■ علل سستی در نماز چیست؟

پاسخ از طرف هادی مرادی: به نظر می رسد کسالت در نماز معلول یکی از سه موضوع زیر است که با بر طرف کردن این سه و تلاش برای شادابی در نماز، این مهم حاصل خواهد شد. آن سه موضوع عبارت است از:

1- بی فایده دانستن نماز، که باعث می شود انسان آن را به صورت یک وظیفه خشک بینگارد و طبیعی است این موضوع با شناخت نماز و آثار آن با مطالعه کتبی که در مورد نماز نگاشته شده [i] و خواندن روایات مربوط به نماز و داستان های نماز معصومین و . . . به مقدار زیادی برطرف شود.

2- خیال عدم احتیاج و بی نیاز انگاری، که این موضوع با غفلت از احتیاجات و نیازهای انسانی و غفلت از این که مؤثر کامل در رفع احتیاجات ما خداوند است به وجود می آید و به نظر می رسد، تفکر در حقیقت وجود خود و توجه به احتیاجات و نیازهای انسان [ii] و فهم و دقت در این مطلب که خداوند مؤثر اصلی در رفع این نیازهاست؛ و قرائت قرآن، تفکر در آن و مطالعه کتب سودمند [iii] و .... می تواند این مشکل را رفع نماید.

3- ممکن است کسالت در نماز محصول سلب توفیق الهی باشد، که (نعوذبالله) در اثر انجام گناهان ، و در مرحله بعد انجام مشتبهات و در مرحله بعد انجام مکروهات به وجود آید؛ که در این مرحله نیز باید اسباب سلب توفیق را بر طرف نماید و با انجام صحیح واجبات، از خداوند در خواست ذائقه ای بنماید که حلاوت عبادت را درک نماید.

البته باید دانست که دفع کسالت در نماز بسیار مطلوب ولی از آن طرف نیز تلاش برای حضور قلب در مراحل عالی و تفکر در جزء جزء نماز هم، در مراحل اولیه و برای افرادی معمولی، مثل بنده و جناب عالی کار صحیحی نیست و شاید ایجاد زحمت بسیار کند. باید توجه داشت که تفکر و حضور قلب با سعی و کوشش تدریجی و با مواظبت و مراقبت و درخواست از خداوند برای کسب توفیق و توسل به ائمه اطهار (ع) صورت می­گیرد و لازم است از عجله و تحمیل نادرست به خود پرهیز نمود که این نیز خود در نهایت باعث عدم موفقیت می­گردد.

در خاتمه: خواندن مکرر سوره واقعه و توجه به معانی و مفاهیم آن که در وصف بهشت و جهنم و به طور عام مداومت هر روزه بر قرائت قرآن کریم و توجه به معانی آن توصیه می شود.

[i] مانند کتاب "هزار و یک نکته درباره نماز" اثر آقای حسین دیلمی و کتاب "سیمای نماز در آثار علامه حسن­زاده آملی" می توانید برای آشنا شدن با کتب منتشر شده در باره نماز به سایت ستاد اقامه نماز http://www.salat.ir / قسمت پژوهش کتابها مراجعه نمایید.

[ii] بدیهی است احتیاجات انسانی بعد از مرگ نیز بخش مهمی از نیازهای انسان را تشکیل می دهد .

[iii] مطالعه کتاب "معرفت نفس" اثر علامه حسن زاده آملی در این موضوع توصیه می­شود.
منبع : حوزه
1396/10/24 ساعت 12:13
کد : 410
لینک مطلب

■ وظیفه نمازگزار هنگام شک مبطل اگر هنگام نماز یکى از شک‌هایى که نماز را باطل مى‌‏کند، برای کسی پیش آید آیا می‌تواند در همان لحظه نماز را رها کند؟

آیت الله خامنه ای مد ظله العالی: بنابر احتیاط نمى‌تواند بلافاصله نماز را رها کند بلکه باید قدرى فکر کند تا شک پابرجا شود (یعنى یقین یا گمان به یک طرف پیدا نکند) و آنگاه رها کردن نماز مانعى ندارد. ...

■ حالات چهارده معصوم عليهم السلام هنگام نماز چگونه بوده است و چقدر به نماز اهمیت می دادند؟

به تعدادي از روايات و نقل هاي تاريخي اشاره مي کنیم: 1.رسول خدا صلی الله عليه و آله همسر آن حضرت می‏گوید: قبل از نماز با پیامبر (ص) صحبت می‏کردیم و او نیز سخن می‏گفت؛ ولی هنگامی که وقت نماز فرا‏ ‏می‏رسید (سخن با ما را رها می‏کرد) گویا اصلاً نه ما ا ...

■ مصافحه ی نمازگزاران بعد از اتمام نماز نظر شریف جناب عالی درباره ی مصافحه ی نمازگزاران بعد از اتمام نماز چیست؟ قابل ذکر است که بعضی از علمای بزرگوار فرموده اند «راجع به این موضوع چیزی از ائمه(علیهم السلام) وارد نشده است»، لذا انگیزه ای برای انجام مصافحه وجود ندارد. ولی در عین حال مشاهده می کنیم که مصافحه، باعث افزایش دوستی و محبت بین نمازگزاران می شود.

مصافحه بعد از سلام و فراغت از نماز اشکال ندارد؛ و به طور کلّی مصافحه ی مؤمنین با هم، مستحبّ است. ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز