■ رابطه نماز با دیگر عبادتها چیست؟
پاسخ از طرف هادی مرادی: رابطه نماز با دیگر عبادتها چیست؟
پاسخ اجمالی
نماز، یکی از عبادتهای بزرگ و اساسی در دین اسلام و از ضروریات دین میباشد، به گونهای که در روایات آمده است: «اولین چیزی که بندگان خدا در روز قیامت مورد سؤال و حسابرسی قرار میگیرند نماز است. اگر نماز مورد قبول پروردگار متعال قرار گیرد، عبادتها و کارهای دیگر نیز قبول خواهند شد».[1]
از اینرو، رابطه نماز با عبادتهای دیگر رابطه ستون وسط خیمه با خیمه است؛ یعنی همانگونه که قوام و برپایی خیمه به ستون و عمود وسط آن است، با برداشته شدن آن عمود، خیمه نیز پابرجا نمانده و قوامش از بین میرود، قوام و پابرجایی عبادات نیز به نماز است، هرگاه نماز مورد قبول واقع نشود عبادات دیگر نیز بهم میریزند و قوامشان را از دست خواهند داد و مورد قبول قرار نمیگیرند. بنابراین امام علی(ع) میفرمایند: «وَ اللَّهَ اللَّهَ فِی الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا عَمُودُ دِینِکُم»؛[2] خدا را خدا را در نماز، پس به راستی نماز، عمود و ستون دین شما است.
[1]. عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع یَقُول: «إِنَّ أَوَّلَ مَا یُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ الصَّلَاةُ فَإِنْ قُبِلَتْ قُبِلَ مَا سِوَاهَا».، کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 268،دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[2] . شریف الرضى، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق و مصحح: صبحی، صالح، ص 422، هجرت، قم، چاپ اول، 1414 ق.
■ نماز خواندن هایم از سرعادت شده است. چه کنم؟
ارتباط پیدا کردن با معانی اذکار و دعاها و حضور قلب در عبادت، از یکنواخت شدن عبادت جلوگیری میکند.
برای پیدا کردن نشاط در عبادت چند راهکار به شما پیشنهاد میشود:
1. چشم پوشی از نگاه حرام:
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص النَّظَرُ سَهْمٌ مَسْمُومٌ مِنْ ...
■ اگر كسى امر به نماز كند ولى خودش نماز نخواند، آيا به اندازه همان گفتن ثواب مىبرد؟
البته بايد بكوشد عمل كند تا حرفش موثر باشد. اگر هم خداى ناكرده خودش اهل عمل نيست، مثل شمعى است كه مىسوزد و ديگران را نور مىدهد؛ به هر حال ثواب مىبرد. حتى اگر عمل نكند، وظيفه گفتن از او ساقط نمىشود.
...
■ وقتي مي خواهم نماز بخوانم هميشه ياد گناهانم مي افتم و از خداوند خجالت مي كشم و از اينكه در پيشگاه خداوند براي نماز حاضر شوم، احساس شرمساري مي كنم، قصد دارم دیگر نماز نخوانم نظر شما چیست؟
دل نگرانى انسان در مورد اعمال گذشته، بشارت دهنده وجود روح تقوا و خداترس وی می باشد. اين گونه نگرانى ها و اندوه ها نسبت به خطاها و سستى ها به ويژه در يك جوان بيانگر لطف خداوند و عنايت ویژه الهی می باشد.
حسرت بر اعمال بد و نادرست گذشته و اندوهگين بودن ...