■ من در نماز خیلی سعی می کنم تمرکز کنم ولی هرکاری می کنم باز هم ذهنم مشغول می شود

پاسخ: من در نماز خیلی سعی می کنم تمرکز کنم ولی هرکاری می کنم باز هم ذهنم به مسائل روزمره زندگی و گذشته ها مشغول می شود. در صورتی که اذکار نماز را صحیح انجام میدهم و مشکلی ندارم. اما دوست دارم حواسم به نماز و معنی اذکارش باشد اما نمی توانم.

پاسخ:

عدم تمرکز و حضور قلب در نماز ممکن است دو حالت جزئی و فراگیر داشته باشد. گاهی فرد مشکلی در تمرکز ندارد و میتواند در موقعیت های مختلفی از زندگی تمرکز خود را حفظ کند. اما در نماز توجه و حضور قلب کافی را ندارد. این حالت که بسیاری از نمازگذاران به آن دچار هستند ناشی از بی توجهی به اهمیت و آداب نماز است و با برخی از توصیه های اخلاقی قابل مدیریت است. اما در حالت دوم فرد نه تنها در نماز بلکه به طور کلی قادر به تمرکز نیست و دچار یک نوع بی قراری فکری و حواس پرتی است. در این حالت مشکل عدم تمرکز باید ریشه یابی و متناسب با آن راهکارهای روانشناختی و مشاوره ای ارائه شود.

روشهاي مختلفي براي ايجاد تمركز و مقابله با پراكندگي فكر هنگام انجام كارهايي كه به تمركز نياز دارد همانند برپاداشتن نماز گفته شده است، اما شرط تاثير آنها تمرين و ممارست شما بر آنها است زيرا تمركز يك مهارت است و مهارت با صرف دانستن بدست نمي آيد همانند رانندگي فقط با صرف دانستن چگونگي رانندگي بدست نمي آيد بلكه بايد بطور عملي بر آن تمرين و ممارست نماييد تا راننده شويد.

بنابراین سعی کنید دو گام اساسی را طی کنید:
1- خود را از زير بار فشارهاي رواني غير ضروري روز مره برهانيد، زيرا فشارهاي رواني از عوامل مهم تشتت فكر و بي قراري ذهن روي يك موضوع خاص مي باشند. اگر انسان در مواجهه با مشكلات زندگي اين پندار را داشته باشد كه در مقابله با آن بي‌چاره است و يا زمان كافي براي حل آن ندارد، دچار نگراني و اضطراب مي‏شوند و نگراني و اضطراب ضد تمركز مي باشند و براحتي آنرا از بين مي برند. براي رهايي از بار استرس قبل از نماز مي توانيد تكنيك تنش زدايي و يا تمرين تنفس عميق را انجام دهيد .

2- افکار مزاحم را کنترل کنید:
برای این کار:
الف) ☘️هرگاه افكار مزاحم به سراغ شما آمد خود را مشغول كار ديگرى كنيد و با ايجاد حواس‏پرتى از آن افكار مزاحم دورى كنيد.


ب) هرگاه اين افكار به سراغتان آمد و متوجه شديد، وسط افكار به خود بگوييد: «بس است ديگر» و بدين وسيله رشته افكار مزاحم را قطع كرده و به سراغ مطلبى ديگر خواهيد رفت.

ج) از آنجا كه معمولاً اين افكار به هنگام بيكارى به سراغ فرد مى‏آيد، سعى كنيد با يك برنامه‏ريزى دقيق و حساب شده تمام اوقات شبانه ‏روزى خود را پر كنيد و هيچ گاه بيكار نباشيد. به مطالعه، نظافت اتاق، كمك به دوستان، ورزش و... مشغول باشيد. و هر گاه بيكار شديد خود را به كارى مشغول سازيد.

د) در صورتى كه به چنين افكارى اهميت ندهيد مطمئن باشيد اگر تحمل كنيد پس از چندى نهايتا آن را رها خواهيد كرد.

در نماز نیز تلاش کنید تا آرامش خود را حفظ کنید و با یک برنامه ریزی منظم از قبل بدون فکر و خالی الذهن وارد نماز شوید و البته مراقب باشید اسیر کمال گرایی نشوید.

1400/4/14 ساعت 08:10
کد : 1162
لینک مطلب

■ آیا می شود در نماز واجب از روی قرآن بعضی از سوره های بلند را که حفظ نیستیم مانند سور ه جمعه یا سوره انسان را با دردست گرفتن قران از رو خواند؟

خواندن سوره از روی قرآن در نماز اشکالی ندارد . استفتاء مقام معظم رهبری ...

■ من يک دانشجوي مذهبي هستم که جديدا دچار بي حالي در نماز شدم و کلا براي فعاليتهاي مذهبي اون حالي که قبلا داشتم را ندارم احساس خستگي مي کنم و از اين موضوع خيلي ناراحتم و احساس دوري از خدا روحم را آزار مي دهد، لطفا کمکم کنيد که بفهمم که چرا چنين اتفاقي براي من افتاده؟

بطور كلي عوامل ركود معنویت از جمله بي حالي و از دست دادن نشاط در نماز به دو دسته تقسیم بندی می شود: اول: عوامل زود گذر و غير پايدار گاهی اوقات کاهش معنویت در انسان معلول عواملی زود گذر می باشد که با كمي توجه و پس از برطرف شدن آن عوامل انسان به سرعت ...

■ چرا خداوند هیچ جای قرآن نگفته نماز را بخوانید و گفته نماز را برپا دارید؟

منظور از اقامه نماز، یعنی نماز کامل و با رعایت همه ارکان و حدود و شرائط آن، همان گونه كه پيامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) بيان كردند. «علامه طباطبایی» می گوید: اقامه، به معناى به پا داشتن هر چيز است به نحوى كه تمامى آثار آن چيز مترتب بر آن شود، و ه ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز