■ قرائت در نماز
قرائت نماز واجب غیر رکنی است . قرائت در رکعت اول و دوم نماز یومیه و در رکعت سوم و چهارم :در قرائت خواندن یک مرتبه حمد یا یک مرتبه تسبحات اربعه که بهتر است سه مرتبه خوانده شود .
آیت الله لنکرانی : احتیاط واجب نمودند که تسبحات اربعه در رکعت سوم و چهارم سه بار گفته شود .
شرایط سوره هایی که در قرائت نماز خوانده می شود : 1- یک سوره را باید کامل خواند. 2- غیر از سوره حمد باشد . 3- غیر از سوره های سجده دار باشد.
احکام قرائت در رکعت اول و دوم :
۱- اگر کسی در نمازش سوره " الم نشرح " را خواست بخواندباید سوره " والضحی " را هم بخواند و اگر خواستید سوره " ایلاف " را بخوانید باید با سوره " فیل " بخوانید زیرا این سوره ها با هم یکی محسوب می شوند .
در نمازهای واجب یومیه بعد قرائت حمد و سوره کامل قرائت بعضی آیات به قصد آیات قران اشکالی ندارد .
2- اگر حمد و سوره یا یکی از آنها را فراموش کند و بعد رفتن به رکوع یادش بیاید نماز ش درست است .
۳- اگر به هنگام نماز آیه سجده دار بشنویم باید بعد از اینکه آیه را شنیدیم اشاره به سجده کنیم ( ایت الله خامنه ای ) .
ایت الله مکارم شیرازی : اگر در سجده نیست باید سجده کند و بنا بر احتیاط واجب نماز را اعاده کند و اگر در سجده است نیاز به سجده نیست.
۴- اگر بعد حمد سوره های توحید و کافرون را شروع نمایید نمی توانید رها کنید اما سور دیگر تا زمانی که به نصف آيات نرسیدید ایرادی ندارد می توانید رها کنید و سوره دیگر آغاز کنید.
5- اگر سوره ای را شروع نمودید ولی ادامه سوره را فراموش می کنید یا وقت تنگ است می توانید سوره را رها کنید سوره دیگر را اغاز کنید چه به نیمه رسیده باشید چه نرسیده باشید یا سوره توحید و کافرون باشد چه نباشد .
۶-در نمازهای مستحبی قرائت سوره واجب نیست اما در نمازهای مستحبی که سوره مخصوص در آن وارد شده است ا گر بخواهید به ان دستور عمل کنید باید ان سوره را بخوانید .
۷- به هنگام تنگی وقت و یا ترس از بردن مال و ... قرائت سوره واجب نیست.
احکام قرائت در رکعت سوم و چهارم :
۱- یکبار گفتن تسبیحات اربعه کافی است اما احتیاط مستحب این است که سه بار گفته شود .
کسی که شک دارد تسبحات اربعه را یک مرتبه خوانده است یا سه مرتبه گفتن چیزی لازم نیست واگر خواست به ثوابش برسد بنا را بر اقل می گذارد تا به سه مرتبه برسد .
۳- اگر کسی در رکعت سوم و چهارم سهواً حمد و سوره بخواند و بعد نماز متوجه شود نمازش درست است و نیاز به اعاده نیست .
۴- در رکعت سوم و چهارم اگر قصد حمد کند می تواند حمد کند و اگر قصد نداشته باشد سهوا حمد بخواند باید رها کند یا قصد کند سوره بخواند یا تسبیحات بخواند .
۵- اگر کسی شک کند که تسبیحات اربعه را خوانده یا نه اگر قبل رکوع باشد باید بخواند و اگر بعد رکوع باشد نباید توجه کند.
جهر و اخفا ء ( بلند و آهسته خواندن نماز ) چه در نماز قضا چه در نماز اداء:
در نماز ظهر و عصر باید حمد و سوره را آهسته خواند فرقی بین زن و مرد نیست اگر عمدا بلند بخوانید نماز باطل است .البته بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم ثواب دارد اما ایت الله مکارم شیرازی گفته است همان بسم الله را هم اهسته بگویید .
مردان باید حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشار را بلند بخوانند اما خانم ها مختارند که آهسته یا بلند بخوانند مگر انیکه نامحرم صدای آنها را بشنوند نظر مقام معظم رهبری این است که بهتر آهسته بخوانند . ایت الله مکارم شیرازی می گویند مستحب است اهسته بخوانند و ایت الله سیستانی م یگویند باید اهسته بخوانند.
در رکعت سوم و چهارم اگر چه تسبیحات اربعه خوانده شود چه حمد باید آهسته خواند .
اگر مردان عمدا قضا ی نماز صبح و مغرب و عشا را بلند نخواند نماز باطل است .
جز انچه گفته شد بقیه اذکار در نماز صبح نمازگزار مخیر است بین اهسته یا بلند خواندن .
معیار بلند و آهسته خواندن نماز : مراجع گفتند ملاک صدق عرفی است .
معيار بلندي صدا آن است که تن و جوهره صدا خارج شود و به حد داد زدن هم نرسد. و اگر تن جوهره صدا خارج نشود اهسته گفته مي شود مانند نجوي
اگر در جایی که نماز باید بلند خواند عمدا اهسته یا جایی که باید آهسته بخوانیم نماز را بلند بخوانیم نماز باطل است اما اگر از روی فراموشی یا ندانستن باشد نماز صحیح است .
اگر در حین قرائت متوجه شوید که وظیفه بود اهسته یا بلند بخونید از هر جایی که متوجه شدید به وظیفه عمل کنید ونیاز نیست از ابتدا آغاز کنید .