■ فلسفه اينكه نماز با گفتن «الله اكبر» شروع می شود و دست ها را بالا مي آوريم چيست؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: امام رضا عليه السلام در پاسخ به اين سوال فرموده اند: حقّ تعالى ابتداء به تكبير را واجب نموده زيرا در اين جمله ابتداء نام «اللَّه» آمده و حقّ تعالى اراده اش تعلّق گرفته كه ابتداء به نام او شود و اين مقصود در ابتداء به (سبحان اللَّه) و (الحمد للَّه) و (لا اله الّا اللَّه) تأمين نمىشوند زيرا (اللَّه) در اين كلمات مؤخّر آمده است (1).
علاوه بر اينكه در معناي تكبير، عظمت الهي به بهترين وجه تجلي مي نمايد چرا كه (الله اكبر) يعني خدا برتر از همه موجودات حسي، عقلي، مُلكي و ملكوتي است، يعني خدا برتر از آنست كه كسي بتواند او را توصيف كند... از همين رو امام صادق (ع) ميفرمايد: همين كه تكبير ميگويي بايد همه چيز نزد تو كوچك شود جز او (2).
اما در خصوص فلسفه بالا آوردن دست ها در احاديث چنين آمده كه بلند نمودن دو دست نوعى تضرّع و زارى نمودن است لذا حقّ تعالى دوست دارد كه بندگان در وقتى كه يادش مىكنند با حالت تضرّع و زارى باشند (3).
__________________
(1)فَإِنْ قِيلَ فَلِمَ بُدِئَ بِالتَّكْبِيرِ قَبْلَ التَّسْبِيحِ وَ التَّهْلِيلِ وَ التَّحْمِيدِ قِيلَ لِأَنَّهُ أَرَادَ أَنْ يُبْدَأَ بِذِكْرِهِ وَ اسْمِهِ لِأَنَّ اسْمَ اللَّهِ فِي التَّكْبِيرِ فِي أَوَّلِ الْحَرْفِ وَ فِي التَّسْبِيحِ وَ التَّحْمِيدِ وَ التَّهْلِيلِ اسْمُ اللَّهِ فِي آخِرِ الْحَرْفِ فَبَدَأَ بِالْحَرْفِ الَّذِي اسْمُ اللَّهِ فِي أَوَّلِهِ لَا فِي آخِرِهِ (علل الشرائع ؛ ج1 ؛ ص258)
(2)بحارالانوار، ج 81، ص 230؛ عبد الرزاق گيلانى، مصباح الشريعة، عبد الرزاق گيلانى، تهران، پيام حق، 1377 ش، اول، باب 13
(3)علل الشرائع-ترجمه ذهنى تهرانى، ج1، ص 837
محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
■ آیا در مسجد الاقصی زمانی که قبله مسلمانان بود، نماز خوانده می شد؟ به کدام طرف؟
پیش از پرداختن به پاسخ بیان دو نکته ضروری است:
1. تغییر قبله در سال دوم هجری (در نیمه شعبان هیجده ماه پس از هجرت)، با درخواست پیامبر اسلام،[1] اتفاق افتاده است.[2]
2. بیت المقدس در سال شانزدهم هجری از طریق مسالمت آمیز فتح شد.[3]
بنابراین، تا ...
■ چرا در تشهد نماز باید صلوات بفرستیم؟
سرّ اینکه در نماز، صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و اهلبیتش (علیهم السلام) واجب شده، چیست؟
قبل از پاسخ باید به سه نکته توجه داشت:
خداوند متعال از صلوات پیوستۀ خود و فرشتگانش بر پیامبر اکرم (ص) خبر داده (1) و همگان را به این موضوع و به تسلیم در پیشگاه ای ...
■ شیوه خواندن نماز عید قربان به چه صورت است؟
شیوه خواندن نماز عید فطر و عید قربان:
این دو نماز به یک صورت خوانده می شود، دو ركعت است در ركعت اول حمد و سوره اعلى بخواند ـ البته می تواند هر سوره دیگری خواست بخواند ـ و بعد از قرائت پنج تكبير بگويد و بعد از هر تكبير اين قنوت را بخواند:
اللَّهُم ...