■ روش هاي اجرايي والدين به منظور جذب فرزندان به مسجد و نماز جماعت
مسجد كانون جوشان چشمه هاي فياض معنويت و صفاست. مسجد خانه مهرورزي انسان مومن با خداوند متعال است. مسجد محل مهيا انسان به
مسجد كانون جوشان چشمه هاي فياض معنويت و صفاست. مسجد خانه مهرورزي انسان مومن با خداوند متعال است. مسجد محل مهيا انسان به ساختن هر چه بهتر خود و جامعه خويش است. مسجد محل جذب نوجوانان و رشد و تعالي آنان است. بشر به دنبال آرامش رواني است و اين آرامش در مساجد وجود دارد.
در اين مقاله سعي شده راهكارهايي براي والدين نسبت به جذب فرزندان به مسجد به شرح ذيل ارايه شود. اميدواريم با عملي نمودن اين راهكارها مساجد محل حضور باشكوه نوجوانان و جوانان باشد.
ـ ايجاد اُنس و علاقه بين فرزندان و والدين قبل از دوران نوجواني است و پيشنهاد مي شود والدين خودشان در محافل مذهبي، اعياد، وفيات و نماز جماعت در مساجد شركت كنند.
ـ والدين در حضور فرزندان از متوليان مساجد بدگويي نكنند.
ـ والدين سعي نمايند يكي از معيارهاي انتخاب دوست فرزندان خود را از اهل نماز بودن قرار دهند.
ـ وقتي كودكان و نوجوانان و حتي جوانان به نماز و انجام ديگر فرايض و مناسك مذهبي توجه مي نمايند بايد به نحو شايسته اي تقدير شوند و اين عمل بايد بلافاصله پس از رفتار آن ها صورت گيرد، تا دليل و ارتباط آن را با رفتار مثبت درك كنند.
ـ هنگام حضور فرزندان در مساجد والدين بايد با كلمات زيبا و با احترام آن ها را مخاطب قرار دهند.
ـ والدين سعي نمايند در برقراري ارتباط با ديگر دوستان و خانواده ها دقيق تر عمل نمايند. برقراري ارتباط و دوستي والدين با خانواده هاي مذهبي و مسجدي به طور غير مستقيم بر فرزندان آنان نيز تاثيرگذار خواهد بود.
ـ والدين در فواصل زماني مختلف به خصوص در مواقعي كه احساس مي كنند نوع نگرش فرزندشان، نسبت به مسجد و اهالي آن منفي شده و يا به هر دليلي دچار مشكل شده است به محض دريافت نشانه هاي بروز چنين ذهنيتي لازم است با صحبت و مصاحبه از نظرات آنان راجع به فعاليت هاي متوليان مسجد مطلع شوند، تا قبل از اين كه اين نگرش منفي در ذهن آنان ثبت شود، آنان را رفع نموده و يا زمينه ايجاد آن را از بين ببرند.
ـ يكي از روش هاي غير مستقيم آموزش نماز به فرزندان اقامه نماز با صداي بلند، قرائت صحيح و صوت زيبا توسط والدين است كه در اين روش ضمن ايجاد جذبه و توجه به روح و جوهره نماز، روش صحيح اقامه و صحت قرائت آن نيز به فرزندان ياد داده مي شود.
ـ والدين بايد به عوامل انگيزشي بيشتر توجه نمايند. فرزندان را نسبت به قرائت و پاداش و حسنات خواندن نماز جماعت و نيز نماز در مسجد كه داراي چند برابر ثواب و پاداش اقامه در خانه است آگاه سازند.
ـ والدين بايد از طرح اشتباهات نوجوان و جواني كه تازه شروع به خواندن نماز كرده بپرهيزند و با تسامح نسبت به اشتباهات آن ها و الگودهي در انجام صحيح نماز تعليم غير مستقيم، سبب تغيير و اصلاح رفتار نوجوانان و جوانان خود شوند.
ـ والدين لازم است ضمن عملي نمودن به احكام ديني و ارايه الگو به فرزندان از همان سال هاي كودكي به آنان فرصت انديشيدن و آزادي انتخاب را بدهند و با روش هاي همراه با احترام به نگرش آن ها با آنان برخورد شايسته اي داشته باشند.
ـ والدين بايد محبت خود را به طور مشهود (مانند دوستت دارم، بوسه زدن به صورت فرزند و ...) در موقعي كه آن ها توجه ويژه اي نسبت به نماز و يا ديگر فرايض نشان مي دهند ابراز نمايند.
ـ والدين مي توانند در توضيح و پاسخ به سوالات فرزندان در مورد خدا و معاد و قيامت و ... از مصاديق عيني كه قابل تشبيه به رفتار والدين و ديگران است استفاده كنند.
ـ والدين مي توانند وسايل نماز، مثل مهر، تسبيح، جانماز و چادر نماز كودكان را به شكل بازي درآورده و درصدد طرح بازي هايي باشند كه در آن بچه ها به طور نمايشي نماز بخوانند.
ـ والدين سعي نمايند افراد فعال و موفق مسجدي را به عنوان الگو براي فرزندان خود برگزينند و يكي از علت هاي موفقيت آنان را حضور مستمر در مسجد معرفي نمايند.
ـ والدين مي توانند با توجه به درخواست فرزندان جهت تهيه كتاب، مجله، روزنامه و حتي المقدور كتاب يا مجلاتي كه داراي محتواي ديني بوده و به امور مساجد و نماز مي پردازند براي آن ها تهيه نمايند.
ـ يكي از راه هاي عادت دادن فرزندان به اقامه نماز جماعت برپايي نماز در خانه به صورت جماعت است كه اين امر مي تواند اين عادت مثبت را در فرزندان ايجاد نمايد.
با اميد به اين كه خداوند متعال به همه ي والدين توفيق تربيت ديني فرزندانشان را عنايت فرمايد.
به فرمايش امام سجاد (ع): خداوندا! مرا در تربيت فرزندان كمك بفرما!
«آمين يا رب العالمين»
منابع مورد استفاده:
ـ وسائل الشيعه، جلد سوم، ص 555.
ـ چناراني، محمدعلي، رفتار امامان (ع) با كودكان و نوجوانان، ص 28.
ـ محمد علي موظف رستمي، روش هاي جذب نوجوانان و جوانان به مسجد و نماز جماعت.