، نشستها، پژوهشها و تولیدات متعددی داشته است.
مرکز تخصصی نماز، سه گروه تأثیرگذار «مربیان و مبلغان»، «خانواده» و «اهل رسانه» را در صدر خدماتدهی خود قرار داده است. یکی از کمبودها در ترویج فرهنگ اقامۀ نماز، در حوزۀ هنر و رسانه است. در این باره «واحد نماز و رسانۀ» مرکز، متکفل ارسال مطلب برای رسانهها و در حقیقت، ترویج رسانهایِ نماز است. کمبود دیگر، کاری جدّی در سیاستگذاری، برنامهریزی و ارائه راهکار برای نهادینه شدن فرهنگ نماز در بخشهای گوناگون جامعه است. سندِ ما، پیامهای مقام معظم رهبری به اجلاسهای نماز است. «گروه پیگیر مطالبات مقام معظم رهبری» در مرکز شکل گرفته است؛ با این هدف که در چارچوب خطدهیهای حضرت آقا، چشمانداز مرکز و نهادهای فرهنگی را در جهت اقامۀ نماز تبیین کند. کمبود دیگر، توجه نکردن به موضوع «تارکانِ نماز» است. «گروه پژوهشیِ دعوت به نمازِ» مرکز، در کاری عمیق، علل ترک نماز را به دست آورده و در راستای آن، به دنبال دستیابی به راهکارهای اساسی است. کمبود دیگر، نبود سایتی قوی برای به دست آوردن مطالبِ بهروز دربارۀ نمازی است، که درگاه الکترونیکیِ «معارف نماز» را در اجلاس رونمایی میکنیم.
رويكردهای محتواييِ مبلغان
مبلغان مرکز از میان مبلغان موفق حوزۀ خانواده، دانشآموزی و دانشجویی پذیرفته شدهاند. مرکز با آموزشِ معارف نماز به آنها، حرکت تبلیغیِ آنها را برنامهریزی کرده است. سیاستِ اصلیِ تبلیغ معارف نماز، تعمیقِ نماز برای نمازگزاران و دعوت به نماز برای ترککنندگان و بیتوجهان به نماز است؛ به همین جهت، دو رویکرد و سرفصل اصلیِ ما، «تکمیل نماز» و «دعوت به نماز» است.
در راستای سیاستِ توجه به خانواده، مرکز تاکنون 2000 نشست خانواده، 100 نشست مدرّسان آموزش خانوادۀ آموزش و پرورش، 100 دورۀ آموزشیِ مربیان مهد کودک (شکوفههای باغ بندگی) و 5000 نشستِ دانشآموزی داشته است.
حضور مرکز در مدارس علمیه در این قالبها بوده است: 300 نشست مدراس علمیّه (محراب)، 360 دورۀ کوتاهمدت معارف نماز (مفتاح) و 35 دورۀ تربیت مربی (معراج). گفتنی است، امسال در خود مرکز، پنجمین دورۀ آموزشیِ یکسالۀ اساتید مرکز، در حال برگزاری است.
خلاصه فعالیتهای معاونتهای مرکز تخصصی نماز
معاونت فرهنگ و آموزش
فعالیتها:
تربیت مدرس، نویسنده و پژوهشگر در حوزه معارف نماز در 7 دوره بلند مدت یک ساله با بیش از 200 نفر فارغ التحصیل؛
تشکیل کارگروههای آموزشی – پژوهشی با هدف تربیت اساتید متخصص در گرایشهای مورد نیاز مانند: کارگروههای دعوت به نماز، نماز و خانواده، تفسیر آیات نماز، اسرار نماز، بررسی روایات نماز و ... .
تدوین نظامنامه آموزشی
شورای آموزش
برگزاری دوره تکمیلی مخصوص فارغالتحصیلان 6 دوره اولیه مرکز تخصصی نماز.
برگزاری سلسله جلسات هماندیشی اساتید مرکز جهت توانمندسازی هرچه بیشتر آنها.
برگزاری اردوهای معرفتافزایی و تعالی نماز برای دانشپژوهان و خانوادههای آنها
حاصل آموزش 6 ساله دوره آموزشی یکساله مرکز، تربیت 100 مدرس کشوری معارف نماز و محقق و مؤلف در زمینه نماز.
فعالیتهای سالتحصیلی 96-95
دوره یکساله تربیت مدرس عالی نماز دورهای است که معاونت آموزش مرکز تخصصی نماز هر ساله تعداد 40 نفر از طلاب سطح 3 که مشغول تحصیل در درس خارج هستند را پذیرش نموده و با هدف تربیت مدرس معارف نماز و پرورش کارشناسان واجد صلاحیت در حوزه مطالعات نماز برای ارائه مشاوره علمی به جامعه اسلامی در ترویج و اقامه نماز، به فعالیت خویش ادامه میدهد و در کنار آن دورههای تکمیلی و تخصصی نیز برگزار میگردد.
امسال دوره هفتم با 700 ساعت آموزش به صورت حضوری و روزانه 4ساعت در طول هفته، در قالب دو ترم در حال برگزاری میباشد که فعالیت آن از اواسط شهریور سال 1395 آغاز شده و در خرداد سال1396 به پایان می رسد.
برخی از فعالیتها و برنامههای در حال اجرای دوره هفتم:
- ثبت نام دوره هفتم تربیت مدرس نماز به تعداد 300 نفر از طلاب حوزه علمیه قم؛
- پذیرش نهایی 40 نفر از ثبت نام کنندگان با مصاحبه علمی و شخصیتی توسط اساتید مرکز؛
- مدیریت آموزشی دوره: شامل دعوت و هماهنگی اساتید دو ترم، اجرای برنامههای آموزشی عمومی و کارگروههای تخصصی اعم از حضور و غیاب، ارزیابی، امتحانات، صدور گواهی تحصیلی و... ؛
- طرح کارگروههای تخصصی (اسرار، آیات و روایات نماز، شیوه دعوت به نماز، نماز و خانواده، آثار نماز و...) بعد از آشنایی طلاب با موضوعات عمومی معارف نماز، از آبان ماه سال 1395 آغاز گردیده و هماکنون در حال برگزاری میباشد؛
- دوره تکمیلی نماز برای برخی از فارغ التحصیلان شش دوره گذشته که بیش از 50 نفر میباشند برگزار میگردد. این دوره از اول آبان آغاز شده و هماکنون در حال برگزاری میباشد. در این دوره از اساتید کشوری دعوت بعمل آمده که تاکنون موفق شدیم در خدمت اساتیدی چون دکتر رفیعی ، دکتر حسن عباسی ، دکتر رهنمایی، حجج اسلام آقایان ماندگاری، رضا محمدی، مجتبی کلباسی، عظیمی، وافی، هادی پور، میرزایی ، مدرس زاده، استاد طائب و جوشقانیان باشیم.
هدف از دوره تکمیلی:
- آشنایی فارغالتحصیلان با موضوعات جدید مانند: فقهالتربیه و مخاطب شناسی و ... .
- استفاده از تجارب اساتید مطرح و کشوری؛
- مرور سرفصلهای نماز؛
- مطالعه منابع مطالعاتی جدید؛
- آشنایی با شیوههای جدید جذب به نماز.
طرحهای سال تحصیلی 97 - 96
- برگزاری دوره هشتم، طرح یکساله تربیت مدرس عالی معارف نماز؛
- برگزاری طرح رشد (کارگروههای تخصصی موضوعات نماز)؛
- برگزاری دوره تکمیلی (دانشپژوهان مرکز تخصصی نماز)؛
- دوره تربیت محقق و نویسنده.
معاونت تبلیغ و ارتباطات
1. برنامهریزی و همکاری محتوایی و اعزام استاد برای دورههای مختلف کوتاهمدت و بلندمدت ویژه اقشار تأثیرگذار در ترویج فرهنگ نماز؛
2. برگزاری دورههایی برای طلاب و روحانیون سراسر کشور با عناوین:
3. تربیت مربی معارف نماز (طرح معراج)؛ 50 دوره
4. دوره تربیت مبلغ نماز (طرح مفتاح)؛ 500 دوره
5. نشست تخصصی ویژه طلاب مقدمات (طرح محراب)؛ 700 دوره؛
6. اعزام استاد و کارشناس به نشستهای مختلف دانشجویی، دانشآموزی، خانواده، مربیان مهدکودک و مربیان چهرهبهچهره اعتکاف، نمایشگاه کتاب و نمایشگاه قرآن، 15000 نشست.
7. تعامل و همکاری با ادارات در اجرای برنامههای نمازی.
8. ارتباط و توانمندسازی گروههای تبلیغی جهادی جهت تبلیغ نماز در بین اقشار مختلف جامعه.
9. برگزاری دورههای آموزشی تبلیغی برای مبلغین سازمان اوقاف و دفتر تبلیغات اسلامی.
معاونت پژوهش و تولید
- تدوین درسنامههای تخصصی ویژه دورههای مختلف نماز برای اقشار مختلف مانند: درسنامه دوره تخصصی معراج، درسنامه دوره عمومی مفتاح، درسنامه نماز و خانواده و ... .
- تألیف بیش از 30 کتاب علمی برای مربیان، مبلغان و فرهیختگان در موضوعات مختلف نماز.
- طراحی و تولید بیش از 200 محصول فرهنگی و ترویجی در قالبهای متنوع و برای تمام سنین؛ قالبهایی همچون: انواع کتاب داستان و شعر، پوستر، تابلو نمایشگاه، نرمافزار، ابزارهای سرگرمی و بازی رایانهای.
- کارشناسی و مشاوره در زمینه محصولات و فعالیتهای پژوهشی و ترویجی مرتبط با نماز.
فعالیتهای مجازی
راهاندازی وبگاه قنوت و قنوت نوجوان، تدوین و تولید دورههای آموزش مجازی نماز، کتابهای اندروید، راهاندازی کانال در شبکههای مجازی تلگرام و سروش، راهاندازی شبکه مجازی نمازی با عنوان قنوت، ارسال محتوا به رسانههای مکتوب و مجازی؛
در وبگاه قنوت میتوانید درباره نماز بخوانید، بدانید، بشنوید و تصاویر، پوستر و کلیپهای زیبایی را ببینید و هر سؤال نمازی را که داشته باشید، بپرسید. همچنین میتوانید از کتابخانه مجازی بهره ببرید، به گنجینه پایاننامههای نماز دسترسی داشته باشید و نظر کارشناسان ما را درباره کتابهای نمازی در بخش کتابشناسی بدانید.
شماره تماس:
مدیریت: 37841860
روابط عمومی: 37740732
سایت: 37833208
اداره پژوهش و تولید: 37841861 - 37841862
اداره تبلیغ و ارتباطات: 37740930
اداره آموزش و فرهنگ: 37733090
آدرس: قم - خیابان شهداء (صفاییه) - کوچه 22 (آمار) - مرکز تخصصی نماز - طبقه اول