■ فلسفه اينكه در هنگام بروز زلزله، خورشيد گرفتگي و ماه گرفتگي و... بايد نماز آيات بخوانيم چيست؟
پاسخ: خواندن نماز آيات، براي توجّه دادن به منشاء اصلي آفرينش و دگرگونيهاي طبيعت، يعني خداي تواناست و درسي از توحيد به مردم مي آموزد.
روايت است كه هنگام درگذشت ابراهيم، فرزند كوچك پيامبر، خورشيد گرفت. مردم با خود مي گفتند كه اين كسوف و خورشيد گرفتگي، به خاطر فقدان پسر رسول خدا صلّي الله عليه وآله است. پيامبر خدا صلّي الله عليه وآله براي تصحيح افكار و برداشت ها منبر رفت و پس از حمد و ثناي پروردگار، فرمود:
ايُّهاالنّاسُ! اِنَّ الشَمْسَ والْقَمَرَ آيَتانِ مِنْ آياتِ اللّهِ، يَجْريانِ باءمْرهِ مُطيعانِ لَهُ لايَنْكَسِف انِ لِمَوْتِ اَحَدٍ وَ لا لِحَياتِهِ، فَاذَا انْكَسَفتا اَوْ واحِدةٌ مِنْهُما فَصَلُّوا
اي مردم! خورشيد و ماه، دو نشانه از نشانه هاي الهي اند، به فرمان او جريان دارند و مطيع اويند، و بخاطر مرگ يا زندگي كسي، گرفته نمي شوند. پس اگر هر دو يا يكي از آن دو گرفت، نماز بگذاريد.
امام رضا عليه السلام در بيان علت نماز آيات به هنگام كسوف فرموده اند: كسوف آيهاي است از آيات خدا كه نمي دانيم به نشانه رحمت حقّ عزّ و جلّ ظاهر شده يا به منظور عذاب الهي پديد آمده، باري نبي اكرم صلّي اللَّه عليه و آله دوست دارند كه امّتشان هنگام ظهور كسوف در مقابل خالق و راحم فزع و جزع و تضرّع نموده تا شرّ آن از ايشان دفع گشته و بدين وسيله از امر مكروه مترتّب بر آن مصون بمانند چنانچه قوم يونس وقتي در مقابل حقّ عزّ و جلّ تضرّع و جزع و فزع نمودند باري تعالي عذاب را از آنها برگرداند.
امام صادق عليه السلام از پدرش نقل مي كند كه فرمود:
زلزله ها و گرفتگي ماه و خورشيد و بادهاي سخت و وحشت زا، از نشانه هاي قيامت است. هر گاه يكي از اينها را ديديد، به ياد بر پائي قيامت بيفتيد، به مسجدها پناه بريد و نماز بخوانيد.
■ حتما باید نماز بخوانیم نمی شود ما نوع دیگری عبادت کنیم؟
برای پاسخ دادن به چنین سوالی باید به ریشه این سوال که در مسائل اعتقادی وجود دارد بپردازیم .
یعنی در حقیقت اگر به مسائل اعتقادی کاملا واقف شویم به جواب این گونه سوالات نیز خواهیم رسید .
در اعتقادات، ما باید به صورت مشخص به سه اصل اساسی که در شیع ...
■ آیا بلعیدن خردههای غذا هنگام نماز اشکال دارد؟
آیت الله خامنه ای: خوردن و آشامیدن در حال نماز، آن را باطل میکند چه کم باشد یا زیاد، اما فرو دادن خردههای غذا که در گوشه و کنار دهان باقی مانده یا مکیدن شیرینیِ قند و شکری که اندکی از آن در دهان هست، موجب بطلان نماز نمیشود.
همچنین اگر سهواً یا ...
■ ازسستي در نماز خواندن رنج مي برم با اينكه خيلي علاقه دارم چكاركنم؟
به نظر می رسد علت اصلی سستی و کاهلی در نماز، ضعف اراده و تنبلی افراد باشد. بدیهی است که نمی توان با خواندن یک مقاله یا کتاب یا خوردن یک قرص مثلاً به اراده قوی دست یافت. بلکه با تلاش مستمر و بهره گرفتن از راهکارهای عملی، می توان به تقویت اراده پرداخ ...