■ فلسفه آرام خواندن قرائت در نماز ظهر و عصر و بلند خواندن آن در نماز مغرب و عشا چیست ؟
پاسخ از طرف هادی مرادی: جهر واخفات در نماز یکی ازسنتهای پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله ) است که خداوند خواسته با این سنت ، امت را نسبت به پایبندی به سیره و سنت پیامبرش آزمایش کند. چنانکه خودشان می فرمودند: « نماز بخوانید آن گونه که من می خوانم ». همچنین امام رضا علیه السلام فرمودند: « علت اینکه بعضی نمازها باید بلند و بعضی آهسته خوانده شود این است که نمازهایی که باید بلند خوانده شود ( صبح - مغرب و عشاء ) در اوقاتی است که هوانسبتا تاریک است وواجب است بلند خوانده شوند که اگر کسی از آنجا عبور می کند، بداند که جماعتی در آنجا نماز می خواند تا اگر خواست به آنها ملحق شود چون تاریکی مانع دیدن اوست و بلند خواندن باعث می شود او صدای نماز گزاران را بشنود ولی دو نمازی که آهسته خوانده می شوند ( ظهرو عصر) به دلیل اینکه روز است و عملشان کاملا قابل رویت است، احتیاج به بلند خواندن ندارد. »
■ آیا توصیه شده است بعد از ادای نماز جماعت و یا فرادا، اندکی همانجا نشسته و در ترک محل نماز عجله نکنیم؟
در «أمالی» شیخ صدوق[1] (م 381ق)؛ روایتی مسند از ابوسعید خدری از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: «... کسى از شما نباشد که در خانه خود تطهیر کند و با مسلمانان نماز جماعت خوانده و همانجا منتظر نماز دیگر بماند جز آنکه فرشتگان گویند: خدایا! او را بیامرز خدا ...
■ چرا در رکعت سوم و چهارم نماز تسبیحات اربعه می خوانیم؟
احتمال دارد به جهت فضایل و اهمیت ویژه این ذکر در بین ذکرهای الهی باشد. چرا که نماز مهمترین عبادت است و در آن باید اعمال و سوره ها و اذکارِ مهم گنجانده شود.
ما در اینجا به گوشهای از فضائل این ذکر اشاره میکنیم:
1.تسبیحات اربعه باز دارندۀ از انواع ...
■ پرت شدن حواس در نماز در حالی كه حمد و سوره مىخواند نماز را باطل مىكند يا خير؟
همه مراجع:
حواسپرتى و غرق شدن در افكار مختلف، #نماز را باطل نمىكند؛
مگر به حدى غافل شود كه اگر از او بپرسند چه مىكنى، نتواند پاسخ دهد كه نماز مىخوانم. ...