■ فلسفه گفتن اذان و اقامه برای نماز چیست؟
پاسخ: در کتاب علل الشرایع، در روایتی از فضل بن شاذان، برخی از دلایل تشریع اذان و اقامه بیان شده است:
«... فَإِنْ قَالَ قَائِلٌ فَأَخْبِرْنِی عَنِ الْأَذَانِ لِمَ أُمِرُوا قِیلَ لِعِلَلٍ کَثِیرَةٍ مِنْهَا أَنْ یَکُونَ تَذْکِیراً لِلسَّاهِی وَ تَنْبِیهاً لِلْغَافِلِ وَ تَعْرِیفاً لِمَنْ جَهِلَ الْوَقْتَ وَ اشْتَغَلَ عَنْهُ وَ دَاعِیاً إِلَى عِبَادَةِ الْخَالِقِ مُرَغِّباً فِیهَا مُقِرّاً لَهُ بِالتَّوْحِیدِ مُجَاهِراً بِالْإِیمَانِ مُعْلِناً بِالْإِسْلَامِ مُؤَذِّناً لِمَنْ یَتَسَاهَى وَ إِنَّمَا یُقَالُ مُؤَذِّنٌ لِأَنَّهُ الْمُؤَذِّنُ بِالصَّلَاة...»؛[1]
اگر کسی پرسید که چرا به اذان گفتن مأمور شدهایم؟!
در پاسخ باید گفت دلایل فراوانی وجود دارد!
مانند یادآورى و هشدار دادن به شخص غافل به نماز؛ اعلان وقت براى کسى که اوقات نماز را نمىداند؛ برای آنکه بندگان خدا را به سوى عبادت پروردگارشان دعوت کند؛ به نیایش ترغیب و تشویقشان نماید؛ آنان را به یگانگى معبود اقرار آورد؛ اذان، اعلان کننده ایمان و اسلام است، و بیدارباش است برای کسانى که خود را به نادانی میزنند، و جز این نیست که مؤذّن را مؤذّن گفتهاند؛ براى آنکه اعلام نماز میکند و برپایى آنرا به گوش همه میرساند.
[1]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 258، کتاب فروشی داوری، قم، چاپ اول، 1385ش.
■ چرا وضع مادی کسانی که اهل نماز و اطاعت از خدا نیستند بهتر از کسانی است که اهل نماز و اطاعت هستند؟
در پاسخ این پرسش باید با چند نکته توجه کرد:
• کلیت نداشتن این وضعیت
اولاً این حالت کلیت ندارد؛ زیرا خیلی از افراد ترککنندۀ نماز فقیرند و از سوی دیگر برخی از اهل نماز ثروتمند هستند؛ پس به صورت کلی نمی¬توان این مطلب را اثبات نمود. مثلا حضرت سلیمان ...
■ نماز و یا خواندن قرآن چه نقشی در زندگی دارد ؟
نماز و خواندن قرآن در زندگی افراد مسلمان نقش بسیار مهمی دارند و میتوانند تأثیرات عمیقی بر جنبههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی داشته باشند. در زیر به برخی از این نقشها اشاره میشود:
ارتباط با خداوند: نماز به عنوان یک فرایند عبادی، فرصتی برای ...
■ از تجافی ( نیم خیز نشستن ) در نماز چه می دانیم؟ آیا تجافی در نماز واجب است؟
تجافی یعنی موقع تشهّد امام، انگشتان دست و پا را به زمین بگذارد و زانوها را بلند کنیم یا همان نیم خیر نشستن كه نه نشسته است و نه ايستاده .
اگر نماز گزار یک رکعت مثلا از نماز جماعت جا بماند باید در زمانی که امام در حال تشهد است ، تجافی کند،تجافی ...