علل و تحصیل اسباب باطنی نماز

■ علل و تحصیل اسباب باطنی نماز

علل و تحصیل اسباب باطنی نماز

بسم الله الرحمن الرحیم

نویسنده: عالم ربانى ملا احمد نراقى (قدس سره)

منبع: معراج السعادة

تهیه کننده: مرکز تخصصی نماز

 

بدان كه:

از براى آداب باطنيه مذكوره اسبابى چند است كه حصول آن بدون آن‏ ممكن نيست.

علل و اسباب آداب باطنيه نماز

اما حضور قلب: سبب آن اهتمام به نماز است، زيرا هر كسى دل او تابع هم اواست و حاضر نيست مگر در امرى كه اهتمام به آن داشته باشد، خواهى نخواهى دل اومتوجه آن و ملتفت‏به آن است.

 

پس چاره از براى حضور دل در نماز نيست مگر صرف تمام همت را بر نماز.و آن‏حاصل نمى ‏شود مگر به يقين كامل به اينكه: خانه آخرت بهتر از دنيا و پاينده‏ تر، و نمازوسيله وصول به آن است.و چون به اين ضم [ضميمه و پيوند] شود علم به خوارى دنياو حقارت آن، حضور قلب در نماز حاصل مى‏شود.و چون باعث‏ حضور قلب در هرامرى، اهتمام و اعتنا به شان آن است از اين جهت است كه: دل خود را ملاحظه مى‏كنى‏ كه چون در حضور يكى از پادشاهان دنيا بلكه يكى از بزرگان رفتى از كسانى كه نه‏قدرت بر نفع تو دارند و نه تسلط بر ضرر تو چگونه دل تو حاضر مى‏شود و به تمام ‏حواس، متوجه مى ‏گردى، پس هرگاه قلب تو در وقت مناجات با ملك الملوك، كه ‏ملك و ملكوت در يد قدرت اوست‏حاضر نباشد و به همه حواس متوجه نباشى گمان‏ نكنى كه به غير از ضعف ايمان، ديگر سببى داشته باشد! پس بايد سعى در تقويت‏ يقين وايمان خود كنى.

 

و اما فهم معانى آنچه مى‏گويد و متوجه معنى آن بودن: پس سبب آن بعد ازحضور قلب مداومت‏ بر فكر آن و ذهن را متوجه فهميدن معانى كلام كردن، و علاج‏آن، علاج حضور قلب است‏با سعى در رفع افكارى كه باعث مشغولى دل مى‏ شود وخاطر را پريشان مى‏سازد.

 

و اما تعظيم: پس آن حالتى است كه نتيجه دو معرفت است: يكى معرفت جلال وعظمت الهى، كه از اصول ايمان است.و ديگرى معرفت ذلت نفس خود و حقارت آن، و مسخر بودن آن در تحت قدرت پروردگار خود، و عجز آن از نفع و ضرر خود.و ازاين دو معرفت، مسكنت و خشوعى حاصل مى‏شود كه آن را «تعظيم‏» گويند.

 

و اما هيبت و خوف: پس آن حالتى است كه از براى نفس مى‏شود از شناختن‏ قدرت خدا و نفاذ امر و بى‏نيازى او، و اينكه: اگر اولين و آخرين را هلاك سازد ذره‏ اى‏ از مملكت او نقصان نمى‏ پذيرد.و تذكر آنچه بر انبيا و اوليا رسيد از انواع مصائب وبلايا با وجود قدرت خدا بر دفع آنها.و هر چه معرفت ‏به خدا و صفات جلال و جمال‏ او زياد مى‏ شود خشيت و هيبت‏ بيشتر مى‏ گردد.

 

و اما اميد و رجا: پس سبب آن معرفت لطف و كرم خدا و كثرت انعام و احسان‏اوست.و شناختن صدق وعده او در عطاها و اجر و ثوابى كه از براى نماز گزاران ‏مقرر فرموده.

 

و اما حيا: پس سبب آن قصور تقصير خود در عبادات، و دانستن عجز خويش ازاداى حق تعظيم الهى و معرفت عيوب نفس خود و آفتهاى آن و به خاطر آوردن‏ خباثت‏ باطن و ميل به حظوظ فانيه دنيا و علم به اينكه خدا بر همه بواطن امور وخطرات قلب عالم است.

 

و چون در آدمى اين معارف حاصل شد بالضرورة حالتى در او يافت مى‏شود كه: آن را «حيا» گويند.

 

و چون اسباب آداب باطنيه را دانستى بدان كه اين آداب، كه عبارت است از:حضور قلب و فهميدن معنى آنچه مى‏گويد و تعظيم و هيبت و اميد و حيا، حاصل‏ نمى‏ شود مگر به تحصيل اسباب اينها.

طريقه تحصيل اسباب و آداب باطنيه نماز:

 

اول: معرفت‏ خدا و شناختن جلال و عظمت او، و انتهاى همه چيزها به او، و دانستن‏اينكه: علم او به همه ذرات كائنات و اسرار بندگان محيط است.و يقين‏ داشتن به اين مراتب.

 

دوم: فراغ دل، و خالى بودن آن از جميع مشاغل دنيويه و وساوس باطله شيطانيه.وهيچ چيز دل را چنان از نماز غافل نمى‏ كند كه افكار فاسده و پريشانى خاطر و غفلت ‏جماعت مؤمنانى كه يقين به خدا و عظمت و جلال او دارند در حال نماز نيست مگر به ‏سبب تفرق خاطر و پريشانى فكر.

 

پس دواى كلى از براى حضور قلب، دفع اين وساوس و خواطر است.و دفع اينهانمى ‏شود مگر به دفع اسباب آنها.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 745 کلمه
مولف : عالم ربانى ملا احمد نراقى (قدس سره)
1394/3/12 ساعت 12:21
کد : 507
دسته : آداب باطنی و حضور قلب در نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
ذکر
عبادت
غفلت
استغفار
اسرار
آداب
حضور قلب
حب دنیا
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز