■ نماز خواندن کودک و نقش های ما در تربیت عبادی او
مقدمه:
عبادت رمز کمال آدمی و خالق،شایستهء عبادت.رهیافتگان به سوی حق جز از ساییدن پیشانی بر خاک در آستان معبود به تعالی نرسیدند و برترین و بالاترین آنان در عالم،محمد رسول اللّه بود که خدایش او را به حق،بنده و رسول خویش نامید و به یمن بندگی او،مقام رسالت را به وی اعطا نمود،وی را امین وحی خود دانست و به او فرمود:
يا أَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ * قُمِ اللَّيْلَ إِلاَّ قَليلاً
اهمیت عبادت تا بدانجاست که حتی برترین بندهء خدا نیز ملزم به انجام آن است.او آنچنان به عبادت میپردازد و به نماز قیام میکند که به معراج میرود و رمز عروج انسانها را به آنان گوشزد کرده،میفرماید:الصلاة معراج المؤمن:یعنی نماز معراج انسان باایمان است.در باب اهمیت تسبیح و عبادت،تذکر این معنا مفید فایده خواهد بود که دریابیم عالم تسبیحگوی خداست،و خدای تعالی میفرماید:
" إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدِه".
یعنی نیست چیزی مگر آنکه تسبیح خدا میگوید و لذا گفتهاند:
آفرینش همه تسبیح خداوند دل است دل ندارد کو ندارد به خداوند اقرار در این عالم که همه تسبیح خالق یکتا میگویند سزاوار نیست که ما آنچنان نباشیم،اما اگر ما تسبیح اشیای عالم را نمیشنویم،هنوز محرم اسرار نشدهایم.آنها که به حریم کبریا راه یافتهاند و ملکوت آسمانها و زمین را چون ابراهیم دیدهاند،بر این معنا وقوف کامل دارند و یقین،حاصل آن دیدنهاست.قرآن میفرماید:
« وَ كَذلِكَ نُري إِبْراهيمَ مَلَكُوتَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ لِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنين»
پس بیاییم به سوی عالم بالا قدمی برداشته،در طریق عبادت گامی به جلو بنهیم و با چشمان دل دیدنیها را ببینیم.از این روست که گفتهاند:
چشم دل باز کن که جان بینی آنچه نادیدنی است آن بینی
اما اگر سر به آستان معبود نساییم و چشمان دل به او ندوزیم،در زمرهء نامحرمان باقی خواهیم ماند و تسبیح دلنواز عالم را نخواهیم شنید و حق این است که عالم ما را چنین مورد خطاب قرار بدهد و بگوید:
ما سمیعیم و بصیریم و هشیم با شما نامحرمان ما خامشیم
غرض آنکه بکوشیم کام فرزندان خویش را از اوان زندگانی با شهد شیرین عبادت سیراب گردانیم و در این مقاله از نحوهء تحقق آن سخن خواهیم گفت،بدان امید که مرضی حق تعالی باشد.
اهمیت نماز و عبادت در کودکی
بارها شاهد آن بودهام که برخی افراد عبادات و برخی افراد عبادات و نماز کودکان را برای آنان به منزلهء سرگرمی میدانند و آن را فاقد ثواب و اجر الهی میشمارند. حال آنکه چنین نیست و قطعا عبادت در کودکی نیز حسناتی به همراه دارد.
نماز کودکان را برای آنان به منزلهء سرگرمی میدانند و آن را فاقد ثواب و اجر الهی میشمارند.حال آنکه چنین نیست و قطعا عبادت در کودکی نیز حسناتی به همراه دارد.لذا بابی تحت عنوان"مشروعیة عبادة الصبّی" یعنی مشروعیت عبادات کودکان داریم.پس خوب است بدانیم که واجبات بزرگسالان و اعمال مستحبی آنها برای کودکان مستحب است و گناهان آنها برای کودکان مکروه بوده و مباحات برای هر دو امری مباح است.
حال اگر ترتیبی اتخاذ شود که کودکان دریابند انجام عبادت و نماز توسط آنها،آنان را در پیشگاه خدا مأجور میگرداند،رغبت بیشتری برای انجام عبادت خواهند داشت.از طرف دیگر انجام عبادتها در کودکی موجب ملکه شدن آنها میگردد و چنین کودکانی در بزرگسالی عبادات را با سهولت بیشتری انجام میدهند.اما آنان که تا هنگام بلوغ نماز نخواندهاند این کار را با دشواری بیشتری به انجام میرسانند.پس اگر بخواهیم کودکان با عبادات خو بگیرند،باید دورهء کودکی را مغتنم بشماریم.
مسئله دیگر این است که وقتی کودکی از دوران نوباوگی به عبادت روی بیاورد و برای انجام آن به مسجد و سایر اماکن مذهبی برود،از همان زمان،با چنین فضاهای انس میگیرد و با انسانهای باایمان مأنوس میشود.انس با فضاهای مذهبی و نیکان مانع گرایش به ورطههای فساد و نابودی گشته،انسانها را از دوستی با بدان برحذر میدارد و فرد با چنین خصوصیاتی به صلاح و حیات طیب نزدیکتر میشود.پس برای تربیت دینی کودکان باید از همان کودکی دست به اقدام زد تا آداب و رسوم و عبادات دینی در دل فرزندان پا بگیرد.به همین دلیل باید نقشهایی را در امر تربیت مذهبی فرزندان و اقامهء نماز توسط آنان ایفا کنیم. این نقشها عبارتاند از:
- نقش تمهیدی
برای زمینهسازی اعمال عبادی و نماز در کودکان باید نخست تمهیداتی فراهم بشود و در امر تربیت مذهبی فرزندان باید اقداماتی به عمل آید. پیامبر"ص"چنین عمل کرد:به هنگام تولد امام حسن(ع) و امام حسین(ع)در گوش راست آنان اذان و در گوش امام صادق(ع) در مورد روزه میفرمود: ما کودکان خود را در سحرگاهان بیدار میکنیم تا روزه بگیرند،اما در طول روز هر وقت که خواستند میتوانند افطار نمایند.
چپ این عزیزان اقامه خواند که هر دو عمل مستحبی قبل از نمازند.
امام چهارم(ع)در روایتی میفرمایند:وقتی که کودک شما به سن سه سالگی رسید،به او بگویید که کلمهء لا اله الا اللّه را بگوید.وقتی که به سن سه سال و هفت ماه و بیست روز رسید به او بگویید که نام پیامبر(ص)یعنی"محمد"را بر زبان جاری کند و وقتی که به سن چهار سالگی رسید به او بگویید که بر پیامبر(ص)درود بفرستد(شایان توجه است که این دو کار را در نماز به خوبی مییابیم).در پنج سالگی او را روی به قبله بنشانید و در 6 سالگی رکوع و سجده را به او بیاموزید و در هفت سالگی شستن دستها را به وی آموزش بدهید(که کنایه از وضو گرفتن است).
امام صادق(ع)حتی در مورد روزه میفرمود:ما کودکان خود را در سحرگاهان بیدار میکنیم تا روزه بگیرند،اما در طول روز هر وقت که خواستند میتوانند افطار نمایند.مراد امام(ع)آن است که بدین ترتیب باید کودکان را عادت داد تا به تدریج تمرین روزهداری نمایند و این امر آنها را برای روزهداری کامل به هنگام بلوغ و تکلیف آماده میکند که به آن نقش تمهیدی میگوییم.
- نقش الگویی
کودکان در تقلید1پذیری شهرهاند و آنها بسیاری از رفتارها و حرکات را از طریق تقلید کردن از دیگران و بزرگترها میآموزند.به همین دلیل میگویند وقتی که قصد آموزش رفتاری را به کودکان داریم،الگوی خوبی از آن رفتار را در معرض دید آنان قرار بدهیم تا آنها به تبعیت از الگو بپردازند.علی(ع) فرمود: كُونُوا دُعَاةَ النَّاسِ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُم ،یعنی مردم را با غیر زبانهایتان به راه خدا دعوت کنید.ایشان دعوت با عمل را مؤثرتر از دعوت از طریق سخن میدانست. سعدی نیز میگوید:
بزرگی سراسر به گفتار نیست دو صد گفته چون نیم کردار نیست
خداوند برای هدایت انسانها،الگویی ارزشمند و متعالی در معرض دید آنها قرار داده است و میفرماید:
" لَقَدْ كانَ لَكُمْ في رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَة"
پس به درستی که پیامبر(ص)برای شما اسوهء نیکویی است. پیامبر علاوه بر انجام واجبات و خواندن نمازهای واجب، به امور مستحبی توجه وافری داشت و به نوافل نیز میپرداخت.شایان ذکر است که برپا داشتن نماز شب بر پیامبر(ص)واجب بوده است.
ما نیز در مقام والدین،اگر میخواهیم فرزندان خوبی تربیت کنیم که نماز را برپای دارند،باید خود در مقابل آنها به عبادت و نماز قیام کنیم.هر چند که دعوت آنان به نماز لازم است اما آثار عمل عبادت که در معرض دید آنان قرار میگیرد،تأثیر دعوت را دو صد چندان میکند.این روش را در تعلیم و تربیت،روش اسوهسازی میگویند.در روانشناسی نیز بندورا از آن تحت عنوان سرمشقدهی2یاد میکند.او به هنگام بحث از نظریهء یادگیری اجتماعی3از یادگیری مشاهدهای سخن به میان میآورد و کودکان با مشاهدهء والدینی که به اعمال نیک،عبادت و نماز میپردازند،به تقلید و تکرار آن رفتار مبادرت میکنند.حتی تقلید در بعد اجتماعی نیز معنیدار است و از آن تحت عنوان تقلید اجتماعی4یاد میکنند.
هر چند که دعوت کودکان به نماز لازم است اما آثار عملی عبادت که در معرض دید آنان قرار میگیرد،تأثیر دعوت را دو صد چندان میکند.
- نقش تبلیغی
از دیگر نقشها و وظایفی که بر عهدهء والدین است،نقش تبلیغی است.امروزه آیینها و کیشهایی که غیرالهیاند و افکار بتپرستانه را در دنیا تبلیغ میکنند،کم نیستند.این آیینها منادی نجات بشر بوده، وعدههای فریبندهای به مردم دنیا میدهند.همهء آنها سعی میکنند که با جاذبههای تبلیغ مردم را به سوی مسلک و مرام خود دعوت نمایند.برای مثال،در اینترنت به مقالات فراوانی دربارهء این نوع کیشها و فرقههای ضاله و گمراهکننده برمیخوریم که از الفاظ فریبنده بهره میجویند و به قولی:
راه هموار است و زیرش دامهاست قحطی معنا میان نامهاست لفظها و نامها چون دامهاست لفظ شیرین ریگ آب عمر ماست
سالانه عده درخور توجهی با تأثیرپذیری از تبلیغات به مرامها و مسلکهای مختلفی میگروند.پس اگر آثار تبلیغات تا این حد زیاد است و تا آن حد کارایی دارد که مردم را به تغییر مسلک و مرام میکشاند، میتوان به نحو احسن در جهتی سازنده از آن بهره جست و با سخن گفتن دربارهء دین،عبادات و نماز و احکام آن، کودکان را به سوی عبادت جذب کرد.قرآن نیز بر این معنا تأکید شده است و خداوند پیامبر(ص)را مورد خطاب قرار داده، میفرماید:
" يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّك".
ای پیامبر ابلاغ کن آنچه را که از سوی رب و پروردگارت بر تو نازل گشته است.مراد در اینجا ابلاغ مسئلهء امامت علی(ع)است و تبلیغ رهبری دینی و ولایت علی(ع)تا آن درجه از اهمیت برخوردار است که میفرماید:
" وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ."
و اگر آن را ابلاغ نکنی،رسالت خود را به نحو اکمل ابلاغ نکردهای.آن روزی که این تبلیغ صورت میپذیرد خدای تعالی آن را به عنوان کمال دین دانسته، میفرماید: ِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُم. علی(ع)که وصی پیامبر(ص)بود،به نیکویی نماز میگذارد و نماز او میزان است و سرانجام نیز در محراب عبادت و نماز فرق مبارکش به خون آغشته گردید و فریاد: فُزْتَ وَ رَبِّ الْكَعْبَة برآورد.
نتیجه آنکه این همه اهمیتی که امر تبلیغ در اسلام دارد و بزرگان و معصومانی چون علی(ع)قربانی تبلیغ دین خدا گشتهاند،ما را بر آن میدارد که به تبلیغ دین در خانه و بیان اهمیت نماز مبادرت ورزیم و اگر چنین نکنیم قطعا بچهها به سوی عبادت و نماز گرایش چندانی پیدا نمیکنند.
- نقش تبشیری،تشویقی و تقویتی
مراد از تبشیر،آگاهانیدن فرد از آن است که اگر کار خوبی انجام بدهد،در پایان به او عطیهای داده خواهد شد و خدای تعالی از این روش برای ترغیب بندگان به امور نیک استفاده کرده است،در آنجا که میفرماید:
وَ فاكِهَةٍ مِمَّا يَتَخَيَّرُون
و دیگرانی را که در سطوح بالاتری هستند به کسب رضای معبود وعده داده،میفرماید:
" رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْه "
و کسب رضایت خدا امر ارزشمندی است و لذا در قرآن میفرماید:
وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَر
پس میتوان برای جلب نظر فرزندان به سوی عبادت و نماز از تبشیر استفاده کرد،مانند پدری که به تحمیل عبادتهای دشوار و ایجاد سختیهای فراوان که با توان و سن آنها متناسب نیست میتواند موجبات زدگی از دین را فراهم سازد.
کودک خود میگوید:اگر نماز بخوانی برایت فلان لباس را میخرم.او بدین ترتیب از روش تبشیر بهره جسته است،ولی در مورد کودکان باید تحقق وعدهها نزدیک و سریعا قابل حصول باشد.
مراد از تشویق آن است که پس از اتمام نماز به فرزندمان چیزی عطا کنیم و این امر موجب دوام عبادت و استمرار توجه به فریضهء نماز میگردد. کودک با دریافت پاداش تمایل بیشتری به انجام عبادت از خود نشان میدهد و باید به تدریج که بزرگ و بزرگتر میشود،سخن از اهمیت و فلسفهء نماز نیز به میان آورد تا عادت کردن به اقامه نماز همراه با فهم و درک بهتر از این عبادت باشد. در تشویق کودکان باید دقت کنیم چیزی که
در اختیار کودک قرار میدهیم مورد علاقهء وی باشد.این امر در مورد تبشیر و تقویت نیز صادق است.
منظور از تقویت5آن است که در اختیار کودک چیزی را قرار بدهیم که موجب احتمال افزایش رفتار در او بشود و تفاوت آن با تشویق در این است که تشویق موجب افزایش عمل نمیشود،اما تقویت میتواند چنین پیامدی را دربر داشته باشد.بدین ترتیب اگر چیزی در اختیار کودک قرار بدهیم و باعث افزایش عبادت و نماز در وی بشود،آن چیز نقش تقویتکننده6را داراست.نتیجه آن که باید برای تشویق و ترغیب فرزندان به امور عبادی از تبشیر،تشویق و تقویت کردن بهره بجوییم و حتما برای اعطای شیء به کودک باید اثر تجربه به امور مورد اسکن وجود تذکرات لطیف و سازنده امری مفید و لازم است و حتی در مورد بزرگترها نیز مصداق خواهد داشت.
علاقهء وی شناخت پیدا کنیم تا شاهد تأثیر فراوان آن باشیم.
- نقش تسهیلی(سهولتبخشی)
انجام عبادت و نماز به صورت کامل و تفصیلی و بهجا آوردن تمامی شرایط آن کاری دشوار است.لذا به منظور ترغیب کودکان میتوان در عبادات آنان تسهیلاتی در نظر گرفت.همانگونه که امام صادق(ع) فرمود:کودکان خود را در سحرگاهان بیدار میکنیم تا روزه بگیرند اما در طول روز هر وقت که خواستند میتوانند افطار نمایند.در اینجا ملاحظه میشود که با توجه به طاقت کم کودکان برای روزهداری و عدم توان گرفتن روزهء کامل آنها را تشویق مینمایند به مقداری که میتوانند روزه بگیرند،مثلا بخشی از روز را که میتوانند روزه بگیرند،نه اینکه ملزم باشند تمامی روز را روزه بدارند.برای نماز خواندن کودکان نیز میتوان تسهیلاتی فراهم ساخت.برای مثال،تهیهء آب ولرم در آنجایی که آب خانه سرد است.این امر به ویژه برای خواندن نماز صبح توسط کودکان ضرورت دارد.پهن کردن جانماز آنها یا مختصر کردن برخی از ادعیه در قنوت و اموری نظایر اینها میتواند انجام عمل عبادی توسط کودکان را سهولت بخشد.البته با افزایش سن آنان میتوانند بر کیفیت عبادتهای آنها افزود و سطح راز و نیاز آنان را با خالق اعتلا بخشید،اما از تحمیل عبادتهای سخت و دشوار به آنان باید جدا پرهیز کرد، زیرا تحمیل عبادتهای دشوار و ایجاد سختیهای فراوان که با توان و سن آنها متناسب نیست میتواند موجبات زدگی از دین را فراهم سازد.
- نقش تذکر و یادآوری
بهطور قطع کودکانی که به تازگی به عبادت و نماز رو آوردهاند ممکن است اوقات نماز را فراموش کنند و گاه ناخواسته نماز خود را در وقت مناسب نخوانند.به منظور پیشگیری از بروز چنین امری،باید در نظر داشته باشیم که گاه تذکراتی را به چنین کودکانی بدهیم،اما تذکراتی ملایم و لطیف.برای مثال:پسرم الان موقع نماز ظهر است،عزیزم بیا نمازت را بخوان. ضرورت تذکر از آن جهت روشن است که کودکان در شناخت وقت و زمان،به قابلیت و تواناییهای کافی دست نیافتهاند و چنین تذکراتی میتواند عبادت و نماز را به آنان یادآوری کند و با عوامل زمینهساز قبلی و ایفای نقشهایی که قبلا ذکر آنها رفت،انجام بهموقع نماز را توسط آنان ممکن سازد.ولی اگر تذکرات بهموقع والدین نباشد گاه کودک دچار فراموشی شده،از اقامهء نماز باز میماند.وجود تذکرات لطیف و سازنده امری مفید و لازم است و حتی در مورد بزرگترها نیز مصداق خواهد داشت.چنانکه قرآن میفرماید:
" فَذَكِّرْ إِنْ نَفَعَتِ الذِّكْرى "
و در آیه دیگری میفرماید:
" وَ ذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنين".
- نقش حمایتگری7
کودکان گاه در حین اجرای عبادت یا به هنگام برخورد با دیگران ممکن است دچار شبهاتی در مورد نماز و عبادت بشوند.همچنین ممکن است نکاتی که میشنوند،باعث تردید آنان شده،آنها را از خواندن نماز و انجام عبادت بازدارد.لذا به منظور حفظ تمایل و اشتیاق آنها به عبادت،باید درصدد حمایت از آنها برآمد و پاسخ این شبهات را با نگرشی علمی و عقلانی ارائه کرد کودک برای انجام عبادت و ادامه دادن آن نیازمند حمایتگری بزرگترهاست و حمایت فکری و معنوی آنها کودکان را در انجام عبادات استوار میگرداند.
تا درخور فهم کودک باشد و حتما باید به زبانی ساده بدان پرداخت تا مشکلاتی که نسبت به انجام عبادت و نماز در ذهن کودک بروز کرده است برطرف شده،با آرامش و طیبخاطر به عبادت بپردازد.باید برای کودکان گفته شود که وقتی آنها نماز میخوانند خداوند به آنان حسناتی میدهد و آنها را بیشتر دوست میدارد.پس کودک برای انجام عبادت و ادامه دادن آن نیازمند حمایتگری بزرگترهاست و حمایت فکری و معنوی آنها کودکان را در انجام عبادات استوار میگرداند.
بحث و نتیجهگیری
نماز خواندن در دین مبین اسلام از اهمیت شایانی برخوردار است.نماز را ستون دین معرفی کردهاند و فرمودهاند:«الصلاة عمود الدین»،پایداری و خیمهء دینداری فرد در گرو ستون محکم نماز است.نماز آدمی را از زشتیها و منکرات باز میدارد،چرا که حق تعالی در قرآن میفرماید:
إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَر.
از سوی دیگر،برای حفظ ارزش والای نماز علی(ع)در محراب و حسین بن علی(ع)در صحرای مالامال از عشق کربلا به شهادت رسیدند.خداوند میفرماید:
أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْري،
نماز را برای ذکر من برپا دار و ذکر را زمینهء لازم برای ارائه لطف دانسته،فرمود:
" فَاذْكُرُوني أَذْكُرْكُم"،
مرا یاد کنید تا شما را یاد کنم و مراد از یاد،برخودار کردن بندگان از الطاف مزید خویش است.نماز رمز دست یافتن به فلاح و رستگاری است:
" قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ * الَّذينَ هُمْ في صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ."
و اگر انسانها ایمان بیاورند خدای درهای رحمت و برکت را از آسمانها و زمین بر آنها میگشاید و لذا فرمود:
وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَيْهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْض.
نماز رمز این گشایشها و برکتهاست و مددکار انسان در شرایط سخت محسوب میشود.بیهوده نیست که ابن سینا این فیلسوف بزرگ مسلمان به هنگام برخورد با مشکلات و مسائل پیچیدهای که قادر به حل آنها نبود رو به سوی خالق میکرد و نماز میخواند و به برکت این نماز خداوند مساعدت مینمود و معما گشوده میشد.رمز این حرکت و تلاش ابن سینا را میتوان در این آیهء کریمه یافت که میفرماید:
اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ.
یعنی از نماز و روزه کمک و استعانت بجویید.پس نماز ابن سینا به هنگام برخورد با مشکلات و مسائل پیچیدهای قادر به حل آنها نبود رو به سوی خالق میکرد و نماز میخواند و به برکت این نماز خداوند مساعدت مینمود و معما گشوده میشد.
را یاوری قدرتمند و حاوی فواید دنیوی و اخروی فراوان بدانیم.با چنین نگرشی باید به تشویق و ترغیب کودکان بپردازیم تا این عبادت حیاتبخش از کودکی با وجود آنها عجین گردد و سلامت دین و دنیا و جهان آخرت آنان در پرتو آن تأمین شود.والدین نیز برای تحقق این امر در نزد ذات باری مأجور خواهند بود.
منابع
-قرآن کریم.
-باقری،خسرو:نگاهی دوباره به تربیت اسلامی، انتشارات مدرسه،چاپ سوم،تهران 1374.
-سیف،علیاکبر:روانشناسی پرورشی،انتشارات آگاه،چاپ نهم،تهران 1372.
-فرهنگی،علیاکبر:ارتباطات انسانی،تهران.
پینوشت:
(1)- IMITATION
(2)- MODELING
(3)- SOCIAL LEARNING THEORY
(4)- SOCIAL IMITATION
(5)- REINFORCERMENT
(6)- REINFORCER
(7)- SUPPORTIVENESS