■ فلسفه نافله های روزانه چیست و چه آثاری دارد؟

پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: امام صادق(ع) فرمود: "گاهي از نماز بنده، نصف يا یک سوم يا یک چهارم و يا یک پنجم آن بالا مي‏رود (پذيرفته مي‏شود)؛ چرا که پذيرفته نمي‏شود از او مگر نمازهايي که با توجه قلبي باشد و خداوند به‏جا آوردن نافله را دستور داده است تا کاستي‌هاي (نماز) واجب را جبران کند". (1)
همچنین در روایتی از امام حسن عسکری(ع) آمده است که انجام پنجاه و یک رکعت نماز در روز از نشانه‏های شیعه است. (2)
اگر پذيرش همۀ اعمال منوط به پذيرفته‌شدن نماز است و اگر قبول نمازهاي واجب به‏طور كامل منوط به نافله است، پس سهل‌انگاري در نافله امر ناپذیرفتنی است.
اهمیت نافله تا جایی است که مستحب است انسان قضای نمازهای مستحبی نمازهای یومیه را به‏جا آورد و ترک آن برای دنیا مکروه است. کسی که توانایی قضای آن را ندارد به‏جای آن صدقه دهد و کم‏ترین مقدار آن برای هر دو رکعت نماز یک مد طعام است و اگر نتوانست برای هر چهار رکعت نماز، یک مد بدهد و اگر باز هم توانایی نداشت برای هر یک از نماز شب و روز یک مد طعام بدهد. (3)
فلسفه نماز هاي نافله چیست؟
در روايات و احاديث براي نمازهاي نافله فلسفه و علت هايي ذكر گرديده از جمله:
1.تكميل نماز واجب
امام باقر عليه السلام در روايتي فرموده اند: «نمازي كه بنده به جا مي آورد، گاهي نصف و گاهي يك سوم و گاهي چهارم و گاهي يك پنجم آن بالا برده مي شود، زيرا بالا برده نمي شود مگر آن نمازي كه با توجه و حضور قلب باشد، مردم مأمور به انجام نمازهاي مستحب شده اند تا نقص نمازهاي واجب آنان توسط مستحباب جبران شود.» (4)
2.رسيدن به بالاترين درجات كمال
در حديثى به نام حديث «قرب نوافل» آمده است: راوى از حضرت صادق (ع) و ايشان از جد بزرگوار خود پيامبر (ص) و پيامبر (ص) از خداوند عزوجل چنين نقل نموده: «به درستى كه بنده من با نافله و كارهاى مستحبى قرب را مى جويد تا اين كه او را دوست بدارم و هنگامى كه او را دوست داشتم گوش او مى شوم كه با آن مى شنود و چشم او مى شوم كه با آن مى بيند و زبان او مى گردم كه با آن سخن مى گويد و دست او مى گردم كه با آن قهر خود را ابراز مى كند» (5)
__________________
(1)عن أبي بصير عن أبي عبدالله(ع) : "يَا أَبَا مُحَمَّدٍ إِنَّ الْعَبْدَ يُرْفَعُ لَهُ ثُلُثُ صَلَاتِهِ و نِصْفُهَا و ثَلَاثَةُ أَرْبَاعِهَا و أَقَلُّ و أَكْثَرُ عَلَى قَدْرِ سَهْوِهِ فِيهِ و لَكِنَّهُ يُتَمُّ لَهُ مِنَ النَّوَافِلِ فَقَالَ لَهُ أَبُو بَصِيرٍ مَا أَرَى النَّوَافِلَ يَنْبَغِي أَنْ تُتْرَكَ عَلَى حَالٍ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ(ع)أَجَلْ لا" (طوسی، تهذيب الأحكام، ج‏2، ص342، ح 16).
(2)"عَلَامَاتُ الْمُؤْمِنِ خَمْسٌ صَلَاةُ الْخَمْسِين"‏ (مجلسی، ‏بحار الانوار، ج 82، ص 75).
(3)"يستحبّ قضاء النوافل الرواتب و يكره أكيداً تركه إذا شغله عنها جمع الدنيا. و من عجز عن قضائها، استحبّ له التصدق بقدر طوله. و أدني ذلك التصدق عن كلّ ركعتين بمدّ و إن‌لم‌يتمكّن، فعن كلّ اربع ركعات بمد و ان لم یتمکّن فمدّ لصلاة الليل و مدّ صلاة النهار" (ر.ک: تعلیقات حضرت امام خمینی بر عروة الوثقى، نوشتۀ سيدمحمدكاظم طباطبائي يزدي، جلد 3، ص64).
(4)بحارالانوار، ج 87، ص 28
(5)مَا يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ عَبْدٌ مِنْ عِبَادِي بِشَيْ‏ءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ وَ إِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى‏ أُحِبَّهُ‏ فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ‏ كُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ وَ لِسَانَهُ الَّذِي يَنْطِقُ بِهِ وَ يَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا إِنْ دَعَانِي أَجَبْتُهُ وَ إِنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُه‏ (الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج‏2 ؛ ص352)

محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
1401/10/19 ساعت 10:28
کد : 474
لینک مطلب

■ فلسفه اينكه در پايان نماز سه بار الله اكبر مي گوييم و دستها را به بالا مي آوريم و سر را تكان داده به اطراف نگاه كرده و آرام بر روی ران می زنند چيست؟آيا اين عمل برگرفته از معصومين عليهم السلام است؟

هرچند بسياري از نمازگزاران پس از سلام نماز، سه مرتبه با حرکت سر و يا احيانا تکان دادن مختصر دست و يا كشيدن دست بر روي ران و... نماز را خاتمه مي بخشند، اما چنين کيفيتي در روايات و منابع فقه شیعه توصيه نشد (البته حرام هم نيست!) و در مقابل آنچه مورد توص ...

■ كسي كه تا كنون نماز نخوانده چگونه بايد توبه كند؟

توبه با يك جرقه آغاز مى‌شود، جرقه‌اى كه در آغاز تنها يك نقطه نورانى و كوچك در قلب است، امّا به تدريج تمامِ آسمانِ تيره و تاريك قلب را فرا مى‌گيرد. اين نقطه نورانىِ سفيد، انسان را از گذشته تاريك به آينده روشن مى‌برد. نسبت به گذشته تاريك و سياه، احساس ...

■ چگونه حاجت خود را از امام زمان عجل الله تعالي فرجه شريف بخواهيم و با چه دعايي براي گرفتاري ها به ايشان متوسل شويم؟

بهترین روش ارتباط و توسل به امام زمان (عج ) انجام واجبات و ترک گناهان است . بالاترین روش خشنود کردن ایشان همین است. اما عملی که برای توسل به ایشان توصیه شده و مجرب هم هست به قرار زیر است: برای استغاثه به حضرت زیر آسمان (جایی که سقف نداشته باشد ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز