■ آيا دليل جلوتر ايستادن مرد بر زن به هنگام نماز، برتري مرد بر زن را از دیدگاه اسلام اثبات نمي کند؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: در پاسخ به این سؤال توجه به نکات زیر بایسته است:
1- اين مساله به عنوان يك اصل واجب كلي در اسلام مطرح نمي باشد چراكه اگر فاصله زن و مرد بيشتر از پنج متر باشد، يا بين آنها حائلى مانند پرده يا ديوار باشد و يا در دو سطح مختلف (مثل طبقه اول و بالكن بعضى از مساجد) ايستاده باشند و زن جلوتر از مرد باشد، نمازشان صحيح است.
علاوه بر اينكه بحث تقدم و تاخر مرد و زن در جايي است كه هر يك از زن و مرد همزمان به نماز بايستند اما اگر يكي از آنها جلوتر به نماز ايستاد وظيفه نفر بعدي است كه بايد فاصله لازم را رعايت نمايد خواه زن باشد يا مرد .
2- جلوتر ايستادن مرد نشانه برتري مردان نيست چرا كه از ديدگاه اسلام، افراد انسان (چه مرد و چه زن) از نظر حقيقت انسانيت و مسايل ارزشى يكسانند و هيچ يك بر ديگرى جز به تقوا و عمل صالح بيشتر، برترى ندارد خداوند متعال مي فرمايد:« إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُم» ؛« گرامىترين شما نزد خداوند با تقواترين شماست» و يا در جاي ديگر مي فرمايد:« مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً وَ لَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا يَعْمَلُونَ» ؛«هر كس كار شايستهاى انجام دهد، خواه مرد باشد يا زن، در حالى كه مؤمن است، او را به حياتى پاك زنده مىداريم؛ و پاداش آنها را به بهترين اعمالى كه انجام مىدادند، خواهيم داد.»
3- به طور مسلم تاخر و تقدم مكاني نشانه فضيلت و برتري به حساب نمي آيد، تا از اين رهيافت گفته شود كه ارزش زن كمتر از مرد است، بلكه تقدم و تأخر مكاني براي مرد و زن در نماز حكمت و دلايل ديگري دارد از جمله اينكه: از آنجا كه زن همانند گل است و خواسته يا ناخواسته چشم هاي محرم يا غير محرم را مي ربايد، مي توان گفت اين دستور الهي نشانگر آن است كه بايد ميان مردان و زنان در همه حال از جمله در وقت نماز حريم عفت و حيا به خوبي پاس داشته شود و اگر چنين حكمي نباشد و ايستادن زنان جلوي مردها متداول گردد، طبعاً زمينه وسوسه هاي شيطاني فراهم مي گردد و هنگامي كه در نماز نظر مرد به قد و قامت زني بيفتد به جاي توجه به خدا توجهاش به مسايل ديگر معطوف ميشود.
از همين رو اسلام در نماز و ساير تعامل هاي مربوط به زندگي به گونه اي احكام و تكاليف انسان را طراحي كرده است كه هم با نيازهاي روحي و رواني انسان بسازد و هم بر تعالي اخلاقي و معنوي انسان تأثير گذار باشد.
■ حکم خواندن نماز با لباس غصبی چیست؟
اگر نداند پوشیدن لباس غصبی حرام است، نمازش صحیح است، اما اگر بداند حرام است هرچند نداند نماز را باطل میکند، چنانچه عمداً با لباس غصبی نماز بخواند، باید آن نماز را با لباس غیر غصبی اعاده کند.
رساله نماز و روزه، مسأله ۷۸ ...
■ اگر رزمنده ای در جبهه به علت شدت درگیری قادر بر قرائت فاتحه یا سجده و یا رکوع نباشد، چگونه باید نمازش را در آن جا بخواند؟
باید به هر نحوی که برایش امکان دارد، نماز بخواند. اگر قادر بر انجام رکوع و سجده نیست، ایماء و اشاره به جای رکوع و سجود کافی است. ...
■ اگر فردي گرسنه باشد و هنگام نماز فرا رسد، در اين شرايط آيا بهتر است كه ابتدا نماز بخواند يا غذا بخورد؟
محور اصلي در عبادت ها به ويژه نماز كه گل سرسبد همه عبادت هاست، حضور قلب، توجه و تمركز است؛ توجه به اينكه با چه كسي گفت وگو و راز و نياز مي كنيم و در برابر چه موجود قادر و عظيمي ايستاده ايم. درك همين نكته و توجه به اين امور است كه سبب مي شود اولياي ال ...