سیدی که «مسجد خداداد» را از یک نمازخانه به مجتمع چندمنظوره در جنوب تهران تبدیل کرد

■ سیدی که «مسجد خداداد» را از یک نمازخانه به مجتمع چندمنظوره در جنوب تهران تبدیل کرد

سیدی که «مسجد خداداد» را از یک نمازخانه به مجتمع چندمنظوره در جنوب تهران تبدیل کرد

 حجت الاسلام والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی، امام جماعت مسجد خداداد (واقع در تهران، بزرگراه شهید آیت الله محلاتی، خیابان مخبر شمالی) روز چهارشنبه، ۱۳ اسفندماه درگذشت که خبرنگار ما به همین مناسبت، فعالیت های انقلابی، علمی و مسجدی وی را بررسی کرد و در همین ارتباط گفت و گویی با تنی چند از فعالان این مسجد داشت که مشروح آن در ادامه می آید.

سيدحسين مطهری یزدی در فروردين ماه 1323 در يكي از روستاهاي شهرستان مهريز استان يزد ديده به جهان گشود و مدرسه ابتدايي را در مدرسه خورميز گذراند. ایشان سپس كلاس هاي پنجم تا هفتم را در مدرسه اي در مركز شهرستان مهريز با موفقيت سپري كرد و در سال 1336 وارد حوزه علميه يزد شد.

 

از تحصیل در حوزه علمیه یزد تا تشرف به قم

حجت الاسلام والمسلمین مطهری پس از آغاز فراگیری معارف قرآن و اهل بیت (ع) و درورس حوزوی در زادگاه خود، رهسپار شهر مقدس قم و از محضر استادان برجسته حوزه علمیه قم بهره مند شدند. ماجرای این سال ها را از زبان ایشان دنبال می کنیم. وی بخشي از دروس سطح را نزد آقای مناقب، داماد آقاي صدوقي تلمذ كرد و بقيه دروس منطق را نيز از محضر آیت الله علاقمند استفاده نمودم. تازه معالم را شروع كرده بودم كه در سال 1341 به قم رفت. در آن دوران در درس خصوصي آيت الله سيدعلي آقا محقق داماد نیز شركت کرد. همچنين جلد نخستِ شرح لمعه را خدمت مرحوم آيت الله سيدابوالفضل تبريزي و جلد دوم را خدمت آيت الله صلواتي تلمذ كرد و شرح منظومه را نيز خدمت مرحوم آيت الله انصاري شيرازي خواند.  بعد از مدتي حضور در مدرسه فيضيه به مدرسه مرحوم آيت الله العظمی بروجردي كه فضلای حوزه علميه قم مانند آيات عميد زنجاني، گرامي قمي و نورمفيدي در آنجا حضور داشتند نقل مكان كرد.

وی در حوزه علميه قم از محضر آيات عظام فاضل لنكراني، مشكيني، نوري همداني، شب زنده دار، انصاري شيرازي و خزعلي بهره برد و سپس براي ادامه تحصيل و همچنين زيارت عتبات عاليات و ديدار امام خميني (ره) به نجف اشرف رفت.

حجت الاسلام والمسلمین مطهری یزدی که همیشه شوق زیارت حرم های مطهر حضرات معصومین(ع) و همچنین دیدار با امام خمینی(ره) را داشت، در جوانی به نجف اشرف نقل مکان کرد. مرور خاطرات و عبرت های آن دوران، خواندنی و شنیدنی است. زماني كه وی وارد نجف شد، امام خميني(ره) درس حكومت اسلامي و ولايت فقيه را در مسجد شيخ انصاري تدريس مي كردند و مطهری نوارها و مكتوبات درس را بعدها در سفر حج ميان حجاج توزيع كرد.

 

مطهری یزدی از سوی ساواک چندین بار دستگیر شد

حجت الاسلام والمسلمین مطهری یزدی به دلیل فعالیت های انقلابی چندین بار از سوی ساواک دستگیر و چند باری هم ممنوع الخروج شدند. وی که با کوله باری از دانش، تجربه و مهارت تبلیغی و ترویجی که حاصل سال ها تحصیل در حوزه های علمیه نجف اشرف و قم مقدس، و سفرهای طولانی به کشورهای گوناگون آسیایی بود، در سال 1350 به دعوت اهالی مردم اوشان، رهسپار آن دیار شد و به این شکل، صفحات تازه ای از زندگی ایشان رقم خورد. ماجرا را از زبان وی دنبال می کنیم: «تعدادي از اهالي اوشان -از ييلاقات مشهور تهران- در سال 1350 در قم به سراغم آمدند تا امام جماعت مسجدي در اوشان شوم. من موضوع را با آيت الله حاج آقا مصطفي فائق از علماي تهران در ميان گذاشتم كه ايشان بنده را تشويق به اين كار كردند. پس از استقرار در اوشان ابتدا با فردی باسابقه در آنجا روبرو شدم و درحالی که عده‌اي مرا به مقابله با او ترغيب كردند، توانستم تعامل سازنده و خوب با آن فرد و سایر افراد بانفوذ در آن منطقه، ایجاد کنم.

 

مدیریت دو مسجد در منطقه اوشان

دو مسجد به نام هاي امام حسين (ع) و روح الامين در منطقه اوشان واقع بودند و من امام جماعت هر دوی آنها بود و زمینه برگزاری مشترک برنامه ها را در آن دو مسجد فراهم کرده بودم برای نمونه بلندگویی مشترک میان آنها ایجاد کردم. يكي از اقدامات من در اين مسجد تشكيل هيئت جوانان ولي عصر (عج) اوشان بود كه جلسات آن عصرهاي جمعه به صورت سيار در منازل اعضا برگزار مي شد. مبارزه با نظام شاهنشاهي و پيمودن مسير انقلابي امام خميني (ره) از اهداف مهم اين هيئت بود. شهرت جلسات هيئت جوانان ولي عصر (عج) كه گاهي با دعوت از سخنرانان و ستايشگران مشهور مانند مرحوم آیت الله ابوالقاسم  خزعلی، همراه مي شد در منطقه فراگير شد به طوري كه فعاليت هاي دهكده تندرستي و اردوگاه صنايع دفاع را تحت الشعاع خود قرار داده بود.»

 «تلاش مي‌كرديم مساجد امام حسين (ع) و روح الامين بسيار پويا و پرنشاط باشند كه برگزاري باشكوه نماز عيد فطر در دشت اوشان و همچنين برگزاري برنامه‌هاي متنوع و نوآورانه مذهبي و فرهنگي نقش مهمي در اين زمينه داشتند. با شعله ور شدن انقلاب من با حمايت و پشتيباني روحانيت و ارتباط با انقلابيون سرشناس و كارآمد، زمينه مبارزات را بيش از پيش در آن منطقه فراهم كردم. در همین راستا موفق شديم با همكاري برخي علما و روحانيون سرشناس شرق تهران از جمله آيت الله حيدرعلي جلالي خميني –امام جماعت مسجد احمدیه- و حجت الاسلام والمسلمين موسوي كاشاني –امام جماعت مسجدالنبی(ص)- دامنه مبارزات را گسترده كرده و بخش‌هايي مانند آهار، ايگل، باغ گل، ميگون، دربندسر، شمشك، ديزين، گاجره، جاجرود، زايگان، لالان، گرمابدر، امامه روته، گلندوك، شوركا، افجه و برگ جهان را با تحولات انقلابي همراه كنيم. به دليل اختناق حاكم بر كشور، مبارزه ما مخفيانه بود و گاهي در مجالس مذهبي از بزرگان هر منطقه دعوت مي‌كرديم تا بيشتر با نهضت امام خميني (ره) آشنا و همراه شوند.»

 

فعالیت کارآمد در کمیته حل اختلاف ائمه جماعات و بسیج مساجد

یکی از مسئولیت های مهم و اثرگذار حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سیدحسین مطهری یزدی، مسئولیت در «کمیته حل اختلاف ائمه جماعات و بسیج مساجد» بود. وی در این باره به شبستان گفته بود: «امام خمینی(ره) با پیش‌بینی بروز مشکلاتی برای کشور در آینده، تصمیم به راه‌اندازی بسیج مستضعفین کردند و نیروهای بسیج اهمیت خود را در جنگ هشت ساله ایران و عراق، مقابله با گروهک‌های ضد انقلاب، رفع فتنه‌های سال‌های 1378 و 1388 و سایر رویدادها و بحران‌های امنیتی و اجتماعی کشور نشان دادند. تمرکز فعالیت بسیج در مساجد، تدبیر و آینده‌نگری دیگری از امام خمینی(ره) بود به طوری که فعالیت این نهاد در مساجد و تحت مدیریت و هدایت ائمه جماعات می‌تواند موجب مصونیت آن از تحریفات اعتقادی و فرهنگی شود. مقام معظم رهبری نیز در این باره فرمودند انتخاب مساجد به عنوان پایگاه انقلاب اسلامی، از ابتکارات امام خمینی(ره) بود.

تشکیل پایگاه های بسیج در مساجد مثل هر فرآیند دیگری می توانست با مشکلاتی همراه شود از این رو «کمیته حل اختلاف ائمه جماعات و بسیج مساجد» با هدف تقویت همدلی و تعامل دست‌اندرکاران مساجد و اعضای بسیج و رفع مشکلات میان این دو، با تصمیم سردار علیرضا افشار؛ فرمانده نیروی مقاومت بسیج، در دهه 70 تشکیل شد. سازمان بسیج مستضعفین با مشاهده گسترش اختلاف نظرات میان دست اندرکاران مساجد و اعضای بسیج،  این کمیته را با مسئولیت من و عضویت حجج‌اسلام والمسلمین قوچانی و صادق زاده و تعدادی دیگر از فعالین مسجدی و فرهنگی تشکیل داد. فعالیت این کمیته بعدها با تایید رئیس و نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین و حمایت‌های مرکز رسیدگی به امور مساجد، گسترش یافت.

 

حجت الاسلام والمسلمين مطهري يزدي در سال 1360 فعاليت خود به عنوان امام جماعت مسجد خداداد در تهران را آغاز كرد و به سرعت کارکردهای مسجد طراز اسلامی یعنی بیان آموزه های قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، زمینه سازی برای اجرای احکام شرعی و قوانین جاری کشور، پرورش طلاب، آموزش دروس مفید و کاربردی، خدمات رسانی به نیازمندان، پرورش نیروهای متدین، مخلص و انقلابی، بصیرت افزایی سیاسی و اجتماعی و تقویت باورهای انقلابی مردم را احیا و تقویت کردند و مسجد خداداد را محور بیشتر برنامه ها و فعالیت های منطقه 14 تهران قرار دادند.

 

موفقیت مسجد خداداد کاملا مدیون مرحوم آقای مطهری است

«حمیدرضا آفاقی» خادم مسجد خداداد با بیان اینکه درگذشت مرحوم آقای مطهری بسیار دردناک بود، گفت: مجموعه علمی، فرهنگی، خیریه مسجد خداداد با تجهیزات و مجموعه های وابسته به آن شامل درمانگاه، کتابخانه، مجتمع فرهنگی توحید، خیریه، صندوق قرض الحسنه، ستاد جهیزیه و پایگاه بسیج، یکی از مراکز مهم شهر تهران در دوران جنگ و مقاطع مختلف انقلاب برای ارائه خدمات فرهنگی، حمایتی به مردم و اقشار مختلف به ویژه مستضعفین بوده و از مراکز اصلی تبلیغ و ترویج شعائر دینی و ارزش های انقلاب اسلامی و حمایت از امام و رهبری بوده در منطقه 14 تهران است. همه این موفقیت ها مدیون شخص آقای مطهری یزدی است.

 

آقای مطهری هیچ گونه وابستگی مالی به مسجد خداداد نداشت

«مجتبی زیوری» راننده حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین مطهری‌یزدی در دهه های شصت و هفتاد و عضو هیات امنای مسجد خداداد درباره مرحوم آقای مطهری به شبستان گفت: من به عنوان دست اندرکار امور مالی مسجد خداداد و واحدهای جنبی آن، شهادت می دهم معظم له، هیچ گونه استفاده شخصی از امکانات مالی این مسجد نداشت. حاج آقای مطهری باوجود مشغله های کاری فراوان در دستگاه قضایی و برخی دیگر از سازمان های کشور، همیشه دلسوز مسجد خداداد بود.

 مراسم ترحیمی با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین «حسین نکوئی» معاون حوزه علمیه باقرالعلوم (ع) تهران و با حضور جمعی از ائمه جماعات مساجد و استادان و طلاب و منبری های تهران و سایر گروه های مردم، در مسجد خداداد برگزار شد که طی آن نکوئی استغنای مالی مرحوم مطهری نسبت به این مسجد را از مهم ترین ویژگی های امام جماعت فقید این مسجد دانست.

شبستان

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

1399/12/23 ساعت 10:11
کد : 4799
دسته : اخبار نماز در استان‌ها
لینک مطلب
کلمات کلیدی
فعالیت های مساجد تهران
حجت الاسلام سید حسن مطهری یزدی
خدمت به نمازگزاران
جایگاه مساجد
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز