■ 7. اگر نماز برای این است که نمازگزار به کمال برسد، نمازهای استیجاری چیست؟
پاسخ: نماز عبادتی است دارای جنبههای متعدد. یک جنبۀ آن این است که نمازگزار را از فحشاء و منکر باز میدارد و این یعنی اینکه آن شخص به کمال میرسد؛ اما جنبههای دیگری هم دارد از جمله تکلیفی الهی است که شخص باید آن را در زمان حیات خود بیکم و کاست به انجام برساند و اگر چیزی از آن را در زمان حیاتش به انجام نرساند، باید پس از مرگش دیگری به نیابت از او به انجام برساند و نقص آن را جبران کند و این دستور خود خداوند است. البته درجۀ چنین شخصی نزد خدا از درجۀ افرادی که تمام نمازهایشان را در زمان حیاتشان، خود به¬جا آوردهاند پایینتر است و بهرههای معنوی کمتری از نماز میبرد؛ هر چند که هر دو تکلیف الهیشان را انجام دادهاند.
در واقع اینکه خداوند امکان به¬جا آوردن قضای نمازهای فرد را پس از مرگ او فراهم کرده است، هدیه و تخفیفی از جانب خدواند برای مؤمنان است تا به این وسیله زمینۀ غفران الهی و کاهش عذاب برای فرد ایجاد گردد؛ لذا میبینیم که غیر از نماز استیجاری که یکی از واجبات الهی است در اسلام توصیه شده است که بازماندگان مؤمنان از دنیا رفته، بعضی اعمال مستحبی همچون قرائت قرآن و نمازهای مستحبی و صدقات جاری را به نیابت از آنها انجام دهند و به آنها هدیه دهد.
■ چه فرقي بين صحت نماز و قبولي نماز وجود دارد؟
به طور كلى در عبادات - كه يكى از بارزترين آن نماز است - سه شرط لازم است:
1 - شرط صحت؛ 2 - قبولى. 3- شرط كمال
اول - شرايط صحت نماز، شرايطي مي باشند كه در صورت فقدان يكي از آنها نماز باطل بوده و اصل تکليف نماز از انسان ساقط نمي شد و در صورت عدم جبرا ...
■ معناى وضو چيست؟ در کجای قرآن آمده که باید قبل از نماز اینگونه دست و صورت خود را بشوییم؟
«وضو» در لغت به معناى نظافت و پاكيزه كردن است و در اصطلاح فقه عبارت است از: شستن مخصوص؛ كه مىتوان آن را به دو صورت انجام داد: ترتيبى و ارتماسى.
وضوى ترتيبى بدين صورت است كه به قصد قربت و اطاعت از فرمان خدا، ابتدا صورت و سپس دست راست و بعد دست چپ ...
■ از کجا بدانیم نمازمان قبول است؟
وقتی برای ورود به یک مرکز علمی در آزمون ورودی شرکت می کنیم؛ دوست داریم هرچه سریع تر از نتیجه آزمون با خبر شویم؛ از همین رو لحظه به لحظه با همکلاسی هایمان و یا با مسئول آزمون تماس میگیریم تا از آخرین نتایج آزمون باخبر شویم.
در امور عبادی نیز وقت ...