■ بنده يک دوست و هم اتاقی دارم که نماز نمي خواند، سوال من اين است كه با وجود اينکه تقريبا به يک اندازه در درس خواندن تلاش مي کنيم ولي او به مراتب از من در کسب نمره موفق تر است وبسيار خوش شانس و خوش اقبال بوده و همیشه با غرور می گوید خدا با من است.حال سوال من اين است چگونه اين فردي که نه مقيد به نماز است، نه مقيد به روزه و واجبات است و از ارتکاب بعضي معاصي که بنده مرتکب نمي شوم ابايي ندارد پس چرا از من موفق تر است؟
پاسخ: در این باره گفتنی است؛ موفقیت تحصیلی و پیشرفت های مادی به طور معمول مرهون تلاش و استعداد انسان است. چه بسا این فرد از استعداد و دقت بیشتری بهره مند باشد. بنابراین در هنگام مقایسه باید توجه داشته باشیم که در شرایط مساوی با بهره هوشی مساوی و وقت گاری یکسان به نتیجه گیری اقدام کنیم.
بدیهی است که هرگاه دو نفر با بهره هوشی و دقت و زمان یکسان، تلاشی را آغاز کنند به طور بدیهی فردی که از عوامل معنوی نیز بهره مند باشد از شرایط مناسب تر و آرامش بیشتر نیز برخوردار خواهد بود. متاسفانه گاهی در هنگام مقایسه یک نفر با هوش بیشتر و با تلاشی بیشتر با یک نفر دیگر که مذهبی است اما هوش و تلاش کمتری دارد مقایسه می شود، در حالی که اگر امکانات و شرایط مساوی باشد به طو حتم جوانان مؤمن، با انگیزه و پشتکار بیشتر خواهند بود و موفقیت های آنها چشمگیر است چنان که اکنون در برخی پروژه های جهاد دانشگاهی یا صنایع مختلف هسته ای، هوا و فضا و ...، نمونه های فراوانی از جوانان مذهبی و تحصیل کرده و دارای رتبه های خوب علمی و تخصصی دیده می شود.
علاوه بر این که در زندگی باید به ادامه و پایان راه نیز اندیشید. کسانی که موقعیت دارند اگر آلوده به گناه شوند به طور معمول رفته رفته موفقیت های آنها کم می شود، اما کسانی که علاوه بر تحصیل و تلاش زندگی پاک دارند روند رو به رشد را طی می کنند. خداوند متعال می فرماید:«إنّ اكرمكم عند الله أتقيكم» تقوا، عمق دين است. اگر تقوا داشته باشيد رستگار خواهيد شد. اين يك قانون تخلف ناپذير است. خداوند در سوره شمس 11 بار قسم ياد مي كند تا بفرمايد كه« قد أفلح من زكّيها» همانا كسي كه تزكيه (و تقوا)[ پيشه] كرد رستگار مي شود. مفهوم آن اين است كه انسان بي تقوا كه اهل غيبت،بد دهاني و.... است، نماز نمي خواند و روزه نمي گيرد، قطعاً رستگار نخواهد شد مگر اين كه از اين مسير اشتباه برگردد.
علاوه بر این موفقیت هاي دنيوي نشانه محبوب بودن نزد خداوند نيست. در سوره« زخرف» به تمامی کسانی که ممکن است موفقیت های مادی را به عنان معیار دوری و نزدیکی افراد به خدا قرار دهند چنین پاسخ می دهد:
«اگـر بهره مندي كفار از مواهب مادى سبب نمى شد كه همه مردم، امّتِ واحد گمراهى شوند، ما براى كسانى كه كافر مى شدند خانه هائى قرار مى داديم با سقفهائى از نقره و نردبان هائى كه از آن بالا روند!
و براى خانه هاى آنها درها و تختهائى (زيبا و نقره گون ) قرار مى داديم كه بر آن تكيه كنند.و انواع وسائل تجملى، ولى تمام اينها متاع زندگـى دنياست و آخرت نزد پروردگارت از آن پرهيزگاران است.هر كس از ياد خدا رويـگـردان شود شيطانى را به سراغ او مى فرستيم و همواره قرين او باشد.و آنها (شياطين ) اين گروه را از راه خدا باز مى دارند، در حالى كه گمان مى كنند هدايت يافتگان حقيقى آنها هستند.»
■ راه های جلوگیری از شک در نماز چیست؟
افرادی که در نماز دچار شک میگردند، دو دسته اند:
افردی که در همۀ مسائل زندگی خود شک میکنند ؛
آنها باید به روانشناسان و مشاوران مراجعه کنند و این بیماری روانی را درمان کنند و در نماز نیز به حکم کسی که زیاد شک میکند ـ کثیر الشک ـ که در رسالههای ...
■ اگر سه بار در نماز حواسمان پرت شود، آیا دیگر خدا توجهی به ما نخواهد کرد؟
در حدیثی آمده است که خداوند در نماز سه مرتبه به مؤمن نگاه میکند، اگر مؤمن بار سوم حواسش پرت شد، دیگر خداوند رهایش میکند. منظور این حدیث چیست؟
در ارتباط با آنچه در پرسش مطرح شد باید گفت؛ امام صادق(ع) در هشداری نسبت به بیتوجهی و نداشتن حضور قلب هنگام اقامه نماز فرمود:
«إِذَا قَامَ الْعَبْدُ إِلَى الصَّلَاةِ أَقْبَلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیْهِ بِوَجْهِهِ فَلَا یَزَالُ مُقْبِلًا عَلَیْه ...
■ با وجود فضیلت های بسیاری که برای نماز اول وقت گفته شده آیا موارد استثنائی وجود دارد که انسان بواسطه آن بتواند نمازش را به تاخیر بیندازد؟
آن چه از روايات استفاده مي شود اين است که نماز اول وقت اهميت ويژه و خاصي دارد و بايد آن را بر کارهاي معمولي و غير ضروري مقدم داشت. اما اگر کاري که با نماز اول وقت در تزاحم و تعارض است به جهتي اهميت و خصوصيتي داشته باشد که بايد آن را بر نماز مقدم داشت ...