■ فلسفه اینکه در نماز عید خطبه ها را بعد از نماز می خوانند اما در نماز جمعه این مساله برعکس می باشد چیست؟
پاسخ: امام رضا علیه السلام در تبیین علت این مساله فرموده اند:« به خاطر آن كه جمعه امر مستمر و دائمى است و در هر ماه چند مرتبه و در هر سال تعداد زيادى مراسم نماز جمعه اجراء مىشود و قاعدتا و غالبا هر امرى كه بر مردم زياد تكرار شد از آن ملول شده و حتى الامكان سعى مىكنند آن را ترك كنند لذا در نماز جمعه خطبه را اوّل قرار دادند تا بدين وسيله مردم را نگه داشته تا در نماز شركت كنند و امّا نماز عيدين در هر سال دو مرتبه انجام مىشود و آن از نماز جمعه اعظم و اهمّ مىباشد و ازدحام و اجتماع شركتكنندگان در آن بيشتر و مردم در آن راغبتر هستند و به فرض اگر بعد از نماز برخى و اندكى از مردم متفرق شوند عموم و اكثرشان باقى مىمانند و همان طورى كه گفتيم نفرات متفرقين زياد و كثير نيست تا با پراكندهشدنشان نماز سبك شمرده شود و موجب استخفاف آن فراهم گردد .
■ قضای نمازهای یومیه از حیث جهر و اخفات (بلند و آهسته)چگونه خوانده می شود و وظیفه زن در جهر و اخفات نمازهایش چیست؟
قضای نمازهای جهری، جهری است و قضای نمازهای اخفاتی، اخفاتی؛ بر زن ها بلندخواندن واجب نیست، ولی اگر نامحرم صدای آنان را می شنود، طبق نظر مشهور باید آهسته بخوانند.
آیات عظام: رهبری، مکارم، زنجانی: بنابر احتیاط مستحب آهسته بخواند.
نکته: جهر در ن ...
■ چرا نمازها را باید سر وقت مشخص خواند؟! نمیشود هر وقت از شبانه روز خواستیم نماز بخوانیم؟!
اول: تمام کارهای خدا از روی مصالح و مفاسد برنامهریزی شده است و هیچ کار خدا بیدلیل و بیحکمت نیست. یعنی اگر خدا کاری را واجب کرده است، آن کار برای ما منافع و مصلحتی داشته است و اگر کاری را حرام کرده آن کار برای ما ضرر و فسادی داشته است.
دوم ...