■ نوزدهمین اجلاس سراسری نماز
نوزدهمین اجلاس سراسری نماز
بیرجند، مهرماه 1389
بسم الله الرّحمن الرّحيم
پدید آوردن هویتی به نام مسجد، نخست در قبا و سپس در مدینه، در شمار زیباترین و پرمغزترین ابتكارهای اسلام در آغاز تشكیل جامعة اسلامی است. خانة خدا و خانة مردم؛ كانون ذكر و معراج معنوی و عرصة علم و جهاد و تدبیر دنیوی؛ جایگاه عبادت و پایگاه سیاست، دوگانههای بههمپیوستهای است كه تصویر مسجد اسلامی و فاصلة آن با عبادتگاههای رایج ادیان دیگر را نمایان میسازد. در مسجد اسلامی، شور و بهجت عبادت خالص با نشاط زندگی پاك و خردمندانه و سالم، درهم میآمیزد و فرد و جامعه را به طراز اسلامی آن نزدیك میكند. مسجد، مظهر آمیختگی دنیا و آخرت، و پیوستگی فرد و جامعه در دیدگاه و اندیشة مكتب اسلام است.
با این نگاه، دلهای ما برای مسجد میتپد و از شوق و احساس مسئولیت، لبریز میگردد. امروز در میان مساجد ما كم نیستند آنهایی كه میتوانند نمایی از این تصویر زیبا و شوقانگیز را به نمایش درآورند. حضور نسل جوان پاكنهاد ما و حضور روحانیون و معلمان آگاه و دلسوز، مسجدهایی را بهدرستی، كانون ذكر و عبادت و اندیشه و معرفت ساخته و یادهای عزیز و گرانبها را در دلهای ما برانگیخته است؛ لیكن تا این وظیفه به تمام و كمال گزارده نشود، هیچیك از ما نباید و نمیتوانیم خطری را كه از كمبود مسجد یا ضعف و نارسایی مساجد، جامعه و جوانان و خانوادهها و نسلهای آینده را تهدید میكند، غافل بمانیم و خود را از بركات عظیمی كه مسجدِ طراز اسلامی به كشور و نظام و مردم هدیه میكند، محروم سازیم.
نخستین مطلب مهم، بنای مسجد و حضور روحانی شایسته در آن است. هماكنون با وجود دهها هزار مسجد در كشور، جای هزاران مسجد دیگر در روستاها، شهرها، شهركها و مجتمعهای مسكونی خالی است. دسترسی آسان به مسجد، نیاز ضروری مؤمنان و جوانان و نوجوانان ماست. روحانی پرهیزگار، خردمند، كارشناس و دلسوز در مسجد، همچون پزشك و پرستار در بیمارستان، روح و مایة حیات مسجد است. امامان جماعت باید آمادهسازی خویش برای طبابت معنوی را وظیفة حتمی خود بدانند و مراكز رسیدگی به امور مساجد و حوزههای علمیه در همهجا آنان را یاری دهند. مساجد باید مَدرَسِ تفسیر و حدیث و منبرِ معارف اجتماعی و سیاسی و كانون موعظه و پرورش اخلاق باشد. زمزمة محبت متولیان و مدیران و امنای مساجد، باید دلهای پاك جوانان را مجذوب و مشتاق كند.
حضور جوانان و روحیههای بسیجی باید محیط مسجد را زنده و پرنشاط و آیندهپو و لبریز از امید سازد. میان مسجد و مراكز آموزشی در هر محل، همكاری و پیوند تعریفشده و شایستهای برقرار گردد. چه نیكوست كه دانشآموزان برجسته و ممتاز در هر محل، در مسجد و در برابر چشم مردم و ازسوی امام جماعت، تشویق شوند. مسجد باید رابطة خود را با جوانانی كه ازدواج میكنند، با كسانی كه به موفقیتهای علمی و اجتماعی و هنری و ورزشی دست مییابند، با صاحبهمتانی كه كمك به دیگران را وجهة همت میسازند، با غمدیدگانی كه غمگساری میجویند، و حتی با نوزادانی كه متولد میشوند، برقرار و مستحكم كند. مسجد باید در هر منطقه و محل مأمن و مایة خیر و بركت باشد و بهطریقاولی، وسیلة زحمت و آزار مجاوران نگردد. پخش صداهای آزاردهنده بهویژه در شب و هنگام آسایش مردم، كاری ناروا و در مواردی خلاف شرع است. تنها صدایی كه باید از مسجد در فضا طنین بیفكند بانگ اذان با صوت خوش و دلنواز است.
عمران مساجد و پرداختن به آرایههای معنوی و ظاهری آن، وظیفة همگان است و هركسی به اندازة توان و همت باید در آن سهیم گردد. مردم، شهرداریها و دستگاههای دولتی هریك در آن باید سهمی ایفا كنند و روحانی دانا و مسئولیتپذیر و پرهیزگار میتواند و میباید محور این منظومة تلاش مقدس باشد.
از خداوند متعال توفیق همگان را مسئلت میكنم و برای روحانی مجاهد و خدمتگزار، جناب حجتالسلام والمسلمین آقای قرائتی دوام عمر و نشاط و توفیق روزافزون از خداوند میطلبم.
والسلام علیكم و رحمةالله
سیدعلی خامنهای
18 مهرماه 1389