■ چگونه کیفیت نمازمان را بالاتر ببریم؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: در پاسخ به چند مورد اشاره میکنیم:
1.يادگرفتن احكام
احکام نماز را بدانیم تا مطمئن شویم نمازمان صحیح است؛ چون نماز باطل مثل زدن رمز اشتباه برای باز شدن یک در رمزدار است.
2.توجه به آداب ظاهري نماز
دو مورد از مهمترین آداب ظاهری انتخاب مكان مناسب و لباس مناسب است:
انتخاب مکان مناسب: نماز در مکان پاکیزه، آرام و به دور از چیزهایی که باعث حواس پرتی میشود. که بهترین مکان، مسجد است.
انتخاب لباس مناسب: نماز در لباس کثیف و سیاه و تنگ، مکروه است و نماز در لباس تمیز و خوشبو و با عبا مستحب است. (1)
3.پرهيز از حركتهاي زائد در نماز
برای نمونه از بازی کردن با ریش و انگشتان و توجه به اطراف پرهیز شود. پيامبر اکرم (ص) فرمود: "نماز كسی که در حال نماز، به کسی كه سمت راست يا چپ اوست از روى عمد نگاه کند، كامل نيست". (2)
4.انجام نماز در اول وقت
امام صادق (ع) فرمودند: نماز اول وقت سرشار از خشنودی خدا و نماز آخر وقت مشمول عفو خداوند میشود و عفو جز در مورد گناه صدق نمیكند. (3)
گويي كسي كه نماز را آخر وقت ميخواند، سزاوار سرزنش و مجازات است و اين نماز، تنها موجب بخشودگياش ميشود. چنین نمازی کجا و نمازی که خشنودی پروردگار را به دنبال دارد کجا؟
5.تلاش برای افزایش حضور قلب
انسان باید بکوشد هر چیزی را که توجه او را در نماز از بین ببرد، کنار بگذارد و وقتی وارد نماز شود، تمام فکر و ذکرش متوجه عظمت پرودگار و گفتگو با او باشد.
6.توجه به معاني و اسرار نماز
نماز، دارای اسراری است که اهلبیت (علیهم السلام) آن را بیان نموده اند و بعضی از علما نیز در اینباره کتابهایی نوشتهاند که مطالعه آن نماز ما را بهتر می کند.
7.اهميت دادن به نماز جماعت
امام باقر (ع) فرمودند: نماز کسى که از روى بىمیلى، نماز جماعت را ترک کند، و از اجتماع مؤمنان بدون علت کنارهگیرى نماید، پذیرفته نیست. (4)
8.داشتن نظم و برنامه در کارها
انسان منظم هر کاری را سر وقت آن انجام میدهد، لذا موقع نماز هم ميداند در حال حاضر تنها كارش نماز است؛ ولي انسان نامنظم که کارهایش درهم و برهم است، هیچ کاری را با توجه تمام و به طرز درست انجام نمیدهد در نتیجه موقع نماز هم در فکر کارهای نصفه و نیمۀ دیگر خود است و این باعث میشود با تمام وجود در اختیار نماز نباشد و ذهنش دائم از این شاخه به آن شاخه بپرد.
حال فرمایش رسول خدا (ص) بهتر درک میشود که فرمود: "هنگامی که انسان مشغول نماز میشود، شیطان به سراغ او میآید و میگوید به یاد فلان مطلب باش به یاد فلان مطلب باش (و به حدی حواس انسان را پرت میکند) که شخص نمیداند بالأخره چند رکعت نماز خوانده است". (5)
__________________
(1)ر.ک: رسالههای عملیه، بخش مستحبات و مكروهات لباس نمازگزار.
(2)"مَنْ عَرَفَ مَنْ عَلَى يَمِينِهِ و شِمَالِهِ مُتَعَمِّداً فِي الصَّلَاةِ فَلَا صَلَاةَ لَهُ" (مجلسی، بحار الانوار، ج81، ص 249).
(3)"أَوَّلُ الْوَقْتِ رِضْوَانُ اللَّهِ و آخِرُهُ عَفْوُ اللَّهِ و الْعَفْوُ لَا يَكُونُ إِلَّا مِنْ ذَنْبٍ" (شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج1، ص217).
(4)حَمَّادٌ عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ و الْفُضَيْلِ قَالَا قُلْنَا لَهُ الصَّلَوَاتُ فِي جَمَاعَةٍ فَرِيضَةٌ هِيَ فَقَالَ: "الصَّلَوَاتُ فَرِيضَةٌ و لَيْسَ الِاجْتِمَاعُ بِمَفْرُوضٍ فِي الصَّلَاةِ كُلِّهَا و لَكِنَّهَا سُنَّةٌ و مَنْ تَرَكَهَا رَغْبَةً عَنْهَا و عَنْ جَمَاعَةِ الْمُؤْمِنِينَ مِنْ غَيْرِ عِلَّةٍ فَلَا صَلَاةَ لَهُ" (کلینی، اصول کافی، ج6، ص 321).
(5)شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج1، ص216.
محتوا : برنامه اندرویدی پرسمان نماز
■ آیا تفکر و اندیشه بیشتر از عباداتی؛ مانند نماز، روزه و ... انسان را به خدا نزدیک میکند؟
آنچه در پرسش مطرح شده مضمون روایتی است که علی(ع) از پیامبر اسلام(ص) نقل کرده است: «اذا اکتسب الناس من أنواع البر لیتقربوا بها الى ربنا عز و جل فاکتسب أنت من انواع العقل تسبقهم بالزلفة و القرب»؛[1] یا علی، آنچه را که مردم از راه نیکیهای مختلف به دست ...
■ چرا بعضی جوانان از مسجد گریزان هستند؟
برخی از علتهای این پدیده عبارتند از:
1.متنوع و جذاب نبودن برنامههای مسجد؛
2.ناهمخوانی برنامههای بعضی از مساجد با نیازهای فکری و روحی جوانان؛
3.تکراری بودن موضوع و محتوای سخنرانی برخی روحانیان؛
4.نا آشنایی بعضی جوانان با ارزش مسجد در اسلام و آث ...
■ چگونه حال و حوصله و توان انجام يك نماز مستحب 50 يا100 ركعتي را كسب كنم و حال آنكه حتي حال و حوصله 2ركعت آن را هم نداريم؟!
قبل از پاسخگويي به سؤال بايد بگوئيم كه در اسلام آنگونه كه در سوال آمده يك نماز 50 يا 100 ركعتي نداريم بلكه تمامي نمازهاي مستحبي به غير از موارد انگشت شماري كه چهار ركعتي و يا يك ركعتي مي باشند، مابقي دو ركعتي هستند و اگر هم گفته مي شود مثلا نماز شب ...