■ شنيده ام در هنگام خواندن نماز هنگام خواندن آيه«اياک نعبد و اياک نستعين» اگر حواست به چيزي غير از خدا باشد دچار شرک شده اي. آيا اين مطلب درست است؟
پاسخ از طرف محمدسعید اختریان پور: آیه شریفه ایاک نعبد و ایاک نستعین بیانگر توحید افعالی و عبادی است و اعتقاد به تاثیر گذاری در نظام هستی را برای غیر خدا نفی می کند و این مفهوم بزرگ را در خود دارد که در نظامی بزرگ همراه با مجموعه ای از خدا خواهان این سخن را ابراز می کند.
اما اینکه اگر کسی در حین گفتن این آیه شریفه حواسش به چیز دیگری غیر خدای تعالی باشد، مشرک به شمار نمی رود بلکه اگر انسان در زمانی که این ذکر را می گوید دیگران را مانند خدای تعالی موثر در وجود بداند و شریک در اداره نظام هستی، در این صورت او مشرک است حتی اگر در نماز نباشد و حتی اگر مشغول به این ذکر نباشد.
پس ثمره این عقیده به ایاک نعبد و ایاک نستعین،باید بندگی خالصانه و استمداد از خدا در همه مسائل باشد و هرگونه حاکمیت غیر خدا نفی می شود. و همه نفع ها و ضرر ها تحت اراده خدا بشمار آمده و جزبه خدای تعالی به دیگری چشم امید نخواهد داشت. این اجمالی از مفهوم بلند آیه شریفه است.
■ آیا می شود دائماً در حال نماز بود؟ اگر نه، پس چرا قرآن کریم یکی از ویژگی های رستگاران را نماز دائمی دانسته است؟!
پاسخ اجمالی
با توجه به روایات و کلام مفسران؛ منظور آیه شریفه «الَّذینَ هُمْ عَلى صَلاتِهِمْ دائِمُونَ»، قطعاً این نیست که انسان همیشه و در تمام شرایط سازگار و ناسازگار، مشغول نماز باشد و غیر از نماز هیچ کار دیگری را نیز انجام ندهد. همچنین به نظر می ...
■ آیا پیامبر اکرم و ائمه اطهار (ع) بین نماز ظهر و عصر جمع می کردند؟ چرا اهل تسنن نماز عصر را عصر می خوانند؟ آیا بهتر نیست ما نیز مانند آنان عمل کنیم؟
پیش از ارائه پاسخ، مناسب است که اشاره ای به اوقات نماز (وقت خاص و مشترک) داشته باشیم:
وقت خاص نماز ظهر: از آغاز وقت زوال تا مقدار زمانی که چهار رکعت نماز خوانده می شود؛ در این مدت محدود تنها نماز ظهر را می توان بجا آورد.
وقت خاص نماز عصر:زمانی ...
■ تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء در باره نماز چیست؟
به دنبال دستور نماز خوف در آیه 102 سوره نساء و لزوم به پاداشتن نماز حتى در حال جنگ، در این آیه میفرماید: «فَإِذا قَضَیْتُمُ الصَّلاةَ فَاذْکُرُوا اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِکُمْ فَإِذَا اطْمَأْنَنْتُمْ فَأَقیمُوا الصَّلاةَ إِنَّ الص ...