توسط مرکز تخصصی نماز؛■ گفتگو با نویسنده کتاب “فرودگاه فرشتگان”
حجت الاسلام و السلمین اصغر آیتی، از مولفین پر تلاش حوزه نماز هستند که از بدو تاسیس مرکز تخصصی نماز یعنی سال ۸۹ با این مرکز همکاری داشته اند و هم اکنون به عنوان مدرس در این مرکز مشغول به تدریس می باشند. بیشترین دغدغه ایشان در حوزه نماز ترغیب نوجونان و جوانان به این امر مهم الهی است.
در این گفتگو که توسط روابط عمومی مرکز تخصصی نماز انجام شد، درباره کتاب «فرودگاه فرشتگان» با وی همراه میشویم؛
چند سال قلم می زنید و چند اثر دارید و چند اثر شما در مورد نماز است؟
از سال ۱۳۹۰ برای نماز، شروع به نوشتن کردم و بحمدالله حدود ۱۰ اثر نمازی مکتوب (جدای از سایر مقالات و درسنامه ها) دارم.
انگیزه شما از نوشتن کتاب با موضوع نماز چه بود؟
باتوجه به اینکه اساس دین، نماز است و قرآن اهل بیت هم زیاد در این زمینه صحبت کرده اند بطوریکه یک دهم آیات قرآن و حدود ۳۰ درصد روایات درباره ی نماز و مقدمات آن است، این انگیزه در بنده ایجاد شد که تاسی بجویم به کلام خدا در قرآن نسبت به نماز و همچنین فرمایشات اهل بیت (علیهم السلام) که برای نماز دست به قلم شوم. و با توجه به اینکه نماز، مکتب تربیت است، لازم است برای اقشار گوناگون، از جمله کودک ،نوجوان، جوان، معلمان، خانواده ها و مبلغان، محصولات جدیدی برایشان نوشته شود. الحمدلله به لطف خدا در این حوزه ها دست به قلم شدیم. ان شاء الله که مقبول باشد.
در چند جمله کتاب “فرودگاه فرشتگان” را معرفی کنید؟
کتاب هایی که بنده نوشتم، اولین آنها، پر پرواز بوده است که با همکاری آقای حسن محمودی نوشتیم و الحمدلله کتابی پر استقبال و پر فروشی بوده، کتاب های دیگری مثل زیر این حرف ها خط بکشید، مهمترین تصمیم و دیگر کتاب هایی که در این حوزه وجود دارد. یکی از این کتاب هایی که دارای سه جلد است و بحث شیوه های دعوت به نماز و نماز و خانواده در آن مطرح شده است، کتاب فرودگاه فرشتگان است.
جلد اول کتاب فرودگاه فرشتگان در باب معرفی نماز، جایگاه نماز، آثار و برکات نماز در خانواده به اصول حاکم بر تربیت و خردسال پرداخته شده که روش های زمینه سازی جهت ترغیب خردسالان به نماز ، آداب نماز، احکام نماز آموزش داده شده است که پدران مادران چه وظایفی دارند؟
جلد دوم، دو قسمت دارد. کودکان ۶ تا ۱۲ سال و قسمت دوم مربوط به نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال.
بعد از بیان ویژگی های هر سن، ۱۰ گام برای عادت و پایبند سازی کودکان و نوجوانان، برای هرکدام بیان شده و کنار گام ها، راهکارها و روش های ریز و جزئی آنها هم بیان شده است.
جلد سوم کتاب، علل سستی و ترک نماز و مهارت های درمان آن می باشد که طبق پژوهش ها و تحیقات میدانی که صورت گرفته بود، علل سستی و ترک نماز شناسایی شد، مطابق به آنها، ریشه های این علل مشخص شد و به مهارت های درمان پرداخته شده و متاسفانه در موضوع مهارت های درمان سستی و ترک نمار، کتابی وجود ندارد.
اگر بخواهید در چند خط ارکان اصلی کتاب را توضیح بدین؟
ارکان اصلی کتاب فرودگاه فرشتگان؛ جلد ۱، نمازشناسی، آثار اقامه نماز در خانواده، اصول حاکم بر تربیت، ویژگی های دوران خردسالی، و بیان گام هایی برای ایجاد زمینه ترغیب به نماز در خردسالان
جلد ۲، ویژگی های کودکان دبستانی، نیازها دغدغه های آنها، روش های دعوت و عادت سازی در آنها به نماز، قسمت دوم جلدم ۲، ویژگی های نوجوانان، نیازها دغدغه های آنها، گام های تثبیت و پایبند نمودن نوجوانان به نماز
جلد ۳، شناسایی علل سستی و ترک در سه حوزه معرفتی انگیزشی و رفتاری، و مهارت های درمان آن. سعی شده در هر سه جلد، راهکارهای ریز و جزئی بهمراه داستان های اثرگذار باشد که موجب خستگی مخاطب نشود
خاطره ای از نوشتن این کتاب نماز؟
یکی از مدیران مدارس متوسطه، در یک دوره ای شرکت کرده بودند و این کتاب به دستشان رسیده بود، بعدا با استاد دوره تماس گرفت که گفت من از شب تا صبح نشستم و این کتاب را مطالعه کردم و تصمیم گرفتم برای نماز قدمی بردارم.
مخاطب اصلی این کتاب چه کسانی هستند و بیشتر برای چه اقشاری مفیده است؟
مخاطب اصلی کتاب فرودگاه فرشتگان، خانواده ها هستند، یعنی پدر و مادر، ملعمان مربیان و مبلغانی هستند که در حوزه کودک و نوجوان دانش آموز کار می کنند.
اگر الان بخواهید این کتاب را بنویسید چه تغییراتی در کتاب ایجاد می کنید و چه خلاء پژوهشی در موضوع بحث شما باقیمانده است؟
با توجه به اینکه مخاطب ها در حال تغییرند، ویژگی ها، نیازها، شرایط و اقتضائات زمان عوض میشود، لازم است هر چند سالی یکبار، کتاب های جدیدی نوشته شود.
بنظر می آید که هر چند سال یکبار برای کودک و نوجوان، با توج به تغییر ذائقه و ویژگی و نیاز، میطلبد اینجور کتاب ها یا بازنگری شود، یا باید کتاب های به روز و جدید نوشته شود.
به نظر شما در حوزه نماز، چه موضوعاتی جای کار دارد و باید کار شود؟
متاسفانه در حوزه نوجوان، کتاب بسیار کم داریم و لازم است برای نوجوانان، چه در قالب داستان کوتاه، چه در قالب پرسش و پاسخ، معارف نماز، با توجه به زبان مخاطب، نوشته شود و در حوزه رمان، اصلا کتاب نمازی نداریم که لازم است انتشارات ستاد اقامه نماز، در این حوزه، سرمایه گذاری اساسی انجام بدهد.
نوشتن در مورد نماز چه امتیازاتی دارد و چه سختی هایی؟
همین برای ما باشد وقتی که اهل بیت علیهم السلام هنگام مرگ بالا سرمان بیایند و شهادت بدهند که اشهد انک قد اقمت الصلاه، ما را کفایت می کند.
در حوزه انتشار مکتوبات نمازی چه پیشنهادی برای مرکز تخصصی نماز دارید و چه نقدی در این زمینه دارید؟
کتاب هایی که نسل نو نمی پذیرند، را کنار بگذارند و به دنبال نیاز مخاطب باشند. رغبت به رمان خیلی زیاد است و می تواند پاسخگو باشد. پرسش و پاسخ به زبان دانش آموزی، به زبان داستان، که الحمدلله مرکز تخصصی نماز در این زمینه ۲ تا کار انجام داد که مورد استقبال دانش آموزان و معلمان قرار گرفت. یعنی کتاب ” بی نماز ها خوشبخت ترند” و کتاب “ماجراهای کلاس پر حاشیه”. پس لازم است رویکردهای تغییر پیدا کند و به این سمت سوق داده شود.