■ چگونه مي توانيم نماز را آن طور كه خدا مي خواهد بخوانيم؟
پاسخ: يك نماز كامل و مقبول درگاه حضرت حق علاوه بر شرايط صحت كه بايد داشته باشد، بايد شرايط كمال را هم داشته باشد و يكي از شرايط كمال حضور قلب است و حضور قلب داراي مراتب و درجات متفاوتي است كه كامل و كاملتر دارد.
مرتبه اول: نخستين مرحله حضور قلب اين است كه نمازگزار در تمام نماز يا بعضي از آن، اجمالاً توجه داشته باشد كه در حضور پروردگار جهان ايستاده و با او سخن ميگويد و راز و نياز ميكند.
مرتبه دوم: دومين مرحله حضور قلب اين است كه نمازگزار در حال نماز، خودش را در برابر خدا و در حال تكلم با او ميداند، به معاني كلمات و اذكار نيز توجه دارد و ميداند كه با خدا چه ميگويد.
مرتبه سوم: نمازگزار علاوه بر مراحل سابق، حقيقت تكبير و تسبيح و تقديس و ساير مفاهيم اذكار را به خوبي ميداند و با براهين علمي با آنها آشنا شده و در حال نماز به آنها توجه دارد و خوب ميداند كه چه ميگويد و چه ميخواهد و با چه كسي سخن ميگويد.
مرتبه چهارم: نمازگزار، معارف و معاني ذكرها به طور كامل در باطن نمازگزار، نفوذ كرده و به مرحله يقين و ايمان كامل رسيده است. در اين صورت زبان، از قلب پيروي ميكند.
مرتبه پنجم: در اين مرحله اسما و صفات و كمالات حق را با چشم باطن مشاهده ميكند و چيزي را جز خدا نميبيند.
با شناخت مراتب بالا، روشن ميگردد كه غير از موارد ياد شده، نميتوان چيزي را در حضور قلب دخيل كرد.
■ علل سستی در نماز چیست؟
به نظر می رسد کسالت در نماز معلول یکی از سه موضوع زیر است که با بر طرف کردن این سه و تلاش برای شادابی در نماز، این مهم حاصل خواهد شد. آن سه موضوع عبارت است از:
1- بی فایده دانستن نماز، که باعث می شود انسان آن را به صورت یک وظیفه خشک بینگارد و طبی ...
■ دلایل به جا آوردن نماز های قضای پدر بر فرزند بزرگ چیست؟
همان طور که مى دانید هیچ کس گناه دیگرى را به دوش نمىکشد[1] و این که در اسلام نماز قضاى پدر بر پسر بزرگ واجب است، به معناى این نیست که پسر بار گناه پدر را به دوش مىکشد، یا پدر به خاطر ترک نماز مورد سؤال و بازخواست و عقاب قرار نمىگیرد، بلکه یک تکلی ...