معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی ستاد اقامه نماز■ آموزش نماز به ۶۰ هزار معلم، دبیر و مدیر آموزش و پرورش به صورت مجازی
فعالیتهای فرهنگی به عنوان نقش موثر در تقویت باورها، مهارتافزایی و نشاط روحی و اجتماعی جامعه تحت تاثیر شرایط کرونایی قرار گرفته است در این خصوص با «منصور سرگزی»، معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی ستاد اقامه نماز نیز گفت و گویی انجام شد که در ادامه تقدیم حضورتان می شود.
با توجه به بحران کرونا ستاد اقامه نماز برنامه های خود را به چه صورتی اجرا می کند؟
امسال با توجه به بحران کرونا و به منظور حفظ و صیانت از جان هموطنان و خدمات بگیران از ستاد اقامه نماز، رویکرد ما بیشتر استفاده از فضای مجازی و آموزش های الکترونیک و فناوری های نوین در فعالیت ها و برنامه ها است لذا بیشتر تلاش ما این بود که فعالیت ها چه در ستاد اقامه نماز و چه در استان ها دچار رکود و روزمرگی نشوند؛ بر همین اساس در چهار پنج ماه ابتدای سال رویکرد تولید محتوا در حوزه های مختلف نماز را در پیش گرفتیم و خوشبختانه بعد از این مدت، برای اقشار مربوطه فعالیت ها و برنامه هایی را تدوین و تعریف کردیم که بخشی در حال اجرا و بخشی هم تا پایان سال انجام خواهد شد.
تمرکز ستاد اقامه نماز در مجموعه آموزش، ترویج و توسعه فرهنگ نماز در نسل نو است. در همین راستا ما در آموزش و پرورش برنامه هایی را تعریف کردیم که یک بحث آن آشنایی با معارف نماز ویژه دانش آموزان است که از ابتدای سال 99 ما از طریق شبکه شاد و همچنین در ایام باقی مانده از سال تحصیلی گذشته و هم اکنون نیز در قالب مجموعه های ضبط شده کوتاه (سخنرانی های دو دقیقه ای) با استفاده از اساتید مجرب صورت می گیرد.
خوشبختانه با همکاری خوب وزارت آموزش و پرورش این اقدامات به خوبی در حال انجام است، یعنی بخش اول آشنایی دانش آموزان با معارف نماز که از طریق شبکه شاد ارایه می شود و این محتوا به صورت روزانه و بخشی هم به صورت هفته ای بارگزاری و مورد استفاده دانش آموزان قرار می گیرد؛ ضمن اینکه گروه های دیگری هستند که خدمات خود را از بستر شاد دریافت می کنند از جمله مدیران، معلمان و دبیران مدارس که ما برای آنها به ویژه معلمان پایه سوم ابتدایی مدارس دخترانه که در این سال به جشن تکلیف می رسند و همین طور برای پسران پایه هشتم که نیازمند برنامه های ویژه هستند، آموزش های الکترونیکی اتخاذ کردیم.
این آموزش ها شامل چه حوزه هایی می شود؟
در همین راستا فیلم های آموزش در قالب سه هزار و 200 دقیقه تولید شده اند که در سرفصل های مختلف، مباحث نمازشناسی، آشنایی با نماز، آشنایی با شبهات دانش آموزان و سوالات متداول در بین آنها، شیوه های دعوت بچه ها به نماز و همچنین نحوه فرهنگ سازی نماز در مدارس و نقش معلمان و دبیران در دعوت دانش آموزان به نماز و اصول دعوت در سه دوره آموزش که توسط وزیر آموزش و پرورش به ادارات کل ابلاغ و در شبکه شاد هم اطلاع رسانی شده است صورت می گیرد. نباید از کنار سئوالات دانشآموزان، ساده بگذریم، باید سعی کنیم تا به شبهات دانشآموزان پاسخ مناسب دهیم و حتی یک کتاب با عنوان نماز باید در سبد مطالعاتی دانشآموزان قرار گیرد.
در راستای این آموزش ها چه تعداد معلم تحت آموزش قر ار گرفتند؟
در گام اول این آموزش ها 60 هزار معلم، دبیر و مدیر آموزش و پرورش به صورت مجازی از طریق سامانه LTMF وزارت آموزش و پرورش تحت پوشش قرار گرفتند و هم اکنون نیز آموزش مدیران، معلمان و دبیران در حال انجام است.
آیا دانشجویان هم تحت آموزش قرار می گیرند؟
به موازات همین آموزش ها، ما سلسله جلساتی با دانشگاه فرهنگیان در راستای آموزش «دانشجو معلمان» آینده برگزار کردیم. ما از سه سال گذشته دوره های آموزش نماز را برای دانشجو معلمان داشتیم. امسال هم داشجویان به دلیل بحران کرونا از طریق فضای مجازی تحت آموزش قرار می گیرند البته آموزش های ما به صورت آنلاین و بخش وبیناری به صورت های مختلف و با توجه به وضعیت کرونا در استان ها تعریف شده است.
چه تعداد دانشجو معلم تحت این آموزش ها قرار گرفتند؟
ما برای حدود 9 هزار دانشجو معلم که در بهمن ماه سال جاری وارد دانشگاه فرهنگیان خواهند شد آموزش نماز در نظر گرفتیم که سرفصل های آن تعیین و مصوب شده است؛ ضمن اینکه برای اساتید معارف اسلامی دانشگاه فرهنگیان که نقش موثری در انتقال تجارب و مهارت های خود به دانشجویان دارند، آموزش هایی را توسط حجت الاسلام بهشتی، حجت الاسلام کلباسی و حجت الاسلام ارباب سلیمانی که جزو اساتید طراز اول کشورمان می باشند در اتخاذ شده است.
خوشبختانه صدا و سیمای مراکز استان ها نیز از ابتدای سال تاکنون ویژه برنامه هایی با موضوع نماز و با همکاری ستادهای اقامه نماز تدارک دیده است. همچنین مسابقات مختلفی از طریق درگاه های اینترنتی و پایگاه های اطلاع رسانی به صورت مجازی در استان ها برگزار می شود. نماز می تواند نقش بسیار مهم و بی بدیل در گسترش فضیلت ها و هنجارهای معنوی در کشور شده و بسیاری از نگرانی هایی که امروزه در بین خانواده ها و متولیان فرهنگی کشور در زمینه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در کشور وجود دارد به برکت نماز و اهتمام به نماز و تأسی از نماز و با اقامه نماز واقعی در کشور برطرف خواهد شد.اجلاس سراسری نماز بزرگترین رویداد فرهنگی ـ دینی کشور است و اهمیت آن تا به حدی است که مقام معظم رهبری هر ساله برای برگزاری این اجلاس پیام میدهند و این نشان از اهمیت این موضوع دارد.
جشنواره سراسری سرود نماز در چه مرحله ای قرار دارد؟
جشنواره سراسری سرود نماز ویژه گروه سرود نوجوانان اکنون به ایستگاه پایانی خود رسیده است. مراحل اطلاع رسانی این جشنواره از اواخر تابستان آغاز شده بود. طبق گزارشی که همکاران ما از استان سمنان ارایه دادند، نزدیک 53 گروه از مجموع 400 گروه سرودی که از مساجد و جاهای دیگر ضبط شدند به مرحله داوری راه پیدا کردند. همچنین جشنواره های دیگری همانند جشنواره نماز، جشنواره فیلم کوتاه و جشنواره هر خانه یک مسجد که از طریق شبکه کودک صدا و سیما پخش می شد نیز محصول همین همکاری های مشترک است. بر همین اساس با انجام این اقدامات سعی کردیم چراغ نماز در کشور روشن بماند و بتوانیم از نور معنوی آن برای غلبه بر مشکلات از جمله ویروس کرونا استفاده کنیم. هرچند بحران کرونا محدودیت هایی را در اجرای برنامه های حضوری و چهره به چهره ایجاد کرده است اما ما از این مسایل به عنوان یک فرصت خوب و بی بدیل استفاده می کنیم.
منبع: خبرگزاری شبستان