■ خشوع در نماز به چه معناست
پاسخ: خشوع از آدابی است که در همۀ عبادات به ویژه نماز لازم میباشد. حقیقت خشوع عبارت است از فروتنی كامل در برابر هیبت و عظمت جمال و جلال محبوب. خشوع با درک عظمت و هیبت جمال و جلال حق به دست میآید. خداوند میفرماید: "قد افلح المؤمنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون"؛1 همانا رستگار شدند مؤمنانی كه در نمازشان خاشعاند. در توضیح این مطلب باید گفت: برخی از دلها اهل عشق و محبّت و مظهر صفات جمال خدا 2هستند که به حسب نوع آفرینش متوجه جمال محبوب هستند. اینها در مسیر سلوک، نشانههایی از جمال الهی یا اصل آن را درک کرده و از خودبیخود میشوند؛ چراکه در هر جمالی جلالی پنهان بوده و پشت پردۀ هر جلالی، جمالی وجود دارد. امیر مؤمنان علی علیه السلام فرمود: "منزّه است کسی که عذاب و نقمتش شدید بوده و در همان حال، رحمت او دوستانش را فرا گرفته و با آنکه دایرۀ رحمتش فراگیر میباشد، عذاب و نقمتش برای دشمنان شدت گرفته است". 3
پاورقی:
1 . مؤمنون: 1 ـ 2.
2 . [حضرت امام رحمة الله در همین کتاب در قسمت تفسیر سورۀ توحید دربارۀ صفات جلال و جمال الهی مینویسند: اهل معرفت صفات "جمال" را صفاتی میدانند که انس و دل بستگی میآورد و صفات "جلال" را صفاتی میدانند که وحشت و حیرت میآورد، یعنی آنچه به لطف و رحمت خدا تعلق دارد، از صفات "جمال" است؛ مثل رحمن، رحیم، لطیف، عطوف، رب و ... و نیز آنچه که به قهر و کبریایی حق تعالی متعلق است از صفات "جلال" محسوب میشود؛ مثل مالک، ملک، قهار، منتقم و ...].
3 . نهج البلاغه، خطبۀ89.
■ چرا تا جایی که ممکن است باید در مسجد نماز خواند و مسجد اینقدر حق به گردن همسایگانش دارد ؟
مسجد در شریعت اسلام به عنوان عبادتگاه مسلمانان معرفی شده است . از این جهت دارای اهمیت فوق العاده ای است . از طرفی نیز در بعضی از روایات به عنوان خانه خداوند روی زمین معرفی شده که این نیز بر اهمیت آن می افزاید.
در حدیث قدسی از خداوند متعال، نقل شده ...