■ در روایتی دیدم که نماز خواندن زن در خانه، فضیلتش بیشتر از حضور وی در نماز جماعت است علت آن چيست؟ من همه جا شنيده بودم که اسلام هيچ گاه جلوي حضور زن در اجتماع را به شرط رعايت حجاب و عفاف نگرفته است. لطفا توضيح دهيد.
پاسخ: در خصوص حضور زنان در نماز جماعت روایات متعددی وجود دارد از جمله روایت پیامبر خدا ( صل الله علیه و آله ) که فرموده اند:«صَلَاةُ الْمَرْأَةِ وَحْدَهَا فِي بَيْتِهَا كَفَضْلِ صَلَاتِهَا فِي الْجَمْعِ خَمْساً وَ عِشْرِينَ دَرَجَة» ؛«فضیلت نماز زن به تنهایی و در خانه اش، بیست و پنج برابر نماز جماعت اوست.»
البته روایات متعدد دیگری نیز وجود دارد که به طور عام نماز جماعت را افضل از نماز فرادا می داند. به عنوان مثال رَسُولَ خدا (ص) فرموده اند: صَلَاةُ الْجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ الْفَرْدِ بِخَمْسٍ وَ عِشْرِينَ دَرَجَةً» ؛«فضیلت نماز جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی است».
برخی فقها بین این روایات جمع نموده اند. به نظر این فقها از آنجا که ممکن است حضور زن در جماعت، با برخی از وظایف و فضیلت هایی که به لحاظ وظیفه همسری و مادری که با فضیلت ترین وظایف است و ثواب جهاد در راه خدا را دارد معارض باشد یا اینکه حضور در جامعه زمینه تعرض به او یا مفاسد دیگر اجتماعی را ایجاد نماید لذا خداوند متعال بر زن منت نهاده و همان ثواب حضور در مسجد و جماعت را به نماز فرادای زن در خانه اش مترتب نموده است. از این رو فقها نتیجه گرفته اند که اگر حضور زن در جماعت مستلزم چنین مفاسدی نباشد و با وظایف و تکالیف متعالی او معارضه ای نداشته باشد نماز جماعتش و حضور در مسجد برای او نیز همان ثوابی را که برای مردان دارد خواهد داشت.
در آخر به دو نمونه استفتا از حضرت امام خمینی ره در این زمینه اشاره می کنیم.
- زنان نيز در صورت شركت در نماز جماعت از ثواب آن بهرهمند خواهند شد .
- اگر زنان بتوانند كاملاً خود را از نامحرم حفظ كنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند .
■ آیا میتوانیم بخشی از یک سوره مانند آیه الکرسی را در نماز بخوانیم؟
برخی از مراجع خواندن ایت الکرسی را در نماز، خلاف احتیاط دانسته و یک سوره کامل را بعد از حمد شرط دانستهاند اما دیگر مراجع معظم خواندن این ایات را به قصد مطلق ذکر و دعا بدون اشکال دانستهاند.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
حضرت ...
■ وظیفه مأموم هنگام اشتباه کردن امام در قرائت
اگر مأموم متوجه شود امام جماعت یکی از کلمات قرائت را اشتباه تلفظ میکند، چه وظیفهای دارد؟
امام خامنه ای : میتواند مأموم به نحوی (که موجب بطلان نماز خودش نشود)، به امام تذکر دهد تا امام اشتباه را تصحیح کند و اگر ممکن نبود یا امام اشتباه را تصحیح نکرد، باید نیت فرادا کند و بقیه نماز را ادامه دهد. ...
■ 1- آیا در سلام پایانی نماز، فقط گفتن " السلام علیکم و رحمه الله و برکاته" کافی است؟ 2- آیا در رکعت های سه و چهار به جای 3 بار گفتن " سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر " تنها 1 بار گفتن این ذکر کافی است؟
پاسخ اجمالی
1. مراجع عظام تقلید بر کافی بودن سلام سوم، بعد از تشهد، اتفاق نظر دارند. و سلام اول را مستحبّ می دانند.[1]
2. گفتن یک مرتبه تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز کافى است، ولی بهتر است که سه مرتبه بگوید.[2]
این سؤال، پاسخ تفصیل ...