فضیلت نماز واجب

■ فضیلت نماز واجب

فضیلت نماز واجب

بسم الله الرحمن الرحیم

نویسنده: مولى محسن فيض كاشانى‏ (قدس سره)

مترجم: سيد محمد صادق عارف

منبع: راه روشن، جلد اول(ترجمه المحجة البيضاء فى تهذيب الاحياء)

تهیه کننده: مرکز تخصصی نماز

 

خداوند متعال فرموده است: إِنَّ الصَّلاةَ كانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتاباً مَوْقُوتاً.

در الفقيه آمده كه پيامبر (صلّى الله عليه وآله وسلّم) فرموده است: «هيچ نمازى نيست مگر اين كه چون وقت آن فرا مى‏رسد فرشته‏اى در پيش روى مردمان ندا مى‏كند: اى مردم! برخيزيد به سوى آتشى كه بر پشت خود افروخته ‏ايد، تا آن را با نمازتان خاموش كنيد».

پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله) وارد مسجد شد و گروهى از اصحاب آن حضرت در آن حضور داشتند، فرمود: «آيا مى‏دانيد پروردگارتان چه فرموده است:

 

عرض كردند: خدا و پيامبرش داناتر است، فرمود: «پروردگارتان مى‏گويد: هر كس اين نمازهاى پنجگانه واجب را در وقت خود به جا آورد و بر اداى آنها مراقبت كند، روز بازپسين مرا ديدار خواهد كرد در حالى كه او را نزد من عهدى است كه به سبب آن او را وارد بهشت مى‏سازم. و كسى كه نمازهاى پنجگانه را در اوقات خود به جا نياورده، و بر اداى آنها مراقبت نكرده امر او با من است اگر خواستم او را عذاب مى‏كنم و اگر خواستم مى‏آمرزم».

 

امام صادق (عليه السلام) فرموده است: «نخستين چيزى كه بنده بدان مورد محاسبه قرار مى‏گيرد نماز است اگر نمازش قبول شود اعمال ديگرش نيز پذيرفته مى‏ شود، و اگر ردّ شود اعمال ديگرش نيز ردّ خواهد شد».

 

و نيز فرموده است: «نماز واجب بهتر از بيست حجّ است، و هر حجّ بهتر از اتاقى پر از طلاست كه آن را تا آخر صدقه دهند».

 

معاوية بن وهب از پيامبر (صلّى الله عليه وآله وسلّم) پرسيد: كدام عمل است كه بندگان را بيشتر به خداوند نزديك مى‏كند، و محبوبترين اعمال آنها نزد اوست فرمود: «بعد از شناخت خداوند چيزى را برتر از همين نماز نمى ‏دانم، آيا نمى ‏بينى بنده شايسته خداوند عيسى بن مريم (عليهما السلام) گفته است: وَ أَوْصانِي بِالصَّلاةِ.

 

امام ابو الحسن الرّضا (عليه السلام) فرموده است: «نماز مايه تقرّب هر پرهيزگار است».

 

پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله وسلّم) فرموده است: «نماز مانند عمود خيمه است، اگر عمود ثابت و استوار باشد ريسمانها و ميخها و چادر خيمه نيز ثابت و برقرار خواهند بود، و اگر عمود شكسته شود ريسمانها و ميخها و چادر سودى ندارند».

 

و نيز فرموده است: «نماز در ميان شما مانند نهرى است كه بر در خانه يكى از شما جريان داشته باشد، و او شبانه ‏روزى پنج بار خود را در آن بشويد، با پنج بار شستشو چركى بر او به جاى نمى‏ماند، با گزاردن نمازهاى پنجگانه نيز گناهى بر او باقى نيست».

 

امام صادق (عليه السلام) فرموده است: «اگر خداوند از كسى يك نماز بپذيرد او را عذاب نمى‏ كند، و اگر از كسى يك كار نيك را پذيرفت ديگر او را مورد عذاب قرار نمى‏ دهد».

 

و نيز فرموده است: «پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله وسلّم) مى ‏فرمود: كسى كه در انتظار فرا رسيدن وقت نماز واجب به سر برد، و آن را در آغاز وقت آن به جا آورد، و ركوع و سجود و خشوع آن را كامل گرداند، سپس خداوند را به عظمت ياد و او را حمد و ستايش كند تا وقت نماز ديگر فرا رسد، و ميان اين دو سخن بيهوده ‏اى نگويد خداوند پاداش حجّ و عمره كننده را براى او مى‏نويسد، و او از اهل عليّين خواهد بود».

 

مى‏ گويم: در خبر صحيح از امام باقر (عليه السلام) نقل شده است كه: پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله) فرموده است: ميان مسلمان تا كافر شدن او جز اين فاصله ‏اى نيست كه نماز واجب را بعمد ترك كند، و يا آن را سبك شمرد و به جا نياورد».

 

در روايت ديگرى است: كسى كه نمازى را بعمد ترك كند كافر شده است».

 

غزّالى مى‏ گويد: يعنى به جايى رسيده كه نزديك است از دايره ايمان بيرون رود و پيوند آن گسسته و ستون آن ساقط گردد، چنان كه به كسى كه نزديك‏ شهر رسيده مى ‏گويند وارد آن شده است.

         در فضيلت كامل به جا آوردن اركان‏

 

در الفقيه آمده كه پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله وسلّم) فرموده است: «نماز ترازوست هر كس تمام دهد تمام گيرد.» مقصود اين است كه ركوعش مانند سجودش باشد و به يك اندازه در آنها درنگ كند، كسى كه نماز را به همين گونه كامل ادا كند به همين گونه اجر خود را كامل دريافت خواهد كرد.

 

امام صادق (عليه السلام) فرموده است: «هر گاه بنده نماز را در وقت خود به جا آورد، و در انجام اين امر دقت داشته باشد، نمازش سپيد و پاكيزه به آسمان بالا مى‏رود، و به او مى‏گويد: مرا نگه داشتى، خدا تو را نگه دارد، و اگر نماز را در وقت خود به جا نياورد، و در انجام آن دقت نداشته باشد، نمازش سياه و تاريك از آسمان برمى‏گردد، و مى‏گويد: مرا ضايع كردى خداوند تو را ضايع كند».

 

مى‏ گويم: در خبر حسن از امام باقر (عليه السلام) روايت شده كه فرموده است:

 

«هنگامى كه پيامبر خدا (صلّى الله عليه وآله ) در مسجد نشسته بود ناگهان مردى وارد شد و به نماز ايستاد، ليكن ركوع و سجود را كامل به جا نياورد، پيامبر (صلّى الله عليه وآله ) فرمود:

 

مانند كلاغ منقار بر زمين زد، اگر اين مرد بميرد و نمازش به همين گونه باشد بر غير دين من مرده است.» اين حديث را كافى و تهذيب هر دو روايت كرده ‏اند.

از پيامبر (صلّى الله عليه وآله) روايت شده كه فرموده است: «دو نفر از امّتم به نماز بر مى‏ خيزند، و ركوع و سجود را مانند هم به جا مى ‏آورند، امّا تفاوت ميان نماز آنها از زمين تا آسمان است.» و اين سخن اشاره به مرتبه خشوع آنهاست.

در خبر صحيح از امام صادق (عليه السلام) روايت شده است كه فرمود: «به خدا سوگند ممكن است پنجاه سال بر انسان بگذرد و خداوند يك نماز از او نپذيرد، و چه چيزى سخت‏تر از اين است. سوگند به خدا كه شما از همسايگان و ياران خويش كسى را مى ‏شناسيد كه اگر براى يكى از شما نماز بگزارد به سبب سبك شمردنش آن را نمى ‏پذيريد، و خداوند جز خوب را قبول نمى ‏كند، و چگونه ممكن است چيزى را كه خفيف شمرده شده است بپذيرد».

 

و نيز در حديث صحيح نقل شده كه فرموده است: «هر گاه بنده براى نماز به پاخيزد و نمازش را سبك ادا كند، خداوند به فرشتگان مى ‏فرمايد: آيا به بنده من نمى‏نگريد كه گويا برآوردن حاجتهايش را به دست ديگرى غير از من مى ‏بيند، آيا نمى ‏داند كه برآوردن حوايج او به دست من است.» اين دو حديث در تهذيب روايت شده است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1167 کلمه
مولف : مولى محسن فيض كاشانى‏ (قدس سره)
1394/3/11 ساعت 10:26
کد : 488
دسته : اهمیت و جایگاه نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
مکتوبه
صلاه
اخلاص
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز