نقش والدين در ترغيب فرزندان به نماز4

■ نقش والدين در ترغيب فرزندان به نماز4

نقش والدين در ترغيب فرزندان به نماز4

نقش آموزشي والدین در دعوت فرزندان به نماز

حجت الاسلام دکتر محمد داودی، هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، مرکز تخصصی نماز

 

نماز عملي عبادی مشتمل بر انجام اعمالي خاص همراه با قرائت و ذكر است كه بايد به كيفيت و شرايطي خاص كه در شرع مشخص شده، انجام گردد. از آنجا که نماز باید با نیت خالص و به قصد انجام فرمان خدا اقامه شود، لازمه آن آگاهی­هایی در حوزة اعتقادي است. نیز از آنجا که بايد با آداب و شرايطي خاص انجام شود، نیازمند آگاهی­هایی در زمينة احکام است. تمام این آگاهی­ها باید به هنگام، به اندازه و متناسب با شرايط رشد جسماني و رواني فرزند به او ارائه شود. از سوي ديگر، یکی از عوامل اصلی ترک نماز در فرزندان ناآگاهی از چیستی و فلسفه، چگونگي اقامه، آثار و فواید، و عواقب زيانبار ترک نماز است. چنان­كه بي‌رغبتي به نماز و نامرتب خواندن نماز و اهميت ندادن به آن ناشي از آگاهي ناكافي و ناقص از نماز است. در مقابل، شناخت بيشتر نسبت به نماز موجب رغبت بيشتر به نماز و پايداري و استقامت بيشتر در اين راه است.

والدین در جایگاه اولین معلم و مربی فرزند خويش وظيفه و نقش بزرگی در اين زمينه بر عهده دارند. آنان بايد كودكان خود را با نماز و تمام ابعاد و جوانب آن آشنا كنند و به همين جهت، یکی از نقش­هاي والدین در مسیر ترغيب فرزندان به نماز و نهادینه کردن نماز در جان فرزندان، نقش آموزشی است. در روايات معصومانb نيز بر آموزش نماز به فرزندان از جانب والدين تأكيد شده است. امير­المؤمنين علي jمي‌فرمايد: "علموا صبيانكم الصلاة ...."؛[1] به فرزندان خود نماز بياموزيد. همچنین پیامبر اکرمd والدینی را که در آموزش واجبات دینی به فرزندان خود کوتاهی می­کنند، توبيخ كرده و فرموده است: "وَيْلٌ لِأَطْفَالِ آخِرِ الزَّمَانِ مِنْ آبَائِهِمْ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ مِنْ آبَائِهِمُ الْمُشْرِكِينَ فَقَالَ لَا مِنْ آبَائِهِمُ الْمُؤْمِنِينَ لَا يُعَلِّمُونَهُمْ شَيْئاً مِنَ الْفَرَائِضِ ..."؛[2] وای بر کودکان آخرالزمان از جانب پدر و مادرشان! پس به ایشان عرض شد: ای رسول خدا، منظورتان پدر و مادران مشرک است. ایشان پاسخ دادند: خیر! از جانب پدر و مادران مؤمن؛ به علت این که واجبات دینی را به فرزندانشان آموزش نمی­دهند.

بنابراين، ضرورت دارد والدين به نقش آموزشي خود توجه جدي داشته باشند و خود را براي ايفاي مؤثر آن آماده كنند. ايفاي موفق نقش آموزشي والدين مستلزم آشنايي آنان با راهكارها و موانع ايفاي نقش است. از آنجا كه در فصل چهارم به تفصيل دربارة روش‌هاي آموزش نماز بحث خواهيم كرد، در اينجا دربارة راهكارها بحث نمي‌كنيم و تنها به بحث موانع مي‌پردازيم.

موانع ايفاي نقش آموزشي

برخي از مهم­ترين موانع ايفاي نقش آموزشي والدين به شرح زير است:

  1. پایین بودن اطلاعات دینی والدین

يكي از موانع اصلی ايفاي نقش آموزشي والدين در خانواده، اندك بودن اطلاعات ديني والدين است. بسیار پیش می­آید که بضاعت ديني والدين، حتی والدین تحصیل کرده، چنان اندك است كه پاسخگوی نیازهای شرعی خودشان هم نیست، چه رسد به اینکه پاسخگوي نيازهاي آموزشي و تربيتي فرزندانشان باشد. بنابراين، والدين بايد تا آنجا كه مي‌توانند در بالابردن سطح معلومات ديني خود بكوشند تا بتوانند اين وظيفه را به بهترين وجه به انجام برسانند.

  1. نداشتن مهارت کافی

داشتن اطلاعات ديني به تنهايي براي موفقيت والدين در تربيت ديني فرزندانشان كافي نيست و افزون بر آن، بايد به اندازة كافي از روش­هاي كارآمد آموزش نماز نيز آگاهي داشته، بتوانند با مهارت آنها را به كار بگيرند. براي اين كار چه بسا لازم باشد دوره‌هاي خاصي را بگذرانند تا با اين روش­ها و مهارت­هاي مربوط به آن آشنا بشوند.

  1. مشغلة­ زیاد والدین

گاه برخي از والدين چنان پرمشغله‌اند كه فرصتي براي در كنار خانواده بودن ندارند، تا چه رسد به فرصت آموزش نماز به فرزندان خود. والدین باید توجه داشته باشند که تعلیم و تربیت فرزندانشان از مهم­ترین وظايف آنان است. چرا كه فرزندان ما ثمرة زندگی و میوة دل ما هستند و خوشبختی آنان خوشبختی ما و بد­بختی مایه سرافکندگی­ ماست.

  1. دشواري تربيت ديني

يكي ديگر از موانع ايفاي نقش آموزشي والدين اين است كه آموزش و پرورش، به­ويژه آموزش ديني و نماز، سختي­ها و دشواري­هايي دارد و به مقصد رساندن اين وظيفه نياز به صبر، حوصله، تلاش و پشتکار دارد. والديني مي‌توانند از عهدة اين كار خطير برآيند كه خود را براي تحمل اين سختي­ها آماده كرده باشند.

  1. بی­توجهی و اهمیت ندادن به آموزش­های دینی

از آنجا كه والدين معمولاً اطلاعات ديني كافي ندارند و از تأثيرات سرنوشت‌ساز پيروي از آموزه‌هاي ديني مطلع نيستند، به تربيت ديني فرزندان خود نيز اهميت چندانی نمي‌دهند. در حالي كه والدين بايد بدانند نه تنها سعادت اخروي، بلكه سعادت دنيوي و موفقيت فرزندانشان در زندگي نیز، در گرو آشنايي و پايبندي به دين و آموزه‌هاي ديني است. به همين جهت، بايد به تربيت ديني فرزندان خود اهميت بسیاری دهند. البته، گاه برخي شبهات و افكار و انديشه‌هاي نادرست، اين ذهنيت را براي والدين درست مي‌كند كه دين و مقید بودن به آن نقشي در خوشبختي انسان­ها ندارد. به همين جهت، شايسته است اين شبهات با روش­هاي صحيح از ذهن والدين زدوده شود.

  1. تزلزل خانواده

هنگامي كه روابط پدر و مادر كه ستون­هاي خانواده‌اند مستحكم نباشد، در واقع بناي خانواده لرزان است و هر لحظه احتمال مي‌رود اين بنا در­هم شكند و فرو ريزد. در چنين خانواده‌اي فرصت و فضايي براي برنامه‌ريزي در راستاي رشد و تكامل اعضاي خانواده به وجود نمي‌آيد و دغدغة اصلي آنها يا استوار كردن اين بنا يا تأسيس بنايي ديگر است.

  1. عادت کردن فرزندان به تقلید کورکورانه

درست است كه كودكان بيشتر آموخته‌هاي خود را از راه تقليد فرا مي‌گيرند؛ اما تكية بيش از اندازه بر اين فرايند، خود مانعي جدي براي تعليم و تربيت ديني فرزندان مي‌گردد. از اين رو، والدین باید حس کنجکاوی فرزندانشان را به­خصوص در سنین نوجوانی، ارج نهند و این حس را در آنان زنده نگاه داشته، روحیه پرسشگری و نقّادی را در آنها تقویت کرده، آنان را به سوی حق­جویی و حق­پذیریِ استدلالی سوق دهند.

 

 

 

 

 


[1]. صدوق، خصال، ج 2، ص 627.

[2] . نوری، مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، ج ‏15، ص 164.

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 1020 کلمه
1394/2/19 ساعت 08:26
کد : 374
دسته : دعوت فرزندان به نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نقش آموزشی والدین
دعوت فرزندان به نماز
آموزش نماز
نماز
والدین
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز