■ با اين كه خدا دروغ را نمىپسندد چرا انسانها را در«ايّاكَ نَعْبُدُ و ايّاكَ نَسْتَعين» نماز مجبور به دروغ مىكند؟
پاسخ: بسياري از آيات و دعاهاى وارده از معصومين عليهم السلام ذو ابعاد است، يعنى علاوه بر جنبه تحميد و تسبيح و ذكر و دعا و تضرّع و عرض حاجت، جنبههاى آموزشى، عرفانى و تربيتى در آن لحاظ شده است.
در بسيارى از ادعيه بعد تربيتى بيشتر از ساير ابعاد است، و به عبارت ديگر، در ادعيه وارده پيامى نهفته است كه منظور اصلى از دعا همان پيام است و دعا وسيله ابلاغ آن پيام.
به عنوان مثال، وقتى در زيارت امام حسين عليه السلام مىگوييم:«يا ليتنى كنت معكم فافوز معكم» اين جمله را تنها به عنوان يك آرزوى بى محتوا نمىگوييم. در اين جمله پيام شهادت طلبى و تأسّى به امام حسين عليه السلام و اصحاب فداكار آن حضرت مطرح است و تكرار آن به منظور ايجاد همين روحيه در زايران حسينى است.
اين جملات گرچه به صورت اخبار است ولى در واقع از مقوله انشاء است. يعني اين كلمات را بدين قصد مىگوييم كه بايد اينچنين باشيم نه اينكه من اينچنين هستيم.
جمله«ايّاكَ نَعْبُدُ و ايّاكَ نَسْتَعين» در سوره فاتحه نيز به همين صورت مي باشد يعني اگر به منظور اخبار و شرح حال گفته شود در غالب اوقات و افراد دروغ واضح است. چه كسى مىتواند ادعا كند كه تنها خدا را مىپرستد و از ديگرى چيزى نمىخواهد؟ اما اين جمله در قالب اخبار با پيامى همراه است كه آن پيام جنبه انشايى و ايجابى دارد. يعنى: اى نمازگزار بايد اينچنين باشى، پس بكوش تا به اين مرحله از عبوديت نائل شوى.
از همين رو امام رضا عليه السلام در تفسير جمله«ايّاكَ نَعْبُدُ و ايّاكَ نَسْتَعين» مي فرمايد:
با عبارت«إِيَّاكَ نَعْبُدُ» بنده رغبت و تقرّب خود به خدا را بيان كرده و نيز خبر مىدهد از اخلاص عمل فقط براى خالق نه ديگرى.
و با عبارت«إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ» بنده از خدا تقاضا مىكند كه توفيق و عبادتش را زياد كرده و نعمتها و نصرتش را خالق نسبت به او ادامه دهد.
همانگونه كه ملاحظه مي نمائيد امام در تفسير اين جمله بيشتر جنبه ايجابي آن را لحاظ نموده و اينكه بنده با بيان اين جملات به دنبال زياد شدن توفيق و عبادتش مي باشد نه اينكه به دروغ مطلبي را بيان كرده باشد.
■ مرجع تقلید بنده، رهبری معظم هستند ، سئوالم این است که خانم ها بهتره در منزل نماز بخونند یا اینکه به مسجد بروند و در نماز جماعت شرکت کنند؟
طبق نظر حضرت آیت الله خامنه ای : برای زن ، رفتن به مسجد اشکال ندارد و منعی در این زمینه نیست و ثواب جماعت را می برد .
مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی ...
■ نماز...؟ چرا...؟
سفر خودشناسی را از خودشناسی و خود باوری آغاز کرده ایم. در ادامه سفر، به یک پرسش رسیدیم: (در سفر خودشناسی رابطه با خدا چه جایی دارد) دکتر حسن عشایری در نشستی صمیمانه با مجله دختران در این مورد صحبت می کند:
زیستن، برقرای نوعی ارتباط با عالم هستی اس ...
■ شوهرم در نماز صبح تنبلی می کند و اکثرا نمی خواند. نماز ظهر و شب را به موقع و دقیق می خواند. آیا دعایی هست که شوهرم را از این تنبلی خلاص کند؟
با توجه به اينکه مي فرمائيد ايشان مقيد به نماز خواندن هستند و تنها براي نماز صبح بيدار نمي شوند توصيه مي شود با هماهنگي با ايشان، خودتان ايشان را بيدار کنيد. البته بيدار شدن تابع عوامل متعددي است. از جمله زودخوابيدن و شام سبک خوردن و اراده خود شخص و ...