■ آیا پس از حمام کردن بدن ما تمیز نیست؟ پس چرا پس از شستن کامل بدن باید وضو گرفت؟
پاسخ: فلسفه وضو، تنها پاکیزگی نیست. وضو یک ظاهری دارد که نشاط آور و پاکیزه کننده است؛ اما یک باطنی دارد که پاک کردن اعضا از گناهان است و آمادگی برای پاک حاضر شدن در محضر خداست. منظور پاکی از گناه است. وضو یک عبادت است و هر عضو که شسته میشود گناهان آن عضو را نیز میشوید. البته چشم ما تنها ظاهر را میبیند و باطن وضو را نمیبیند؛ اما آنها که باطن را دیدهاند فرمودند:
حضرت رسول (ص) ميفرمايند: كسي كه دست او به آب ميرسد شيطان از او دور ميشود و چون صورت ميشويد حق تعالي روی او را سفيد و نوراني ميگرداند و چون دستها را ميشوید حق تعالي غلّ آتشين... بر دستهاي او حرام ميكند و چون مسح سر ميكشد گناهان را از او دور ميگرداند و چون پاها را مسح ميكند خدا او را بر صراط ميگذراند در روزي كه قدمها بر صراط بلغزد و به جهنم افتد.( . شرح من لايحضره الفقیه باب علت وضو ـ ص 146)
همچنانکه فرمودند: «انّ امّتي الغُرّا المحجّلون من آثار الوضوء يوم القيامه»، همانا امت من كه در بين امتها پيشاني سفيد و دست و پا سفيد باشند از آثار وضو در روز قيامت. (در روايت ديگر آمده است كه به اين نور در بين سائر امتها شناخته ميشوند)
نقل شده که يكي از صلحا را خواب ديدند كه نوري از دست و پاهاو پيشاني او ساطع بود كه آفتاب پيش او جلوه نمينمود و در بساتين بهشت ميگرديد، به او گفتند: مگر در دنيا تو را چه عملي بود كه اثر آن چنين ظاهر گشت؟ گفت: در دنيا پيوسته با وضو بودم.( آیت الله طهرانی ، اسرار الصلوة.)
امام كاظم(ع) نیز فرموده اند: هركس براي نماز مغرب وضو بگيرد، آن وضو كفاره گناهاني خواهد بود كه در آن روز از او سرزده باشد جز گناهان كبيره و هر كس براي نماز صبح وضو بگيرد، كفاره گناهانش كه در شب واقع شده است خواهد شد مگر گناهان كبيره.
آيت الله جوادي آملي در این خصوص می فرمایند: در وضو شستن صورت و دستها و مسح سر و پاها سرّي دارد، شستن «صورت» در وضو يعني خدايا! هر گناهي كه با اين صورت انجام داده ام، آن را شستشو ميكنم كه با صورت پاك به جانب تو عبادت كنم و با پيشاني پاك سر بر خاك بگذارم. شستن «دستها» يعني خدايا! از گناه، دست شستم و از گناهاني كه با دست مرتكب شده ام، دستم را تطهير ميكنم. مسح «سر» يعني خدايا! از هر خيال باطل و هوس خام كه در «سر» پرورانده ام، مغزم را تطهير ميكنم و آن خيالهاي باطل را از فكرم به دور مياندازم. مسح «پا» يعني خدايا! من از جاي بد رفتن پا ميكشم و اين پا را از هر گناهي كه با آن انجام داده ام تطهير ميكنم.
■ چه فرقي بين صحت نماز و قبولي نماز وجود دارد؟
به طور كلى در عبادات - كه يكى از بارزترين آن نماز است - سه شرط لازم است:
1 - شرط صحت؛ 2 - قبولى. 3- شرط كمال
اول - شرايط صحت نماز، شرايطي مي باشند كه در صورت فقدان يكي از آنها نماز باطل بوده و اصل تکليف نماز از انسان ساقط نمي شد و در صورت عدم جبرا ...
■ کسانی که نماز نمیخوانند آیا قطعاً جهنمی هستند؟ حتی اگر کارهای خوب زیادی انجام دهند؟!
تبیین پرسش فوق در گرو طرح و بررسی چند مسئله است که با بیان این مسائل و موضوعات امید است پاسخ مسئله به دست آید.
1. همان گونه که همه ما میدانیم؛ طبق آموزههای دینی ما، نماز اولین فعل عبادی در میان اعمال دینی ما است؛ یعنی پس از اصول اعتقادی (اصول ...
■ تعداد غسلهاى واجب براى مرد و زن چند تا هست؟
همه مراجع: غسلهاى واجب بر مردان عبارت است از:
غسل جنابت، غسل مسّ ميت و غسلى كه با نذر و مانند آن واجب شده است.
غسلهاى واجب بر زنان عبارت است از:
غسل حيض، نفاس، استحاضه و نيز همه غسلهايى كه بر مردان واجب است.
آيا كسى كه حائض است، مىتواند ...