■ خداوند چه احتیاج به نماز ما دارد که آن را واجب کرده است؟
پاسخ: باید بدانیم که خداوند متعال گذشته از اینکه احتیاجی به نماز بندگان ندارد، اطاعت و طغيان بندگان نیز، نفع و ضررى به او نمی رساند. قرآن مجيد در اين باره مىفرمايد:« إِنْ تَكْفُرُوا أَنْتُمْ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ جَميعاً فَإِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ حَميدٌ» ؛« اگر همه مردم روى زمين كافر بشوند نقصى بر خدا وارد نيست و كمبودى براى خدا ايجاد نمىشود» و يا در آيه ديگر مي فرمايد:« وَ مَنْ يَنْقَلِبْ عَلى عَقِبَيْهِ فَلَنْ يَضُرَّ اللَّهَ شَيْئا» ؛«هر كس به جاهليت و گمراهى پسروى كند هرگز خدا را زيان نمىرساند».
اما اینکه خداوند متعال با وجود اینکه نیازی به نماز بندگان ندارد، آن را واجب نموده به این دلیل است که، پروردگار عالميان مىداند چه چيزهایی براى بندگانش مفيد بوده و می تواند سعادت اخروى او را تأمين مىكند و چه چيزهایی زیانبار و نابود كننده مسیر کمال آنها می باشد؛ خداوند مىداند كه اگر انسان را به حال خود واگذارد، نه تنها به كمال و سعادت اخروى نمىرسد، بلكه خود را به ذلت و پستى مىكشاند؛ لذا از روی محبت و لطفی که به بندگان خود دارد آنها را به انجام عباداتی همچون نماز دستور داده است.
تصور نمائید استادی، دانشجویی را به درس خواندن ملزم كند و حتی ممکن است به دلیل درس نخواندن نمره منفی دهد و یا مشروط کند و حال آن که نه به درس خواندن او نیازی دارند و نه ترک تحصیل دانشجو، ضرری به او می رساند.
بنابراین آنچه در وجوب نمازوجود دارد، در واقع چیزی نیست جز لطف و رحمتى از سوى پروردگار به بندگانش، تا به این وسیله هر چه بهترو سریعتر به كمال و سعادت دنیوی واخروى خود برسند.
■ فلسفه بلند کردن دست ها در قنوت چیست؟
خداوند که در همه جا حضور دارد و از رگ گردن به ما نزديک تر است. پس فلسفه بلند کردن دست ها در قنوت چيست؟
بهترين حالت به هنگام دعا اين است كه انسان دستها را به طرف بالا گرفته و درخواست خود را مطرح مىكند.
حضرت على (ع) در پاسخ همين سؤال فرمودند: «وقتى ...
■ «رب صل علی محمد و آل محمد» بعد از ذکر سجده یا رکوع نماز، به چه معنا است؟
جمله «ربّ صلّ علی محمد و آل محمد»، جمله «ندائیه» است که یکی از اقسام جملات انشایی میباشد. در اصل «یا ربی صلّ علی محمد و آل محمد» بوده و معنایش این است: «پروردگار من! بر محمد(ص) و آل او درود فرست». ...