■ اخلاص پایه فعالیت های عبادی و تعبدی است
حجت الاسلام والمسلمین اصغر نقدی، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت اسلامی در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان اظهار داشت: قرآن می فرماید «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَرِ (سوره عنکبوت، آیه 45)؛ بنابراین انتظار می رود انسان نمازگزار مرتکب گناه و اشتباه نشود.
وی عنوان کرد: همانطور که انسان مسلمان نباید دروغ بگوید اما دروغ می گوید، انسان نمازگزار نیز که باید نمازش او را از گناه بازدارد ممکن است مرتکب گناه و خطا شود!
قصد قربت، عامل دوری نمازگزار از گناه
این پژوهشگر حوزه تربیت اسلامی با تاکید بر اینکه اگر نماز در معنای حقیقی آن تحقق پیدا کرد آثار آن مانند "تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَرِ" نیز محقق می شود؛ به عبارت دیگر اگر نماز انسان برای خدا باشد انسان از گناه دور می شود.
وی افزود: مهمترین شرط برای تحقق نماز حقیقی، اخلاص و قصد غربت است؛ اخلاص نیز بر دو پایه ی انجام عمل برای خدا و طبق دستور خدا؛ استوار است؛ لذا اگر کسی عملی را فقط برای خدا و تنها طبق موازین و دستورات الهی انجام دهد شرط اخلاص در عملش محقق می شود.
ضعف ایمان مانع دوری انسان از گناه و بدی ها
حجت الاسلام والمسلمین نقدی ادامه داد: اینکه نماز، انسان را از گناه و بدی ها باز نمی دارد ریشه در ضعف ایمان دارد؛ همچنان که در سوره حجرات می خوانیم: « قالت الاعراب آمنا قل لم تؤمنوا و لكن قولوا اسلمنا و لما يدخل الايمان في قلوبكم: يعني گروهي از اعراب باديه نشين آمدند نزد تو (پيغمبر) و گفتند ما ايمان آورديم .به آنها بگو: شما نگوئيد ما ايمان آورديم، بگویيد ما اسلام آورديم» (سوره حجرات، آیه 14).
این استاد دانشگاه، ضعف معرفتی را عاملِ عدم تحقق عمل صالح خواند و تصریح کرد: اینکه عده ای می گویند میان نماز و عمل صالح ارتباط چندانی پیدا نمی شود دچار همین ضعف معرفتی هستند زیرا عمل و رفتار انسان ریشه در اعتقادات او دارد.
گناه، انسان را تا مرز کفر می برد
وی ادامه داد: ارتکاب به گناه موجب می شود انسان آرام آرام دچار تزلزل در عقاید شود تا جایی که حتی خدا را نفی کند.
این پژوهشگر حوزه تعلیم و تربیت اسلامی با بیان اینکه میان عقاید و اعمال انسان رابطه ای دوسویه وجود دارد، اظهار داشت: نماز تنها یکی از عوامل عروج فرد است لذا اگر بزرگانی مانند آقای بهجت (ره) دارای مکاشفات و مقامات عالی معنوی و عرفانی می شوند، صرفا به دلیل نماز نیست؛ بلکه آنها سال ها تلاش کرده و ضمن انجام واجبات، ترک محرمات نمودند تا درهای آسمان به رویشان گشوده شد.
مهمترین دستورالعمل قرآنی، انجام واجبات و دوری از محرمات است
حجت الاسلام والمسلمین نقدی اضافه کرد: اگر به مجموعه دستورالعمل های قرآن عمل کنیم نمازمان حقیقی خواهد شد و مهمترین دستورالعمل قرآنی انجام واجبات و دوری از محرمات است.
وی با ابراز تاسف از اینکه عملکرد مناسبی در زمینه نهادینه سازی فرهنگ اصیل نماز در جامعه نداشته ایم، خاطرنشان کرد: البته تلاش های فراوانی صورت گرفته اما نتیجه و خروجی مثبت و سازنده ای نداشته ایم.
اخلاص؛ پایه اساسی کارهای عبادی و تعبدی
این استاد دانشگاه در پایان گفت: اخلاص پایه اساسی کارهای عبادی و تعبدی است و متاسفانه ضعف اخلاص مانع از رشد فرهنگ نماز در جامعه شده است.