در سومین جلسه شورای عالی نماز در آموزش و پرورش مطرح شد؛■ ارائه گزارش اقدامات آموزش و پرورش در سومین جلسه شورای عالی نماز
سومین جلسه شورای عالی نماز وزارت آموزش و پرورش، امروز دوشنبه، ۱۴ بهمنماه با حضور حجتالاسلام قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور، محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش و مدیران و معاونان وزیر آموزش و پرورش در ساختمان مرکزی این وزارتخانه برگزار شد.
حجتالاسلام قرائتی در این نشست بیان کرد: هر کاری بخواهیم انجام دهیم، راه آن را پیدا میکنیم و هر کاری نخواهیم انجام دهیم، بهانهاش را پیدا میکنیم. چه کسی باور میکند که ما هزینه ایاب و ذهاب روحانیون برای حضور در مدارس و مراکز آموزشی را نداریم؟، عدهای نزد پیغمبر(ص) آمدند و گفتند ایمان داریم، پیامبر(ص) فرمود: «نگویید ایمان آوردهایم، بگویید اسلام آوردهایم». بدنه آموزش و پرورش نیاز به رسیدگی و آموزشهای مداوم دینی و اعتقادی دارد. در اسلام فارغالتحصیل نداریم.
وی افزود: صدها هزار جوان به پادگانها بیمهارت میآیند و میروند، لذا قبلاً به رئیس ستاد نیروهای مسلح این پیشنهاد را دادم که به سربازانی که مهارت میآموزند، تخفیف خدمت بدهند.
تدریس پستترین مطالب در کتاب دینی
استاد قرائتی با تأکید بر اینکه باید بساط علوم غیرنافع را جمع کرد، ادامه داد: یک زمانی کتابهای شهیدان مطهری و بهشتی در آموزش و پرورش تدریس میشد، بعداً اینها را از برنامه درسی حذف کردند و امروز میبینیم پستترین مطالب در کتابهای دینی آموزش و پرورش در حوزه دینی و اعتقادی تدریس میشود. هشت سال جنگ شد، اما حرف مهمی از این مدت در کتابها نیست. بهتر است بگوییم ما جمهوری رودربایستی اسلامی داریم؛ قوانین و مدیران و اجرا مشکل دارد و رودربایستیها باعث شده مهارت، سوز و عشق در کار نباشد.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به اقداماتی که میتوان در حوزه نماز در مدارس انجام داد، گفت: کتابی با موضوع شیوههای دعوت به نماز نوشتهام که بهتر است به این کتاب در امر آموزش توجه شود. امر به معروف و نهی از منکر را خوب است کسی انجام دهد که حرف او نفوذ دارد.
به حاشیه رفتن ماموریت اصلی آموزش و پرورش
محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش نیز در این جلسه اظهار کرد: این مجموعه نیاز به انگیزه ندارد و به اندازه کافی انگیزه دارد. پیشنهادات را دریافت خواهیم کرد. در مورد حقالقدم، واقعیت این است آموزش و پرورش در ماه حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان حقوق میدهد که تنها ۲۰۰ میلیارد باقی میماند که باید صرف خیلی کارها شود. این در حالی است که معلمانی داریم که از فروردین ۹۸ تا کنون حقوق دریافت نکردهاند و در تلاشیم تا قبل از پایان سال اینها رفع و رجوع شود و معوقات حتماً باید قبل از پایان سال تسویه شود.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به مثالی ادامه داد: راه صحیح زنده نگه داشتن ماهی، این است که در آب باشد. مأموریت اصلی آموزش و پرورش، تربیت بوده و مهمترین رکن این تربیت «نماز» و «اعتقادات» است. باید صادقانه بپذیریم این مأموریت را رها کردیم و در حال تربیت نیرو برای دانشگاه هستیم تا نهایتاً دانشآموزان کنکور بدهند و موفق شوند. این در حالی است که آموزش و پرورش ربطی به دانشگاه ندارد و مأموریت آن موقت نیست. فرد باید بعد از ۱۲ سال بتواند روی پای خود بایستد و مهارتی بلد باشد، اما این اتفاق نمیافتد، مسیر را خطا رفتیم و امروز قاعده کار ما تربیت انسان تراز جمهوری اسلامی نیست و خود را برای تربیت چنین فرد و افرادی آماده نکردیم.
حاجیمیرزایی گفت: باید زمام خود را از زمام دانشگاه جدا کنیم. عملاً در تمام طول مدت تدریس به دنبال تقویت دانشآموزان برای ورود به دانشگاه هستیم و مابقی برنامهها و مأموریتها به حاشیه رانده شده است. این راه درستی نیست. امیدواریم در آخر کار بتوانیم بگوییم کاری برای پیش بردن این پیکره در مسیری که باید میرفته، انجام دادهایم و فردی را که میتوان گفت محصول جمهوری اسلامی است، تربیت کردهایم.
راهکارهایی برای اهتمام به نماز در مدارس
سیداحمد زرهانی، قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور نیز که در این جلسه حضور داشت، اظهار کرد: سالهای اول انقلاب، تمرکز ما در بحث ترویج نماز روی مدارس بیشتر بود. امروز در مدارس کشور چند اقدام میتوان در حوزه اقامه نماز انجام داد؛ نخست معاینه فنی و عینی انجام بشود و قصورات برطرف شود. همچنین در هر مدرسه، یک روحانی آموزشدیده مطابق علوم تعلیم و تربیت کودک و روانشناسی کودک و نوجوان برای اقامه نماز حضور یابد. همچنین مدیران مدارس رصد شوند و نیز در مدارس به هر دانشآموزی درست خواندن نماز را یاد بدهیم، چرا که میبینیم دانشآموزان پس از تحصیل به دانشگاه میروند و نماز خواندن صحیح را نمیدانند.
وی افزود: مدلی باید تعریف شود که در هر منطقه و استان، جمعی از روحانیون صاحبنظر، مسائل مرتبط با نماز و نمازخانه را رصد و بررسی کنند. همچنین در استانها شورای نماز تشکیل شود و پیگیر مسئله نماز باشند.
اجرای طرح نماز؛ خانه، مدرسه و مسجد
به گفته دکتر زرهانی؛ «نماز؛ خانه، مدرسه و مسجد» عنوان طرحی است که میتواند پیوند عمیقی که در گذشته میان این سه نهاد در حوزه نماز بود را احیا کند. دانشآموزان باید فلسفه، اصول، چرایی و احکام نماز را بیاموزند. کتب احکام و معارف نماز در حال تألیف است و از سال آینده، مدارس کشور را میتواند تحت پوشش قرار دهد.
بر اساس این گزارش، در جلسه سوم شورای عالی نماز وزارت آموزش و پرورش، هر یک از معاونان مجموعه وزارتخانه به ارائه توضیحاتی پیرامون اقدامات انجامشده یا در دست اقدام معاونت تحت امر خود حول موضوع اقامه نماز پرداختند، از آن جمله میتوان به صحبتهای علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر اشاره کرد که وی تشکیل شورای عالی نماز و امضای تفاهمنامه با ستاد اقامه نماز را از اقدامات صورت گرفته، نام برد و گفت: در راستای موضوع این تفاهمنامه با تمام معاونتهای آموزش و پرورش هماهنگی به عمل آمده تا هر کدام از بخشها یاریگر ما باشند. همچنین تولید محتواهای خوبی انجام و کتابهایی متناسب با سنین دانشآموزان منتشر شد. در یکسال اخیر نیز پیشاجلاسهای نماز در سراسر کشور برگزار شد، در ۳۲ استان، پیشاجلاسها به منظور تجلیل از مدیران و معلمان موفق و ایدههای برتر شکل گرفت.
وی افزود: امسال همچنین نخستین جشنواره فرهنگی هنری گلدسته سرو با استفاده از ظرفیتهای فرهنگی و هنری مناطق به میزبانی استان گلستان برگزار شد و حدود ۳۴ هزار دانشآموز در ۱۱ رشته در این جشنواره شرکت کردند و نهایتاً فعالیتهای معاونین و مدیران شورای عالی نماز باعث شد آموزش و پرورش به عنوان دستگاه برتر در حوزه ترویج نماز مورد تجلیل قرار بگیرد.
کاظمی گفت: مهمترین وظیفه آموزش و پرورش در کنار تمام برنامهها، توسعه و ترویج اقامه نماز جماعت در مدارس کشور است. انتظار این است که این کیفیت به صد در صد برسد. اگر چه در این زمینه هرقدر کار کنیم، باز هم کم است. اندراج زنگ نماز در برنامه روزانه مدارس و برگزاری هرچه بیشتر آداب تشرف و جشن تکلیف نماز دانشآموزان پسر مقطع متوسطه، عملیاتی شدن طرح جامع تقویت و تعمیق فرهنگ اقامه نماز، اجرای دستورالعمل نظارت بر عملکرد مدارس غیردولتی با احتساب ۱۰۰ امتیاز در حوزه نماز، انتشار کتابچه راهنمایی فعالیتهای فرهنگی دوران متوسطه که در اختیار مربیان پرورشی قرار گرفته نیز از اقدامات معاونتهای آموزش متوسطه و پشتیبانی و رئیس سازمان مدارس غیردولتی بود که از سوی هر یک از این مسئولان در جلسه ارائه شد.
معاون آموزش متوسطه در این جلسه بیان کرد: ذینفعان برنامههای فرهنگی و پرورشی در آموزش و پرورش جامعه دانشآموزی و معلمان هستند، لذا ما به دنبال برنامههایی برای تعالی مدیریت مدرسه و با در نظر گرفتن معیارهایی مانند مدیریت و رهبری، منابع انسانی، توسعه مشارکتها، فضای لازم، برنامه درسی، منابع مالی هستیم. فضا، تجهیزات و ایمنسازی درباره نمازخانه حائز اهمیت است و این تنها به فضاسازی مربوط میشود، مهم این است برنامهها به چه نحوی باشد. از طرفی درج ساعت و زنگ نماز که کفایت نمیکند، درصد مشارکت دانشآموزان و مشارکت داوطلبانه مدیران مدرسه از موضوعات اصلی در اینباره است.
به گفته معاون پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش نیز؛ مشکلات در زمینه اقامه نماز به مدیران برمیگردد. اگر مدیران دغدغه اقامه نماز داشته باشند، کمیت و کیفیت بیشتر اقامه نماز را شاهد خواهیم بود.
طرح امین و روشنا
مهاجرانی، رئیس سازمان مدارس استعداد درخشان و سمپاد نیز از اقدامات انجامشده در مجموعه تحت امر خود گفت و بیان کرد: طرح امین و طرح روشنا چند سالی است در مدارس استعداد درخشان اجرایی میشود. تاکنون دو بار مورد تقدیر دفتر مقام معظم رهبری قرار گرفتهایم.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی نیز در این نشست درباره اقدامات انجام شده برای سوادآموزان گفت: کلید بهشت عنوان طرحی بود که از سال ۹۶ آغاز شد که امسال به طور کامل ۱۰۰ درصد فراگیران تحت پوشش سازمان در این طرح آموزشهای لازم در زمینه آشنایی با اقامه صحیح نماز را فرا گرفتند.
حمیدی، معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش نیز در این جلسه بیان کرد: همواره در جلسات با حضور مربیان تربیت بدنی مناطق و استانها روی بحث تربیتی تأکید کردهایم و نماز جماعت یکی از ارکان اصلی رویدادهای ورزشی و حتی بینالمللی است. از این پس، با توافق معاونت پرورشی، مربیان تربیت بدنی میتوانند مربی پرورشی و تربیت بدنی باشند.
سعید اوحدی، معاون حقوقی وزیر نیز که در این جلسه حضور داشت، بیان کرد: با توجه به تأکیدات رهبری مبنی بر جایگاه آموزش و پرورش در بحث نماز، باید بدانیم که بستر آموزش برای اقامه نماز را باید همینجا دنبال کرد.
مسیبزاده، مدیرکل قرآن و عترت وزارتخانه نیز در این جلسه طی سخنانی گفت: تفاهمنامهای میان ستاد اقامه نماز و وزارت آموزش و پرورش منعقد شد که بر این اساس و در سامانه همگام سال گذشته ۱۶ هزار و ۹۱۰ نفر و امسال ۱۵ هزار ۸۰۰ نفر روحانی در آموزش و پرورش خدمت کردند که این آمار ارتباطی به حقالقدم نداشته، این در حالی است که نسبت به سال گذشته، اقامه نماز در مدارس کشور ۱.۶ درصد رشد داشته و روزانه بیش از ۳۰۰ هزار نفر از کارکنان ما در وقت اقامه نماز مشغول رسیدگی به برپایی و اقامه نماز هستند.
ستاد اقامه نماز