معرفی کتاب - "نماز در ادیان"■ پرستش در ادیان مطرح جهان چگونه است؟
خبرگزاری شبستان – گروه قرآن و معارف: كتاب «نماز در اديان» با هدف بررسي عبادت و نيايش در اديان توسط ابوالقاسم جعفري به رشته تاليف درآمده است. اين كتاب كاري از مركز تخصصي نماز -وابسته به ستاد اقامه نماز- و ناشر اين كتاب انتشارات ستاد اقامه نماز است. به گفته نويسندة اين كتاب هدف از تاليف آن بررسي نماز و پرستش در اديان مطرح جهان است و هيچ گونه قضاوت و ارزشگذاري در مورد آنها انجام نگرفته است. همچنين خواننده در اين كتاب با جايگاه نمازي كه اسلام تبيين كرده است در مقابل نيايش و عبادات ساير اديان به ويژه اديان غير الهي كه عموما پايهگذار برخي از عرفانهاي نوظهور نيز هستند بيشتر آشنا شود.
از ادیان الهی تا آیین های بدون پیامبر
در يك تقسيمبندي ميتوان اديان را به الهي و غير الهي تقسيم كرد. اديان الهي ادياني هستند كه پيشواي آن پيامبري از پيامبران الهي است كه مفاهيم و مضامين ديني را از منبع الهي به واسطه فرشته وحي و يا مستقيم از حضرت حق دريافت ميكند. يهوديت، مسيحيت، اسلام، زردشت و صابئين از جمله اديان الهي به شمار ميروند و آيينهايي كه موسس آنها نه پيامبر هستند و نه ادعاي پيامبري دارند مانند آيين هندو، بودا، سيك، دائو، كنفوسيوس و شينتو از جمله اديان غير الهي هستند.
قیاس نمازها در ادیان کدام حقیقت را علنی می کند؟
يكي از اعمال عبادي كه به نوعي و با كمي مسامحه در تمام اديان اعم از الهي و غير الهي وجود دارد «نماز» است. اديان الهي داراي عبادتها و نمازهاي روزانة مشابه هستند كه كيفيت به جا آوردن اين نمازها به وسيله بنيانگذار آن دين بوده است ولي در اديان غير الهي، بخش مهمي از عبادت روزانه، تربيت نفس و انضباط درون است. آشنايي با نيايش و به عبارت ديگر نماز هر يك از آيينهاي زندة دنيا و شناسايي اركان آن ميتواند انسان را به سوي نماز كاملي كه از سوي اسلام تبيين شده است رهنمون كند و با مقايسه هر كدام از اين نيايشها با يكديگر متكامل بودن نماز اسلامي را بيشتر به رخ بكشد.
بررسی پرستش در ادیان مطرح جهان در کتاب "نماز در ادیان"
كتاب «نماز در اديان» با هدف بررسي عبادت و نيايش در اديان توسط ابوالقاسم جعفري به رشته تاليف درآمده است. اين كتاب كاري از مركز تخصصي نماز -وابسته به ستاد اقامه نماز- و ناشر اين كتاب انتشارات ستاد اقامه نماز است. به گفته نويسندة اين كتاب هدف از تاليف آن بررسي نماز و پرستش در اديان مطرح جهان است و هيچ گونه قضاوت و ارزشگذاري در مورد آنها انجام نگرفته است. همچنين خواننده در اين كتاب با جايگاه نمازي كه اسلام تبيين كرده است در مقابل نيايش و عبادات ساير اديان به ويژه اديان غير الهي كه عموما پايهگذار برخي از عرفانهاي نوظهور نيز هستند بيشتر آشنا شود.
«نماز در اديان» شامل دو بخش است كه بخش اول آن مربوط ميشود به اديان الهي و بخش دوم آن به بررسي نماز و نيايش در اديان غير الهي پرداخته است. در بخش اول قبل از ورود به بحث از نماز در اديان يهودي، مسيحي، زرشتي و صابئي، نگاهي اجمالي به نماز انبياي الهي در قرآن و كتاب مقدس شده است. در بخش مربوط به صابئيان ميخوانيم: «آنان نمازشان را در هر مكاني كه مقدور باشد، به طرف ستارة جدي در شمال، به جاي ميآورند و براي اقامة نماز مقدماتي مانند وضو (رشامه) و غسل جنابت لازم است. نماز صابئيان داراي قيام و قعود و ركوع است و سجده ندارد. همچنين داراي هفت قرائت است كه نخستين آن، قرائت آيهاي است كه محتواي آن توحيد خداوند است.» در بخش دوم اين كتاب آيينهايي مانند هندو، بودا، جينه، سيك، كنفوسيوس، دائو و شينتو مورد بررسي قرار گرفته است.
قوت و ضعف های "نماز در ادیان"
از جمله ويژگيهاي مثبت اين كتاب گزارش تاريخي تاسيس هر يك از اديان و وضعيت آن است. هرچند توجه به سير تحول اديان و آيينها ممكن است به عنوان نقطع ضعف كتاب هم مطرح شود زيرا باعث فاصله گرفتن از عنوان كتاب ميشود ولي در عين حال براي درك بهتر جايگاه نيايش و نماز در اديان و آيينها بسيار مناسب است. بنابراين خواننده اين كتاب نه تنها با نيايش و نماز در اديان الهي و غير الهي آشنا ميشود يك آشنايي اجمالي نيز نسبت به آن دين و يا آيين به دست ميآورد. از ديگر ويژگيهاي خوب اين كتاب متن روان و سادة آن است كه علاوه بر استفاده تخصصي از مباحث اين كتاب، خوانندگان عمومي نيز ميتوانند به راحتي از آن استفاده نمايند.