■ چرا نماز بايد بخوانيم؟مگر نمي شود ما در ذهنمان ذکر خدا را بگوييم و يا بر زبان بياوريم؟پس چه نيازي به خواندن نماز است؟
پاسخ: چرا نماز بايد بخوانيم؟مگر نمي شود ما در ذهنمان ذکر خدا را بگوييم و يا بر زبان بياوريم؟پس چه نيازي به خواندن نماز است؟
اصلا فلسفه نماز خواندن چيست؟
پاسخ:
عبادت خداوند انجام هر عملي است که انسان را به خدا نزديک ساخته و از زشتيها دور نمايد.
بديهي است عبادت خدا منحصر در نماز نيست. خدمت خالصانه به انسان ها، دستگيري از انسانها و کمک به ضعيفان و بيچارگان، ادب و احترام و نگه داشتن دست و زبان و گوش و... همگي عبادت اند. انجام هر عملي که در آيات و روايات به انجام آنها توصيه شده عبادت است.
اهل عرفان گفتهاند: براي رسيدن به عرفان الهي و شناخت خود و خدا مراحلي بايد طي شود. مرحلة اوّل، شريعت
است. براي پيمودن اين مرحله بايد به سراغ عبادت پروردگار رفت و با استعانت و کمک از عبادت وارد مرحلة دوم يعني طريقت شد، آن گاه از طريقت عبور کرده و به حقيقت پيوست که پيوستن قطره به دريا است.
هر کدام از مکتبها و آيينها اَشکالي براي عبادت دارند امّا همه به دنبال پرستش و عبادتاند، حتي موجودات ديگر نيز به عبادت و پرستش مشغولند. قرآن ميفرمايد: «کلّ قد علم صلوته و تسبيحه؛ (6) تمامي موجودات نماز و تسبيح خدا را ميدانند».
در جاي ديگر ميفرمايد: «إنْ مِن شيء إلاّ يسبّح بحمده و لکن لا تفقهون تسبيحهم؛(7) هر موجودي با حمد، خدا را تسبيح ميگويد، ليکن شما تسبيح آنان را نميفهميد».
جمله ذرات عالم در نهان / با تو ميگويند روزان وشبان
ما سميعيم و بصيريم و هشيم / با شما نامحرمان ما خاموشيم
گر شما سوي جمادي ميرويد / محرم جان جمادان کي شويد.
از منابع و مآخذ اسلامي به دست ميآيد که براي رسيدن به حق و شاداب کردن روح عرفاني انسان، هيچ راهي بهتر از نماز يافت نميشود. براي روح انسان شيفته هيچ غذايي سازگارتر و سرشارتر از نماز وجود ندارد، زيرا چه کسي بهتر از خداوند (که براي رسيدن به هر هدفي، ترکيب راه خاصي را مشخص فرموده است) ميتواند مَرْکب و معجوني براي رشد و ارتقاي انسانها پديد آورد؟
آنچه زيبايي و حُسن و خير است، در نماز سفرهاي است گسترده که خداوند آن را در پنج نوبت در شبانه روز براي بندگانش باز ميکند و بر سر اين سفره انواع و اقسام غذاهاي لذيذ وجود داد و هر کس مطابق استعداد و تعالي خود از آن بهرهمند ميشود.
پينوشتها:
1. نور (24) آيه 41.
2. اسراء (17) آية 44.
3. غلامعلي نعيمآبادي، نماز زيباترين الگوي پرستش، ص 35، به نقل از علل الشرايع، ج 2، ص10.
■ وسواسي شديد هستم به طوري که يک 2 رکعتي را 10 بار مي خوانم و يا كلمات نماز را چندين بار تكرار مي كنم، در اين زمينه بايد چه کار کرد؟
در پاسخ به بخش اول سوال بايد بگوئيم كه: وسواس از قديمي ترين اختلالات شناخته شده رواني است كه بين مردم از شيوع نسبتا بالايي برخوردار است. اين بيماري به لحاظ عوامل آن بسيار پيچيده و متنوع است و درمان آن ممكن است، ولي نيز دشوار مي نمايد، مگر اينكه شخص م ...
■ آيا مي توانيم به دليل اينكه چيزي از نماز نمي فهميم، نماز را ترك كنيم؟
شرط وجوب نماز، آگاهي از اسرار آن نيست. انسان در هر شرايطي بايد نماز بخواند. البته نماز و نمازگزاري، مراتب و مراحلي دارد و هرچه انسان در مسير كسب معرفت خداوند و پيمودن مراحل سير و سلوك الي الله تلاش كند، به مراتب بالاتري از قرب و به لايه هاي عميق تري ...