■ چرا در نمازهای روزانه تنها 17 ركعت نماز واجب شده نه كمتر و نه بيشتر؟

پاسخ:
احكام دين، دو دسته‌اند:
الف) احكامي كه فلسفه و حكمت آنها بيان شده است؛ مانند روزه، حج و شراب و....
ب) احكامي كه فلسفه آن بيان نشده است؛ مانند تعداد ركعت نمازها.
اما درباره سبب بيان نشدن علل و حكمت‌هاى بعضى از اَحكام (مانند تعداد ركعت نمازها) چند احتمال وجود دارد:
1.براى امتحان بندگان باشد، به این معنا که با این دستور معلوم شود كه آيا ایمان آورندگان بدون چون و چرا، از او اطاعت مى‌كنند يا نه؟ مانند عدد فرشتگان نگهبان جهنم كه به تصريح قرآن براى امتحان است. (1) به خصوص اینکه اینگونه موارد از اموری است که به هر شکل قرار داده شود جای سوال برای افراد اشکال تراش باقی می ماند مثلا اگر 18 رکعت قرار داده می شد، اشکال می شد که «چرا 18 رکعت قرار داده شد نه 17 رکعت؟» و یا اگر 16 رکعت قرار داده می شد اشکال می شد که «چرا 16 رکعت قرار داده شد نه 17 رکعت؟».
2.فوايد و آثار بعضى احكام، تنها مربوط به اين دنيا نيست تا ما بتوانيم به آن پى‌ببريم، بلكه بسيارى از آنها، در جهان آخرت تأثير دارد و ما، تا خود وارد آن جهان نشويم، نمى‌توانيم به آثار آنها دست يابيم.
3.به دلیل اعتمادی که مومنین به خداوند متعال دارند دیگر سبب آن را سوال نمی کنند، چرا که مومنین می دانند همه اَحكام الهى، داراى حكمت بوده و بر اساس مصلحت يا دفع مفسده است. مثل زمانی که پزشكی قرصی را برای هر روز و به تعداد معینی تجویز نماید. در این صورت کسی که به وی مراجعه نموده سوال نمی کند چرا به این تعداد تجویز نموده و چرا کمتر و یا بیشتر تجویز ننموده است و دلیلش اعتماد به پزشک خود اعتماد داشته و می دانند دستوری که به آنها داده به نفعشان می باشد.
آیا درست است که نمازها به صورت 2 رکعتی نازل شده است ولی به دلیل ولادت امام حسن و حسین (ع)، پیامبر (ص) هفت رکعت به نمازها اضافه کرده است؟
در معراج، هر یک از نمازهاى پنجگانه دو ركعتى واجب شدند ولی بعد از مدتی پیامبر هفت رکعت به آن افزود و سه علت برای اضافه شدن رکعات ذکر شده است:
1.ولادت امام حسن و امام حسین علیهماالسلام
امام باقر عليه السّلام : وقتى حَسنين (عليهما السلام) متولد شدند پيامبر اسلام (صلى اللَّه عليه و آله و سلم) براى شكرگزارى، هفت ركعت ديگر به آنها اضافه كرد و خدا هم اجازه داد. (2)
2.تقویت معنویت مسلمانان
امام سجاد (عليه السّلام) : «در مدينه زمانى كه اسلام قوّت يافت رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله هفت ركعت به نمازها افزود: دو ركعت به نماز ظهر، دو ركعت به نماز عصر، يك ركعت به نماز مغرب، و دو ركعت به نماز عشاء.» (3) علامه طباطبایی فرمودند: افزودنِ رکعات برای تقویت معنوی مسلمین و مهار نفس امّاره بوده است. (4)
3.تکمیل نواقص نماز دو رکعتی
امام رضا عليه السّلام : هنگامی که پیامبر دید مسلمانان نماز دو رکعتی را به صورت کامل ادا نمی کنند به تعداد رکعات افزود تا آن دو رکعت را تکمیل کند. (5)
باید دانست كه افزدون بر رکعت های نماز به دستور و اذن خداوند صورت گرفته است زيرا طبق آیه قرآن پیامبر از طرف خود چيزي نمي گويد «وَ ما يَنْطِقُ عَنِ الْهَوى‏؛ إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْيٌ يُوحى‏» (6)
__________________
(1)(مدثر : 30 و 31 )
(2)الكافي، ج‏3، ص 487
(3)من لا يحضره الفقيه، ج‏1، ص 455
(4)تفسیر المیزان؛ ج13؛ ص 246
(5)عيون أخبار الرضا عليه السلام ؛ ج‏2 ؛ ص 108
(6)«و هرگز از روى هواى نفس سخن نمى‏گويد!؛ آنچه مى‏گويد چيزى جز وحى كه بر او نازل شده نيست!» ؛ (نجم : 3 و 4)

محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
1397/2/8 ساعت 13:35
کد : 456
لینک مطلب

■ در چه مواقعى مى‌توان نماز را به جاى نياورد؟

خداوند متعال درباره وجوب نماز مى‌فرمايد:«...إِنَّ الصَّلَوةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَـبًا مَّوْقُوتًا» ؛«همانا نماز در اوقات معين بر مؤمنان مقرر شده است.» بنابراين نماز هيچ گاه نبايد ترك شود. حتى اگر كسى نمى‌تواند به شكل عادى انجام دهد، باز ...

■ نماز يعني چه؟ خدا چه انتظاری از نماز ما دارد؟!

عده‌اى معتقدند واژه« نماز» درلغتِ فارسى از لفظ پهلوى نماك (namac) گرفته شده كه آن هم از ريشه ايرانِ‌باستان واژه«نم»(nam) به معناى خم شدن و تعظيم كردن گرفته شده‌است . از جمله‌معانى نماز در كتاب‌هاى لغت فارسى عبارتند از: بندگى، اطاعت، سجود، پرستش، خد ...

■ سلام آیا در پایان نماز وقتی می خواهیم بعد از سلام 3 الله اکبر بگوییم نباید سر خود را تکان دهیم و یا ... لطفاً کامل توضیح دهید. ممنون.

بهتر است که با همان حال نماز تکبیرها را بگویید. یعنی سرتان را از قبله برنگردانید. اما اگر این کار را انجام دادی اشکالی ندارد. چون نماز تمام شده است. ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز