■ نماز واستحکام شخصیت انسان

نماز واستحکام شخصیت انسان

 قلعه نفوذ ناپذیر

موضوع: نماز و استحکام شخصیت

عنوان درس: قلعه نفوذ ناپذیر

 

مخاطب: ابتدایی£      راهنمایی£    دبیرستان ¢

           دختر  £       پسر     £       هر دو   ¢

 

طراح: حجت الاسلام محمود شهرجردی

 

آقای "ساموئل هانگ تین تون" تئورسین غربی، کتابی داره به نام برخورد تمدن­ها که فرهنگ و سیاست­های غربی­ها بر اساس نظرات اوست. او در این کتاب می­گه: تمدن غرب با تمام یال و کوپالش، با صدها شبکه ماهواره­ای، سایت اینترنتی و ارتباطی و تمام بنگاه­های متعدد خبرسازی و خبر پراکنی­اش و جنگ روانی تمام عیاری که در دنیا علیه اسلام و شیعه و جمهوری اسلامی راه انداخته، در برابر یک فرهنگ شیعی که سی سال از ظهور و قدرت پیدا کردنش با انقلاب اسلامی ایران نگذشته، کم آورده و این فرهنگ به ظاهر کوچک و نورس، اون تمدن چند ده ساله را به زانو در آورده. او در کتابش اعتراف می­کنه، نفوذ این فرهنگ با یک هزارم، نه، یک صد هزارم امکانات تبلیغاتی و رسانه­ای و مالی نسبت به غرب از اون فرهنگ [و به قول خودشان تمدن با عظمت]، بیشتر شده است و دنیا را تحت تأثیر خود قرار داده. یک نمونه کوچکش همین انقلاب­های عربی و بیداری اسلامی است.

حتما می­دونید که در این مواجهه و مقابله، یک طرف ایرانه و اون طرف دیگه آمریکا و تمام کشورهای اروپایی غربی و حتی کشورهای مرتجع عربی.

 

راستی تا حالا فکر کردید که این فرهنگ شیعی ما چی داره که اینقدر تو دنیا صدا کرده و اثرگذاشته؟ و مایی که همچین دین و مرام و فرهنگ غنی­ای داریم چطور می­تونیم نفوذ ناپذیر بشیم؟ یا چگونه همینطور که قدرت­های زورگو و شیطانی دنیا رو به زانو درآوردیم، شیطان قسم خوردمون ابلیس رو هم از میدون زندگیمون به در کنیم و محکم و قوی در برابرش بایستیم؟!

 

 بدون شک همه انسان­ها دوست دارن موفق باشند و روی دیگران تأثیر مثبت بگذارند؛ اما هر قدرت و توفیقی یک راز، عوامل و زمینه هایی داره. جامع­ترین و کامل­ترین برنامه برای رسیدن به موفقیت چیه؟ چه اصولی را باید در رفتارهامون در نظر بگیریم تا شخصیتی اثرگذار پیدا کنیم؟

 

بیایید از قرآن که جامع­ترین کتاب و برنامه زندگی است کمک بگیریم. قرآن اصول و عوامل رسیدن به شخصیت نفوذ ناپذیر و اثرگذار بر دیگران را در قالب یک مثلث بیان می­کنه؛ مثلثی که سه ضلع داره که لازمه رسیدن به اون توفیق و کمال، در نظر گرفتن سه نوع مراقبته.

 

 

 

 مراقبت از چی؟

  1. مراقبت نسبت به خدا "اتقوا الله"[1]
  2. مراقبت نسبت به قیامت "اتقوا یوما لاتجزی نفس عن نفس شیئا"[2]
  3. مراقبت نسبت به شیطان "اتقوا الفتنة"[3]

این سه کار کلیدی، پایه و اساس موفقیته، هرکس هم به جایی رسیده و قدر و منزلتی پیدا کرده درسایه این سه مراقبت بوده.

یکی از یادگاران دوران جنگ بنام سردار "نوعی­اقدم" که از جانبازان شیمیایی و از همرزمان شهید باکری در لشکر 31 عاشورا بوده می­گه: "اگه از من بپرسن جنگ و دوران دفاع مقدس رو برامون معرفی کن، می­گم در جبهه­ها خدا بود. تو جبهه­ها آخرت پررنگ بود و دنیا کم­رنگ و بی ارزش. اگه بخوام توی یه جمله دیگه بگم باید بگم که بچه­ رزمنده­ها تو جبهه­ها حواسشون به شیطون جمع بود و گول شیطونو نمی­خوردن. اینها بود که به بچه­ها قوت می­داد، شجاعت می­داد، صدام بچه­ها رو تهدید می­کرد به بمب شیمایی؛ اما بچه­ها شب عملیات جشن حنابندان می­گرفتن، وقتی اسم "محمود کاوه" می­اومد لرزه بر اندام بعثی­ها می­افتاد."

 

چه چیزی به بچه های جنگ قدرت و غیرت و انرژی می داد تا پشت ارتش دنیا را بشکنند؟ و امروز غرب از وجود ما احساس خطر کنه؟

یه خاطره براتون بگم از یه بزرگ و نازنین؛ آیت­الله مشکینی استاد اخلاق حوزه بود. ایشون به جبهه­ها می­رفت و به رزمنده­ها سر می­زد، یه بار بچه­ها از ایشون سؤال کرده بودند: حاج آقا! گاهی ما در عملیات و در گیرودار جنگ ناچار می­شیم نمازمون رو با لباس خونی یا حتی در حال حرکت و با پوتین بخونیم، آیا این نمازهامون رو خدا قبول می­کنه؟ یا بعداً باید قضاشونو بخونیم؟ ایشون فرموده بودند: "من حاضرم بیست سال نمازهایی را که با لباس قشنگ و در سجاده­ام خوانده­ام را بدم به شما یکی از اون نمازهایی که با لباس خونی و نجس خونده­اید رو به من بدید!"

ایشون می­دونست که نماز با لباس نجس ظاهراً نماز درستی نیست؛ اما فراموش نکنیم که مهّم اون روح نمازه که باعث ارتباط قوی انسان با منبع قدرت الهی و آرامش معنوی می­شه، هرچند اگه ظواهر کار هم رعایت بشه بهتره"الذین آمنوا تطمئن قلوبهم بذکرالله، الا بذکرالله تطمئن القلوب"[4]

                                                                    

امروزه از نظر روانپزشکی هم ثابت شده که ایمان و ارتباط با خداوند، ترس و تشویش و افسردگی را از زندگی­ها برطرف می­کنه. الکسیس کارل(روانشناس بزرگ غربی) در کتاب راه و رسم زندگی می­گه: "نماز به آدمی نیروی تحمل غم­­ها و مصیبت­ها رو می­ده، انسان رو قوی می­کنه، امید و استقامت در مقابل حوادث بزرگ رو می­ده."

 

یکی از نزدیکان حضرت امام خمینی(ره) نقل می­کنه: "در اوایل جنگ(سالهای60-62) هر روز اخبار ناگوار و بدی از جبهه­ها می­رسید. در یکی از روزها استاندار وقت خوزستان تلفن زد که خرمشهر سقوط کرد و آبادان هم در خطر سقوط است. با اضطراب و دلهره گفت به امام خبر بدیم و بپرسیم تکلیف چیه؟

 

با عجله به اتاق امام رفتم؛ دیدم امام سر سجاده نمازند و آماده فریضه ظهر. وقتی مرا دیدند فرمودند: "چه خبر؟"

من خبر رو گفتم، امام انگار که اصلاً طوری نشده و خبر را نشنیده­اند با همان آرامش و طمأنینه همیشگی فرمودند: "برید به ایشان بگید جنگ است آقا، جنگ! همین جمله را گفتند و مشغول نمازشون شدند."[5]

امام این روحیه و قدرت و تحمل رو از کجا آوردن؟ معلومه... از ارتباط قوی با منبع قدرت یعنی خداوند متعال. قرآن می­فرماید: "واستعینوا بالصبر و الصلاة"[6]:در سختی­ها و گرفتاری­های دنیا از نماز کمک بگیرید، وصل به خدا شوید.

یه ضرب­المثل داریم که می­گه "با خدا باش پادشاهی کن، بی خدا باش هر چه خواهی کن". رفقا هرکس به جایی رسیده و بزرگ شده درِ خونه خدا به زمین افتاده و اهل سجاده و نماز بوده، باید با خدا رفیق بود.

امام صادق علیه­السلام می­فرمایند: "اگر ستون و عَلَم اصلی خیمه­ای ثابت و محکم باشه، طناب­ها و باقی ستون­ها هم پا برجا می­مونه و خیمه علم می­شه؛ اما اگر ستون اصلی کج بشه یا بشکنه طناب­ها و میخ­ها از هم باز و جدا می­شن"[7]؛ ستون و پایه شخصیت آدم­ها، نماز و ارتباط با خداست. این ستون رو باید محکمش کرد، برای همینه که امام صادق علیه­السلام در جای دیگه­ای فرمودند: "من بعد از شناخت خدا چیزی مهم­تر و بالاتر از نماز سراغ ندارم."[8]

خداجون ما زمین خوردتیم! ما نوکرتیم! ما هم دوست داریم قوی باشیم! زندگی کش و قوس زیاد داره، بالا و پایین و سختی داره؛ به ما کمک کن اهل نمازای قشنگ باشیم، باهات رفیق باشیم تا روحی قوی و آینده­ای روشن داشته باشیم.

 

عیب کار از جعبه تقسیم نیست!                     سیم سیار دل ما سیم نیست

این خدا این هم هزاران طول موج                   دیش احساسات ما تنظیم نیست!

 

 

شروع

و

ایجاد انگیزه اولیه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بدنه

و

قالب

بحث

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     

 

 

 

 

[1] . آل عمران:102.

[2] . بقره:48.

[3] . انفال:25.

[4] . رعد:28.

[5] . سایت تبیان/کتابخانه/ بخش اخلاق اسلامی.

[6] . بقره:45.

[7] .بحارانوار، ج54، ص148.

[8] . سفينة البحار ج 2 ص 42.

فایل پیوست : دریافت
1396/11/8 ساعت 14:25
کد : 876
دسته : دوره اول متوسطه,دوره دوم متوسطه,طرح منبر مناسب جوانان
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز واستحکام شخصیت انسان
نماز
انسان مستحکم
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز