■ چگونه مي توانيم نماز را آن طور كه خدا مي خواهد بخوانيم؟
پاسخ: يك نماز كامل و مقبول درگاه حضرت حق علاوه بر شرايط صحت كه بايد داشته باشد، بايد شرايط كمال را هم داشته باشد و يكي از شرايط كمال حضور قلب است و حضور قلب داراي مراتب و درجات متفاوتي است كه كامل و كاملتر دارد.
مرتبه اول: نخستين مرحله حضور قلب اين است كه نمازگزار در تمام نماز يا بعضي از آن، اجمالاً توجه داشته باشد كه در حضور پروردگار جهان ايستاده و با او سخن ميگويد و راز و نياز ميكند.
مرتبه دوم: دومين مرحله حضور قلب اين است كه نمازگزار در حال نماز، خودش را در برابر خدا و در حال تكلم با او ميداند، به معاني كلمات و اذكار نيز توجه دارد و ميداند كه با خدا چه ميگويد.
مرتبه سوم: نمازگزار علاوه بر مراحل سابق، حقيقت تكبير و تسبيح و تقديس و ساير مفاهيم اذكار را به خوبي ميداند و با براهين علمي با آنها آشنا شده و در حال نماز به آنها توجه دارد و خوب ميداند كه چه ميگويد و چه ميخواهد و با چه كسي سخن ميگويد.
مرتبه چهارم: نمازگزار، معارف و معاني ذكرها به طور كامل در باطن نمازگزار، نفوذ كرده و به مرحله يقين و ايمان كامل رسيده است. در اين صورت زبان، از قلب پيروي ميكند.
مرتبه پنجم: در اين مرحله اسما و صفات و كمالات حق را با چشم باطن مشاهده ميكند و چيزي را جز خدا نميبيند.
با شناخت مراتب بالا، روشن ميگردد كه غير از موارد ياد شده، نميتوان چيزي را در حضور قلب دخيل كرد.
■ آیا "ایاک نعبد و ایاک نستعین" را باید با قصد قرائت بخوانیم نه قصد انشاء؟
در مورد اذکار و الفاظ نماز و قرائت حمد و...، فهم معنا و قصد انشاء نه تنها جایز، بلکه بسیار خوب است. شکّى نیست که هدف از این الفاظ، معانى آن است. هدف، تسبیح، تهلیل، حمد و ستایش خدا است، و این امر با قصد لفظ بدون قصد معنا حاصل نمى شود، بلکه در مورد سور ...
■ دلیل بلند خواندن «بسم الله الرّحمن الرّحیم» در نمازهای ظهر و عصر چیست؟
یکی از اجزاء نماز؛ قرائت است. در نمازهای واجب که به دو دسته نمازهای جهریه(صبح، مغرب و عشا که در آن باید قرائت حمد و سوره را بلند خواند) و نمازهای اخفاتیه(ظهر و عصر که در آن باید قرائت حمد و سوره را آهسته خواند) تقسیم میشوند، طبق ادله موجود در مکتب ا ...
■ برادرم به هیچ وجه نماز نمی خواند و رفیق ناباب دارد، هر چه او را موعظه می کنیم گوش نمی دهد، لطفاً یک راه صریح نشان دهید؟
بعد از نماز جعفر طیار برای هدایتش دعا کنید. و در سجده آخر برای این مقصد دعا نمائید و تباکی [به خود حالت گریه بگیرد]کنید.
...