■ وقتي سيد الساجدين(ع) پس از فراغت از نماز دست بسته شده فرزند خود را مي بيند از علت آن جويا مي شود و مي گويند مگر متوجه اين همه فغان کودک به علت شکستگي دست کودک نشديد. نيز رسول الله(ص) در حين نماز صداي گريه کودک را مي شنود و براي رعايت حال او و مادرش نماز جماعت را کوتاه و خلاصه مي کند(منقول از سنن النبي). اين موارد چگونه با هم جمع مي شوند؟
پاسخ: قبل پاسخ به این سوال یادآوری دو نکته ضروری است
اول: حضورقلب و عدم حضور قلب دائر مدار رضا و عدم رضای خداست. در هر چه رضای خدا باشد، ولیّ خدا به آن نظر دارد و در هر چه رضای خدا نباشد، ولیّ خدا نیز توجّهی به آن نمی کند.
دو: حضور قلب یعنی توجّه به خدا و حکم او و بی توجّه بودن به غیر خداوند و احکام الهی؛ از همین رو حضور قلب مانع از توجّه اهل عبادت به احکام نماز نمی شود و نمازگزار در عین اینکه به هنگام نماز حضور قلب دارد، باید طبق احکام نماز و خواست تشریعی خدا نیز رفتار نماید.
با توجه به دو نکته گفته شده پاسخ این سوال چنین می شود که حضرت رسول (ص) متوجّه کودک در حال گریه شد، چون خداوند رحیم راضی نیست که عبادتش، موجب آزار خلق شود. پس بر امام جماعت تکلیف کرده که در چنین حالتی نماز را سریع بخواند و سریع خواندن نماز در چنین مواقعی از احکام نماز جماعت می باشد. بنابراین پیامبر (ص) نیز در این جریان طبق احکام الهی و خواست تشریعی خدا رفتار نمود.
امّا امام سجاد (ع) متوجّه فغان کودک نشد؛ چون طول یافتن یا نیافتن نماز ایشان دخلی در حال آن کودک نداشت و به حدّ کفایت کسانی بودند که به وضع او رسیدگی کنند. ولی اگر کسی در آن حال در کنار کودک حضور نداشت، امام (ع) نیز طبق وظیفه شرعی نماز خود را می شکست تا به حال او رسیدگی نماید. چون در چنین حالتی، وظیفه ی شرعی و الهی و رضایت خداوند در شکستن نماز می باشد.
■ اگر نماز را ترك كنيم، چه اتفاقي مي افتد؟ مگر چه چيزي را از دست مي دهيم؟
ترك نماز، كوتاهي در مهمترين دستور الهى و انجام ندادن بزرگترين وظيفه و برنامه زندگى است. ترك نماز، ناشكرى، ناسپاسى و كفران نعمتهاى الهى و برداشتن عمود و ستون دين است؛ زيرا نماز پايه دين است.
ترك نماز و عبادت، باعث مىشود كه آفرينش و زندگى انسان، ...
■ حکم خواندن نماز با لباس غصبی چیست؟
اگر نداند پوشیدن لباس غصبی حرام است، نمازش صحیح است، اما اگر بداند حرام است هرچند نداند نماز را باطل میکند، چنانچه عمداً با لباس غصبی نماز بخواند، باید آن نماز را با لباس غیر غصبی اعاده کند.
رساله نماز و روزه، مسأله ۷۸ ...
■ اگر زن مطمئن باشد که نماز شوهرش صحیح است، آیا میتواند در خانه به او اقتدا کند؟
برای امام جماعت شرطهایی وجود دارد که از مهمترین آنها «قرائت صحیح» و «عدالت» است. بنابر این هر کسی که این دو شرط و نیز شرایط دیگری که در جای خودش بدان پرداخته شده را دارا باشد، میتوان به او اقتدا کرد. بر این اساس، برپایی نماز جماعتی دونفره با حضور ...