مستحبات و مكروهات قرائت و ذكر

■ مستحبات و مكروهات قرائت و ذكر

مستحبات و مكروهات قرائت و ذكر

 

1. در نماز جمعه و در نماز ظهر جمعه مستحب است كه در ركعت اول بعد از حمد، سوره جمعه و در ركعت دوم بعد از حمد، سوره منافقون خوانده شود.

2. كسى كه به هیچ وجه نمى تواند قرائت صحیح نماز را یاد بگیرد، احتیاط مستحب آن است كه نماز را به جماعت به جا آورد.

3. احتیاط مستحب است كه در نماز، وقف به حركت و وصل به سكون ننماید.

توضیح: منظور از وقف به حرکت این است که اعراب آخر جمله را هنگام وقف ادا کرد. مثلا وقتی می‌خواهیم بعد از اولین آیه سوره حمد وقف کنیم، بگوییم الحمدُ للهِ ربِّ العالمینَ و فتحه‌ی نون آخر "العالمین" را ادا کرده و اظهار کنیم. وصل به سکون بر عکس این بوده و یعنی اینکه وقتی می‌خواهیم بدون توقف دو آیه یا دو جمله را پشت سر هم بخوانیم آخر هر جمله وقف کرده و آن را ساکن بخوانیم در حالیکه باید در این صورت اعراب آن را ادا کنیم. لازم به ذکر است که برخی از مراجع معظم تقلید در این باره نظرات متفاوتی دارند که باید در این خصوص نظر مرجع تقلید خود را جوایا شوید.

4. مستحب است كه نمازگزار در ركعت سوم و چهارم بعد از تسبیحات اربعه استغفار كند؛ مثلا بگوید: "استغفر اللّه ربى و اتوب الیه" یا بگوید: "اللهم اغفرلى".

5. مستحب است كه نمازگزار در ركعت اول ، پیش از خواندن حمد، بگوید: اعوذ بالله من الشیطان الرجیم .

6. مستحب است كه در ركعت اول و دوم نماز ظهر و عصر "بسم اللّه الرحمن الرحیم" بلند و حمد و سوره شمرده و آهسته خوانده شود و در آخر هر آیه وقف شود؛ یعنى به آیه بعد چسبانده نشود. همچنین در حال خواندن حمد و سوره به معناى آیه توجه شود.

7. مستحب است این كه نمازگزار اگر نماز را به جماعت مى خواند، بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادى مى خواند، بعد از آن كه حمد خودش تمام شد، بگوید: الحمد اللّه رب العالمین .

8. مستحب است بعد از خواندن سوره قل هو اللّه احد یك یا دو یا سه مرتبه گفته شود: كذالك اللّه ربى یا سه مرتبه كذالك اللّه ربنا.

9. سزاوار است كه نمازگزار بعد از خواندن سوره ، كمى صبر كند و سپس ‍ تكبیر پیش از ركوع یا قنوت را بگوید.

10. مستحب است كه در تمام نمازها، در ركعت اول ، سوره "انا انزلناه" و در ركعت دوم هم سوره "قل هواللّه احد" خوانده شود.

كسى كه به هیچ وجه نمى تواند قرائت صحیح نماز را یاد بگیرد، احتیاط مستحب آن است كه نماز را به جماعت به جا آورد

11. مستحب است در نماز صبح ، سوره "عم یتسائلون" یا سوره "هل اتى" و یا "غاشیه" ، "قیامت" و نظائر آن ، یعنى سوره هایی كه به مقدار یكى از این سور، آیه دارد خوانده شود.

12. مستحب است كه در نماز ظهر سوره "سبح اسم ربك الاعلى" یا سوره "شمس" و در نماز عصر و مغرب سوره "اذا جاء نصر اللّه" یا سوره "الهیكم التكاثر" خوانده شود.

13. مستحب است كه در نماز و عشاى شب جمعه براى ركعت اول ، سوره "جمعه" و براى دوم ، سوره "اعلى" و در نماز ظهر و عصر جمعه براى ركعت اول ، سوره "جمعه" و براى ركعت دوم ، سوره "منافقون" قرائت شود.

14. مستحب است كه نمازگزار در نماز صبح روز جمعه در ركعت اول ، سوره "جمعه" و در ركعت دوم ، سوره "توحید" را بخواند و در نماز مغرب شب جمعه در ركعت اول ، سوره "جمعه" و در ركعت دوم ، سوره "توحید" را بخواند.

15. مستحب است كه نمازگزار در قرائت رعایت ترتیل را نماید و كلمات را آرام ، شمرده و واضح بخواند.

16. مستحب است كه نمازگزار در جاهایى كه علماى تجوید، وقف در آن جاها را معتبر دانسته‌اند، وقف كند.

17. مستحب است كه نمازگزار در هنگام خواندن سوره ، وقتى به آیه رحمت رسید، از خدا طلب رحمت بنماید و اگر به آیه عذاب و جهنم و بلا رسید، از خدا طلب پناه از عذاب كند.

18. اگر نمازگزار ترس از آن دارد كه وقتى سوره طولانى مى خواند، وقت تنگ شود و نماز دومش قضا شود، مستحب است كه سوره كوتاه قرائت كند.

19. مستحب است كه نمازگزار در نافله نمازهاى شب (نافله مغرب ، عشا و نماز شب) قرائت را بلند و در نافله نمازهاى روز (نافله صبح ، ظهر و عصر) آهسته بخواند.

20. كراهت دارد كه در هر ركعت از نمازهاى واجب ، بیش از یك سوره قرائت شود.

21. مكروه است كه انسان در تمام نمازهاى یك شبانه روز، سوره قل هو اللّه احد را نخواند.

22. خواندن سوره قل هو اللّه احد با یك نفس مكروه است .

23. مكروه است كه انسان سوره‌اى را كه در ركعت اول خوانده ، در ركعت دوم نیز بخواند. (مگر این كه در هر دو ركعت ، سوره قل هو اللّه احد را قرائت كند.)

توجه: منظور از کراهت در عبادات، تقلیل ثواب آن است. نه به معنای ناپسند بودن.

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 848 کلمه
1394/5/8 ساعت 10:36
کد : 593
دسته : احکام نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
واجبات نماز
مستحبات نماز
انواع نماز
قرائت نماز
مکروهات نماز
آداب نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز