■ بررسی اضطراب دانش آموزان و نماز در تهران
چکیده:
مقاله حاضر منتج از طرح تحقیق"رابطه پایبندی عملی به تقیدات مذهبی(نماز)و اضطراب دانشآموزان دبیرستانی شهر تهران در سال تحصیلی 76-75"میباشد،در این پژوهش 501 دانشآموز دختر و پسر از مناطق 19 گانه آموزش و پرورش شهر تهران با پرسشنامه اضطراب کتل و پرسشنامه سنجش میزان پایبندی عملی به تقیدات مذهبی (نماز)آزمون شدند،نتایج حاصل از تحقیق در قالب جدول درصد فراوانی جدول ضریب همبستگی شاخصهای آماری و نمودار ارائه گردیده است.ضمنا تحلیل اطلاعات از طریق ضریب همبستگی پیرسون،آلفای کرونباخ و آماره خی دو موجود در برنامه کامپیوتری spss انجام شده است.
بحث امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند تفکر و اندیشه در باب تأثیرگذاری تقیدات دینی بر تمامی امور انسانی به ویژه مسائل عاطفی و روحی هستیم،به نحوی که با غلبه موضوعات دینی و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و درخشش مدیریت دینی در تمام زمینهها،بحث دین افیون تودههاست رنگباخته است و غالب صاحبنظران منصف بر این باورند محمد امین جلیلوند*
که مذهب آثار بلاشکی بر سلامت روح و جسم و دیگر ابعاد زندگی بشر دارد،که البته در میان ادیان الهی دستورات اسلام پیرامون بهداشت جسم و روح و سایر امور.....کاملترین فرامین است،به ترتیبی که طبقهبندی رفتار از نظر اسلام متأثر از مفاهیم بهنجار و نابهنجار است،مضافا دارای دو بعد دیگر شامل:تقسیم و رفتار از بعد اعتقادی،یعنی از نظر موضعگیری فلسفی در قبال هستی و از بعد روانی،یعنی از نظر وحدت رفتار روانی-اعتقادی میباشد،بدینترتیب بین روان و اعتقاد جدایی وجود ندارد،بلکه حتی بین بیماری و کفر یا معصیت نیز رابطه وجود دارد،همانطوری که میان بهنجاری و ایمان رابطه وجود دارد.
مادام که سلامت و بهنجاری اعتقادی حاصل نشود، سلامت روانی هم حاصل نمیشود.این دو صفت به طور اجمالی رفتار اسلامی فرد مقید و پایبند را نشان میدهد،یعنی رفتار سالم و بهنجار را در تمام معانی آن1.
از نظر روانشناسان مسلم و قطعی است که اکثر بیماریهای روانی که ناشی از ناراحتیهای روحی و تلخیهای زندگی است،در میان افراد غیرمذهبی دیده میشود.افراد مذهبی به هر نسبت که ایمان قوی و محکم داشته باشند،از این بیماریها مصونتر هستند.از اینرو،یکی از عوارض زندگی عصر ما که در اثر ضعف ایمان مذهبی پدیده آمده است افزایش بیماریهای روانی و عصبی است.
الذین امنو و تمطئن قلوبهم بذکر اللّه الا بذکر اللّه تمطئن القلوب
)رعد-28(
آنها که به خدا ایمان آورده دلهاشان به یاد خدا آرام میگیرد(مردم)آگاه باشید که تنها یاد خدا آرامبخش دلهاست.
از جمله آثار ایمان مذهبی آرامشخاطر است.
«الا بذکر اللّه تطمئن القلوب»
.انسان فطرتا جویای سعادت خویش است و از تصور وصول به سعادت غرق در مسرت میگردد و از فکر یک آینده شوم و مقرون به محرومیت لرزه بر اندامش (*)-محمد امین جلیلوند،کارشناس ارشد روانشناسی عمومی.
(1)-انسان و ایمان-مطهری-مرتضی.
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 62)
میافتد و سخت دچار اضطراب میگردد.ایمان مذهبی به حکم این که به انسان که یک طرف معامله است،نسبت به جهان که طرف دیگر معامله است،اعتماد و اطمینان میبخشد، دلهره و نگرانی نسبت به رفتار جهان را در برابر انسان زایل میسازد و به جای آن به او آرامشخاطر میدهد.1
نویسندگان،قرن هفدهم را عصر روشنبینی2،قرن هیجدهم را عصر منطق3،قرن نوزدهم را عصر پیشرفت4 و قرن بیستم را عصر اضطراب نام نهادهاند.اما مسلم است که اضطراب عصر و زمان نمیشناسد و همیشه همراه بشر بوده است،به قول ر.ک گارد(1855-1813)که فلاسفه و روانشناسان او را از برجستهترین نیاکان تفکر معاصر درباره اضطراب میدانند،انسان با لذات میخواهد همه چیز را از آن خود کند،این به خاطر امکان آزادی عمل اوست اما وقتی که بیش از یک نفر در دنیا وجود داشته باشد،برخورد بین خواستههای آنها به ایجاد اضطراب میانجامد.
«ان الصلوة تنهی عن الفحشاء و المنکر و لذکر اللّه اکبر و اللّه یعلم ما تصنعون»
(عنکبوت آیه 45)
«در اسلام از نماز هیچ فریضهای بالاتر نیست»،نماز پشتوانه ملت است،نماز یک کارخانه انسانسازی است،نماز خوب،فحشاء و منکر را از یک امتی بیرون میکند.اینهایی که در این مراکز به فساد کشاند شدهاند اینها این بینمازها هستند.
سید الشهداء در همان ظهر عاشورا که درگیر آن جنگ بزرگ بود و در معرض خطر بودند،وقتی یکی از اصحاب گفت که ظهر شده است فرمود که،«یاد من آوردی نماز را و خدا تو را از نمازگزاران حساب کند»و ایستاد در همان جا نماز خواند.نگفت که میخواهیم جنگ بکنیم.خیر،جنگ را برای نماز کردند.5.
اضطراب
مفهومشناسی: کلمه اضطراب از ریشه یونانی به معنای محکم فشار دادن6یا فشردن گلو7آمده است.همچنین اصطلاح برانگیختگی8به معنای تنگنا9یا انقباض10معمولا همراه است.
هر چند اضطراب عصر و زمان نمیشناسد اما در سالهای اخیر بیشترین تأثیر را بر زندگی بشر داشته است. اضطراب همهگیر بوده و بخشی از تلاش هر فرد متأثر از آن است.
اضطراب مفهومی است چند بعدی و به عنوان پدیدهای بدنی،تجربی و بین فردی جلوهگر میشود.بنابراین،جسم فرد،ادراک او از خود و ارتباط او با دیگران را دربرمیگیرد.
تعاریف عمده اضطراب:
- اضطراب عمدتا به منزله یک انتظار به ستوهآورنده است.
- اضطراب عبارت است از واکنش فرد در مقابل یک موقعیت ضربهآمیز،یعنی موقعیتی که زیر تأثیر بالا گرفتن تحریکات واقع شده،فرد در مهار کردن آن ناتوان باشد. (چاپلین197511)
- ناراحتی در عین حال روانی و بدنی که بر اثر مبهم و احساس ناامنی و تیرهروزی قریب الوقوع در فرد آدمی به وجود میآید.
- در چارچوب رفتارنگری تجربی،اضطراب به منزله یک کشاننده ثانوی است که پاسخی اجتنابی را در بر میگیرد(چاپلین 1975)
به طور کلی شاید بتوان اضطراب را به منزله احساس رنج آوری که با یک موقعیت ضربهآمیز کنونی یا با انتظار خطری که به شیء نامعینی وابسته است تعریف کرد.
بررسی متون: آیا سلامت روانی ارتباطی با اعتقادات مذهبی دارد؟
آیا اعتقادات مذهبی میتواند در حل مشکلات زندگی به فرد درمانده کمک کند؟
رفتار مذهبی یکی از رفتارهای پیچیده انسانی است که کمتر مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است.در پژوهشی که لارسون( Larson )و همکاران 1988 انجام دادند،دریافتند که کمتر از 1%مقالاتی که در مجلات روانپزشکی و روانشناسی چاپ شده،پیروامون پژوهشهای مذهبی است.
در برخی از بررسیهای انجام شده،مؤثر بودن مداخلات مذهبی را در کاهش اضطراب و تحمل فشار روانی پس از بهبودی نشان دادهاند.رابطه مذهبی بودن با اضطراب و ناراحتیهای روانی در مطالعات همهگیرشناسی مورد بررسی قرار گرفته است.برای نمونه در دو بررسی،نتایج نشان داد افرادی که به اعتقادات مذهبی پایبند بودند،دارای اضطراب و ناراحتیهای روانی خیلی کمتر از کسانی بودند که به این (1)-طهارت روح-مطهری-مرتضی-انتشارات ستاد اقامه نماز 1375
Enlightenmently -(2)
Reason -(3)
Progres -(4)
(5)-امام در سنگر نماز.
Topresstight -(6)
To-strangle -(7)
Anxionus -(8)
Contriction -(9)
Narrowness -(10)
Choplin.j.p -(11)
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 63)
اعتقادات پایبند نبودند.(لیندنتال1و همکاران 1970، اشتارک19712)
در گزارش نهایی طرح بررسی شیوع افسردگی در دانش آموزان دبیرستانی تهران،در سال 73-72،عنوان شده است که: 1- اعتقادات مذهبی نقشی مثبت را در وضعیت سلامت روحی و روانی فرد بازی میکنند،
2- ابتلاء به افسردگی به افزایش اعتقادات مذهبی دانشآموز کاهش مییابد و عمده این نزول نیز بین دو گروه گرایشات مذهبی کم و متوسط قرار دارد،یعنی کسانی که تنها به انجام واجبات خود خصوصا«نماز»میپردازند در مقایسه با کسانی که این فرایض را انجام نداده و یا به جبر انجام میدهند.
بنیامین راش(1813-1745، Bnngamin Rush )پدر روانپزشکی آمریکا به مطالعات مذهبی اهمیت داده و میگوید:مذهب آنقدر برای پرورش و سلامت روح آدمی اهمیت دارد که هوا برای تنفس.جیمز،یونگ،فرانکل و متروم هر کدام به نوبه خود نیز اهمیت رفتارها و اعتقادات مذهبی را یادآورد شدهاند.
در 11 پژوهش از 12 پژوهشی که توسط گارتز(1991) مورد بررسی قرار گرفت،صرفنظر از ابزار مورد استفاده در سنجش میزان مذهبی بودن در این پژوهش،نتایج نشان داد که اعتقادات مذهبی سبب کاهش استفاده از مواد مخدر گردیده است.
به اعتقاد(گارتز،لارسون و آلن)،شرکت در مراسم مذهبی و انجام تکالیف دینی،میتواند عامل بازدارنده از بزهکاری باشد.برای نمونه در مورد رفتن به کلیسا نشان داده شده که این عامل رابطهای منفی با بزهکاری دارد،هفت مقاله دیگر که توسط گارتز و همکاران(1991)مورد بررسی قرار گرفت،بر همبستگی معکوس بین مذهبی بودن و بزهکاری تأکید نمودهاند.
پرسمن و همکاران(1990)ارتباط بین باورهای مذهبی، افسردگی و بهبودی بعد از جراحی لگن را در 30 زن سالمند (65 ساله و بالاتر)مورد بررسی قرار دادند.
نتایج نشان داد،بیمارانی که باورهای مذهبی قویتری داشتند و اعمال مذهبی را انجام میدادند نسبت به گروه دیگر کمتر افسردگی داشتند همچنین دانستن خداوند به عنوان منشأ قدرت و آرامش و انجام فرایض دینی به طور معنیداری با درجه پایین افسردگی در هنگام ترخیص از بیمارستان ارتباط داشته است(پرسمن،لیونز،لارسون،استرین 1990).
یونگ(1933)در خلال فعالیتهای رواندرمانی خود دریافت که اعتقاد مذهبی میتواند موجب بالا بردن یکپارچگی و معنا دادن به شخصیت فرد گردد.وی متوجه شد که تمام افرادی که مبتلا به بیماری روانی شدهاند،فاقد آن معنا و استواری و انسجامی که اعتقاد مذهبی قادر است به افراد بدهد، بودند.
تیلچ(1957)هشدار میدهد که چنانچه اساس زندگی انسان صراحتا بر روی ارزشهای مافوق انسانی و تعالی یافته قرار نگیرد،اساسی متزلزل و فاقد استواری است.
پزشک فرانسوی الکسیس کارل ثابت کرد که نیایش (نماز)سبب ایجاد نشاط معنوی مشخصی در انسان میگردد و همین حالت است که احتمالا منجر به شفای سریع برخی از بیماران در زیارتگاهها و معابد میشود.
«سیرل بوت»روانشناس انگلیسی،نظر ویلیام جیمز را درباره تأثیر نیایش(نماز)مورد تأکید قرار داده و گفته است:«ما به واسطه نیایش(نماز)میتوانیم وارد انبار بزرگی از نشاط عقلانی شویم که در شرایط عادی یارای وصول به آن را نداریم.»
کارتز و همکاران(1991)در زمینه سلامت روانی و اعتقادات مذهبی،شش مقاله را مورد بررسی قرار دادهاند.در تمام این مقالات بین اعتقادات مذهبی و سلامت روانی رابطه مثبتی دیده شده است.3
پرسشنامه نماز
جهت تعیین طراز نماز آزمودنیها پرسشنامه 37 سؤالی که دارای سه گزینه(.،1 و 2)بود تدوین گردید،در این آزمون سه بعد یعنی،محرکها،عملکرد و شناخت مورد سنجش قرار میگیرد که در مجموع به عنوان نمره نماز یا طراز پایبندی اشخاص به تقیدات مذهبی(نماز)مطرح میباشد.سؤالات این آزمون بادقت لازم طراحی و تدوین گردید.بررسی ضریب پایانی به وسیله آماره ضریب آلفای(؟؟؟)کرونباخ بررسی شده است.معادله عبارت از: rtt-(ŞùĞ öâùéáó ö¢è¿ áþù¿Â öÄ) که با استفاده از آن میتوان ضریب پایانی آزمونها یا Lindental -(1)
Stark -(2)
(3)- باورهای مذهبی و اثرات آنها در بهداشت روانی-با رفتاری مناسب،اندیشه و رفتار، شماره 4،سال اول،ص 48.
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 64)
درجهبندیهایی را که در آنها هر سؤال نمره وزنی دارد حساب کرد(کرونباخ 1951)
فرمول فوق با معادلههایی که رولون((به تصویر صفحه مراجعه شود)) و گوتمان((به تصویر صفحه مراجعه شود)) برای برآورد ضریب پایایی با روش تصنیف آزمون بدست دادهاند رابطه نزدیک دارد کرونباخ 1951)
جدول(1)ضریب پایایی برای متغیرها با تعداد 501 نمونه
(به تصویر صفحه مراجعه شود) تحلیل سؤالهای نماز: نمره مشاهده شده یک فرد در یک آزمون معمولا برابر است با تعداد سؤالهایی که به درستی پاسخ داده است.ارزش هر آزمون بستگی دارد به این که این نمره مشاهده شده تا چه حد قابل اطمینان است،قابل اطمینان هم از این لحاظ که تا چه اندازه معرف نمره واقعی فرد است(پایایی دادهها)و هم از این لحاظ که تا چه اندازه میتواند مبنای تشخیص یا پیشبینی باشد(اعتبار دادهها)
اما میزان پایایی و اعتبار دادهها بستگی دارد به خصوصیات سؤالهایی که آزمون مشتکل از آنهاست.تمام خصوصیات آزمون را میتوان از روی خصوصیات سؤالهای انفرادی،یا رابطه بین سؤالها مشخص ساخت.
بدینترتیب،اگر سؤال بخصوصی به پایایی آزمون کمک کند،در این صورت باید با سایر سؤالهای آزمون همبستگی مثبت داشته باشد،و اگر به اعتبار آزمون کمک کند، باید با اندازههای متغیر ملاک همبستگی مثبت داشته باشد.
(به تصویر صفحه مراجعه شود) در این معادله،مقادیر، و غیره،نمره افراد در سؤالهای مختلف به صورت نمرههای انحراف از میانگین هستند.
جدول(2)ضریب همبستگی بین نمره کل یا نمره هر سؤال پرسشنامه نماز
(به تصویر صفحه مراجعه شود) **توضیح:سطح معناداری 001/> P ،سطح اطمینان 99%
همانطور که در جدول 1 و 2 مشاهده میشود.ضریب پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ در سطح بالایی قرار دارد.در جدول ضریب همبستگی هم معناداری تمامی سؤالات بجز سؤالهای 16 و 31 با 99%اطمینان استنباط میشود که تمامی حکایت از ثبات در نمره طراز نماز اشخاص دارد.یعنی نمره تکتک سؤالها با نمره کل آزمون همخوان است.
روایی1:مقصود از روایی روش اندازهگیر،اینست که آیا این وسیله اندازهگیری حقیقتا صفتی را که برای اندازهگیری آن ساخته شده است میسنجد یا خیر؟برای بررسی این مطلب دو مرحله کار انجام شد: 1-بررسی مقدماتی با طرح سؤال باز برای گروه 70 نفر دختر و پسر همخوان با گروه نمونه که پس از تحلیل محتوی پاسخهای ارایه شده سؤالهای آزمون نماز استخراج گردید و در قالب پرسشنامه تدوین گردید.
2- بررسی نظر چند صاحبنظر امور مذهبی و روانسنجی، منجمله ناظر محترم طرح آقایان دکتر اژهای و دکتر علی اصغر احمدی.
راهنمای جدولها: m.p 2-نقطه میانی طبقه، F 3-فراوانی(تعداد)، %F -فراوانی درصد،1-کل،2-پسر،3-دختر، X -میانگین، S.D 4-انحراف معیار، Q2 -واریانس، Md -میانه، mo -نما
Validity -(1)
Midpoint -(2)
Frequency -(3)
Standard dievition -(4)
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 65)
جدول(3)توزیع فراوانی نماز(پسر،دختر،کل): (به تصویر صفحه مراجعه شود) جدول شماره(4)-شاخصهای آماری (به تصویر صفحه مراجعه شود) پرسش پژوهش عبارتست از:این که،آیا بین نمره اضطراب و نمره پایبندی عملی به اعتقادات دینی(انجام فریضه نماز) رابطه معکوس وجود دارد؟اندازههای رابطه،بهگونه مقایسهپذیر،شاخصهای مستقیم ارتباط بین متغیرهاست، بدینمعنا که با استفاده از آنها میتوان تصور مستقیمی از میزان رابطه و تغییرات همزمان متغیرها را بدست آورد.برای بررسی این سؤال تحقیق به آزمایش فرضیات زیر میپردازیم.
-فرضیه صفر:ضریب همبستگی معناداری میان نماز خواندن و اضطراب داشتن وجود ندارد.
-فرضیه خلاف:ضریب همبستگی میان نماز خواندن و مضطرب بودن معکوس است.
آزمون آماری موردنظر در اینجا ضریب همبستگی میباشد.
(به تصویر صفحه مراجعه شود) ضریب همبستگی- ،تعداد آزمودنیها- ،نمره هر یک از آزمودنیها در متغیرها
نمره هر یک از آزمودنیها در متغیر مجموع نمرهها-؟؟؟ نتیجه را در جدول همبستگی زیر ارائه مینمایم: متغیر نماز- ،متغیر اضطراب کلی- ،متغیر اضطراب آشکار- ،متغیر اضطراب پنهان-
(به تصویر صفحه مراجعه شود) توضیح:**سطح معناداری 000/0
برای این که مشخص نماییم که محاسبه شده از نظر آماری معناداراست،یا خیر؟به جدول ضریب همبستگی مراجعه،در نتیجه جدول با 500- و سطح اطمینان 99%درصد برابر با 88%است چون محاسبه شده(20/-،20/- و 16/-)بزرگتر از جدول(88%)است،بنابراین فرض صفر رد میشود و نتیجه میگییم که همبستگی معکوس معناداری با اطمینان 99% بین میزان نماز خواندن و مضطرب بودن وجود دارد.
بدینترتیب تأیید میشود که اشخاص نمازخوان از اضطراب کمتری رنج میبرند،به عبارت دیگر افرادی که پایبندی کمتری به اعتقادات مذهبی(اقامه نماز)دارند در این تحقیق نمره اضطرابشان بیشتر از گروه دیگر است.
-تفاوت بین میانگینها در حقیقت منعکسکننده رابطه بین متغیر مستقل و وابسته است.
-بررسی سؤال اول پژوهش از طریق آزمون خی دو( ) بدینمنظور نمرهء خام نماز و اضطراب را در سه سطح(بالا، متوسط و پائین)بالا 2+ انحراف استاندارد،متوسط 1+انحراف استاندارد و پائین(2+_)انحراف استاندارد و از میانگین دستهبندی و آنگاه آزمون خی دو(کااسکور)برای آن اجرا گردید.
فرضیهها: -توزیع فراوانی مشاهده شده در هر مقوله با توزیع فراوانیهای مورد انتظار(نظری)برابر است. توزیع فراوانیهای مشاهده شده با توزیع فراوانیهای مورد انتظار(نظری)برابر نیست.
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 66)
"نماز"
(به تصویر صفحه مراجعه شود) (به تصویر صفحه مراجعه شود) چون خی دو مشاهده شد 6/18-(4 و 01%-؟؟؟)از مورد انتظار بزرگتر است،فرضیه صفر رد میشود و نتیجه گرفته میشود که توزیع فراوانی مشاهده شده غیر نرمال بوده و کجی منفی دارد،یعنی تفاوت مشاهده شده معنادار است و ناشی از شانس و تصادف نمیباشد.
در نتیجه آنان که نمره نماز بیشتری گرفتهاند از درجه اضطراب کمتری رنج میبرند،به عبارت دیگر آن دسته از اشخاصی که درجه اضطراب بالایی رنج میبرند نمره نماز کمتری را اخذ کردهاند.
تفسیر: همانطور که ذکر شد،هدف تحقیق،بررسی رابطه نماز و اضطراب میباشد؛این که آیا بین این دو متغیر رابطه معنادار معکوسی وجود دارد یا خیر؟همبستگی بین این دو متغیر معکوس با سطح اطمینان 99% است که مطابق و هماهنگ با پیشینه تحقیق است،یعنی بحث قرآنی
«الا بذکر اللّه تطمئن القلوب»
با یافته تحقیق،همسانی قطعی دارد.البته موضوعات قرآنی و یا احادیث و روایات مستند همگی برهان قاطعند و نبایستی نسبت به اعتبار آنها شک نمود،به هر حال به منظور اثر گذاری نماز بر کاهش اضطراب،این تحقیق رقم خورد و در حد
«لا یکلف اللّه نفسا الا وسعها»
با رعایت دقت و وسواس بسیار،چنین استنباط میشود،آن دسته از اشخاص که نماز میخوانند و مقید به انجام تکلیفند از اضطراب کمتری رنج میبرند.نمودار مربوط به نماز دارای کشیدگی به چپ است که این حاکی از اجرای آزمون نماز در جامعه و نمونه مسلمان و مقید میباشد؛یعنی گروه نمونه ما از پایبندی قوی نسبت به اقامه نماز برخوردار هستند.
نمودار مربوط به اضطراب دارای نمایی نرمال است که این حکایت از پراکندگی اضطراب به طور طبیعی در بین گروه نمونه دارد و نقطه قوت تحقیق میباشد.بدینترتیب،فرض تحقیق مبنی بر رابطه معکوس بین متغیرهای نماز و اضطراب تأئید میگردد،که این خود مؤید و همخوان با سابقه تحقیق است.
پیشنهادها:
- تحقیق در خصوص سنجش میزان اطلاعات دینی با عنایت به آموزشهای ارائه شده انجام شود؛
- انجام تحقیقی فراگیر در سطح وسیعتر(کشوری)با این موضوع؛
- انجام تحقیق آزمایشی برای دو گروه آزمایشی و گواه، به منظور بررسی اثر درمانگری اقامه نماز بر دیگر اختلالات روانی؛
- ترغیب و تشویق گروه وسیع جوانان به اقامه نماز و افزایش راههای جذب گروههای متفاوت،به مساجد؛
- همراه کردن کارها و فعالیتهای مورد علاقه جوانان با اقامه نماز؛
- استفاده از عکس،فیلم و دیگر ابزارهای رسانهای به منظور انجام صحیح نماز،توأم با سکینه دل شدن نماز خواندنها،تا اثر درمانگری آن فوقالعاده گردد،که در این خصوص ارائه الگوهای عملی تأثیر شگرفی دارد؛
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 67)
- بررسی راهبردهای اجرایی به منظور ترغیب و تشویق نمازخوانی از سنین قبل از بلوغ،مطابق آنچه که ائمه اطهار در این خصوص توصیه نمودهاند؛
- آموزش والدین نسبت به چگونگی ایجاد میل و رغبت در کودکان نسبت به نماز خواندن و عامل بودن خودشان به این امر.
فهرست منابع و مآخذ الف)فارسی
- قرآن کریم،ترجمه الهی قمشهای.
- نهج البلاغه،ترجمه دکتر سید جعفر شهیدی.
- امام خمینی(قدس سره)،در سنگر نماز.
- امام خمینی(قدس سره)،آداب الصلوة.
- امام خمینی(قدس سره)،تفسیر سوره حمد.
- امام خمینی(قدس سره)،چهل حدیث.
- شهید بهشتی(ره)و دیگران،شناخت اسلام.
- شهید مطهری،مرتضی(ره)،انسان و ایمان،انتشارات صدرا،قم.
- شهید مطهری،مرتضی(ره)،انسان در قرآن،انتشارات صدرا،قم.
- شهید مطهری،مرتضی(ره)،جهانبینی توحیدی،انتشارات صدرا،قم.
- شهید مطهری،مرتضی،طهارت روح.
- عوامل مؤثر در جذب بیشتر دانشآموزان دبیرستانی به نماز جماعت مدارس،شعبانی زهرا،راهنما،دلاور علی،معاونت پژوهشی اداره کل استان اصفهان،فروردین 1373.
- تمایل به اقامه نماز،ظروفی عبد الامیر مجید،معاونت پژوهشی دفتر مشاوره و تحقیق 1370.
- بررسی برداشتهای مذهبی دانشآموزان مقطع راهنمایی شهر تهران. کریمی قاسم،رهبرنیا فخر السادات،معاونت پرورشی،دفتر مشاوره و تحقیق 1369.
- بررسی علل و عوامل درون مدرسهای مؤثر بر جذب دانشآموزان به نماز،حسن بگلو بهروز،معاونت پرورشی،ستاد اقمه نماز 1372.
- جایگاه مذهب در اعتقاد عملی جوانان دانشآموزان دبیرستانی شهر تهران،زواریان زهر،نیکخواه ناهید،و دیگران،رشد معلم سال یازدهم دی 1371.
- بررسی همهگیرشناسی اختلالات روانی در مناطق روستانی میبد یزد،باقری یزدی،عباس و همکاران،فصلناه اندیشه و رفتار،شمار، 1353.
- بررسی تأثیر اجبار والدین در انجام فرائض دینی بر شکلگیری شخصیت مذهبی پسران مقطع ابتدایی راهنما،احمدی،علی اصغر، گلکار پروین حسین،74،73.
- باورهای مذهبی و اثرات آنها در بهداشت روانی غباری نباب،باقر،مجله اندیشه و رفتار،سال اول،شماره 4،بهار،1374.
- روانشناسی کمال،دو آن شولتس،ترجمه گیتی خوشدل،نشر نو.
- نقش ایمان و اعتقاد مذهبی در درمان بیماریها و معرفی سه مورد درمان با رواندرمانی مذهبی.
- احمدی ابهری،سید علی،مجله اندیشه و رفتار،سال دوم،شمار 4-بهار 1375.نقش آرامش در تعالی زندگی،شرفی محمد رضا، مجله ترتبیت،سال یازدهم،شماره 9.
- افروز غلامعلی،روشهای پرورش احساس مذهبی"نماز"در کودکان و نوجوانان،ناشر انجمن اولیاء و مربیان،1371
- دادستان.پ،"شکلگیری اضطراب در جریان تحول و بررسی تجربی آن در نوجوانان"مقاله،تهران،1369.
- دادستان.پ،"روانشناسی مرضی تحولی"ژرف،ج اول،تهران،1370
- دادستان.پ و منصور،"بیماریهای روانی"اثر کراز.ژرف،تهران، 1368.
- دلاور،علی روشهای آماری در روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور،تهران.
- دلاور،علی"آمار در علوم تربیتی و تربیت بدنی"،لوئیس کوهن و ....دانشگاه علامه طباطبایی،1372.
- جان.ال.فیلیپس ایزدی،کاظم(مترجم)،تفکر آماری، "تفکر آماری"،دانشگاه علامه طباطبایی،1371.
- رابرت ال پژندایک هومن،حیدر علی(مترجم)،روانسنجی کاربردی،دانشگاه تهران،1366.
- داوید مگنوسون،براهنی،محمد نقی(مترجم)،"مبانی نظری آزمونهای روانی"،دانشگاه تهران،1370.
- تألیف ریجارد.ج.شیولسون،کیامنش،علیرضا(مترجم)،استدلال آماری در علوم رفتاری،جلد 1 و 2،انتشار مأجد،1371.
- جانبزرگی،مسعود،بررسی اثرات آموزش تنشزدایی تدریجی بر عوامل اضطرابی شخصیت،پایاننامه کارشناسی ارشد،تربیت مدرس،1371.
- هورنای.کارن،"شخصیت عصبی زمانه ما"،محمد جعفر مصفا.
- اوپنهایم،طرح پرسشنامه و سنجش نگرشها،مترجم کریم پناه، مرضیه،آستان قدس رضوی،1369.
- احمدی،علی اصغر،بررسی اختلال رفتار ارتباطی و سیمای همه گیرشناسی آن در ایران(تهران)،راهنما،منصور،م،پایاننامه دکتری، تربیت مدرس،1376.
- مقایسه میزان اثربخشی درمان رفتاری شناختی مذهبی و غیر مذهبی،برای درمان افسردگی در افراد مذهبی.
- مکانیزم بروز اضطراب از دیدگاه اسلامی،دکتر سید ابو القاسم
دانشگاه اسلامی » شماره 8 (صفحه 68)
حسینی.
- مقایسه کارآیی آموزشی کنترل اضطراب،دارو درمانی و ترکیب این دو روش در درمان مبتلایان به اختلال اضطراب،توزندجانی حسن، دکتر ابراهیم عبد الهیان(47 به بعد)(ص 46).
40- حسینی،سید ابو القاسم(1346)بررسی مقدماتی اصول روانشناسی اسلامی،انتشارات دانشگاه مشهد.
ب)انگلیسی
(به تصویر صفحه مراجعه شود)
پایان مقاله