■ چگونه در نماز حضور قلب داشته باشيم؟

پاسخ: هر كدام از ما در حكم جماعتى هستيم كه به امامت يك نفر كار مى‏كند. امام اين جماعت در دنيا، درون ما است كه يا عقل است يا خيال يا وهم است و يا عشق، بالاخره هر كسى امام جماعت خود را مى‏شناسد، شؤون مادون و اعضا و جوارح زير دست، همه به امامت او كار مى‏كنند؛ يعنى اگر كسى ان شاء الله انسان سالم و سالكى بود، همه قواى درون و بيرونش به امامت عقل او كار مى‏كند.
انسان عاقل قواى درون و رفتار و گفتار و نوشتار بيرونى را عاقلانه تدبير و تنظيم مى‏كند. ما اگر خواستيم ببينيم در درون‏مان امام جماعت عقل است يا هواى نفس، از اعمال و رفتار و اقوال‏مان بايد بفهميم. يعنى گفتار انسان، رفتار انسان، نوشتار انسان، سيره و سنت انسان شاهد امامى است كه در محراب درون او نهادينه شده است.
ما از كجا مى‏فهميم فلان شخص آدم خوبى است؟ مى‏بينيم حرفِ خوب مى‏زند، كارِ خوب مى‏كند، حرفش با كارش مطابقت دارد. بدِ كسى را نمى‏خواهد. ظاهر و باطنش يكى است. همه اعمال او را جمع بندى مى‏كنيم و مى‏گوييم همه اين‏ها نشانه آن است كه در درون او نورى وجود دارد.
اما اگر كسى كار بدى كرد و دروغ گفت و عشوه‏اى كرد و رشوه‏اى برد و اختلاس كرد، نشانه آن است كه در دورن او خائنى امام شده است. پس اگر اعضا و جوارح سالم بود، اين‏ها مأمومان آن امام اند كه رو به قبله نماز خوانده است. اگر اعضا و جوارح به فساد آلوده شدند، مأمومان امامى هستند كه پشت به قبله دارد.
كسى كه درنده خو است در قيامت به صورت سگ در مى‏آيد و اعضا و جوارح او شهادت مى‏دهد كه او موجودى درنده است. آدم پر طمع به صورت موش در مى‏آيد و لازم نيست اعضا و جوارح او حرف بزنند.
به هر حال، بعضى‏ها مختالانه زندگى مى‏كنند نه عاقلانه. در قرآن آمده است: «إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتالٍ فَخُورٍ» . مختال و متخيل يعنى كسى كه با خيال زندگى مى‏كند. كسى كه با خيال زندگى مى‏كند نه با عقل، محبوب خدا نيست. همين ارزش‏هاى اعتبارى زود گذر، همين من و ماهاى زود گذر، اين‏ها خيالبافى است. اگر خداى ناكرده كسى سرگرم اين گونه مسائل بود و خود را به غير خدا مشغول كرد، مختال است.
آدم مختال آن است كه زندگى عاقلانه و نماز عاقلانه ندارد. نماز عاقلانه را كسى انجام مى‏دهد كه در بيرون نماز قواى خود را تطهير كرده باشد. حرف‏ها، خواندنى، و گفتار ناروا سبب مى‏شود ما زندگى و در نتيجه نماز عاقلانه نداشته باشيم.
اگر انسان سعى كند در تمام لحظات زندگى مراقب اعضا و جوارح و انديشه‏هاى خود باشد كه خلافى از آن‏ها سر نزند، قطعاً با حضور قلب بيش‏ترى نماز مى‏گزارد؛ زيرا حضور قلب چند دقيقه‏اى در نماز عصاره و خلاصه حفظ حضور قلب در محضر خدا در تمام ساعات زندگى است. كسى كه هر لحظه خود را در محضر خدا مى‏بيند، به راحتى و با حضور قلب كامل به نماز مى‏ايستد؛ اما آن كه در طول شب و روز به فكر همه چيز هست مگر خدا، قطعاً نمى‏تواند در نماز حضور قلب داشته باشد.

1397/7/7 ساعت 11:41
کد : 533
لینک مطلب

■ استفتای جدید از آیت‌‌الله خامنه‌ای مد ظله دربارۀ «کیفیت نماز استیجاری» سؤال: آیا برای نماز استیجاری به‌جا آوردن مستحبات متعارف مانند اذان و اقامه، واجب است یا اینکه می‌توان صِرفاً به واجبات اکتفا کرد؟

جواب: اگر برای نماز استیجاری، شرط خاصی قرار نداده باشند بر اجیر فقط لازم است که نماز را با واجبات آن انجام دهد. ...

■ وجود سلام در نماز چه فلسفه اي دارد و چرا به جاي اينكه در اول نماز گفته شود در آخر نماز گفته مي شود؟

آخرين مرحله نماز، سلام و درود فرستادن بر پيامبر اكرم(ص)، بندگان صالح و همه نمازگزاران است. «تكبيرة الاحرام» اجازه ورود به نماز و«سلام» اجازه خروج از آن است. در باره حكمت و فلسفه«سلام؟» مى‏توان به موارد زير اشاره كرد: يگانگى و همدلى مسلمانان ن ...

■ چرا نماز نماز جمعه و عيدين در زمان غيبت امام زمان (عجل الله تعالي في فرجه الشريف) واجب نيست اما در زمان حضور ايشان واجب مي شود؟

از لحاظ فقهي نماز جمعه با حصول شرائط آن به دلیل آیه 9 سوره جمعه واجب است.« يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى‏ ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْعَ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُون ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز