آداب باطنی نماز

■ آداب باطنی نماز

آداب باطنی نماز

آداب باطنی اجزای نماز

آداب باطنی نماز آدابی است که با روح نماز ارتباط دارد.

نماز واجبي الهي است كه از اجزاي متنوع و متفاوت تركيب يافته است؛ به گونه‌اي كه براي هر يك جايگاه و نقشي است كه بايد آن را بشناسيم و براي هر جزئي به تناسب اهميّت آن در نماز حسابي باز كنيم. اين مطلب را با مثالي توضيح مي‌دهيم:

آدمي مركب از اجزائي است متفاوت؛ با اثر گذاري‌ها و نقش‌هاي گوناگون. بعضي از اجزاي انسان ظاهري است و بعضي پنهاني. اما بي‌گمان مهم‌ترين بخش وجود آدمي، روح اوست كه پنهان است؛ ولي تمام حيات انسان به او وابسته است و تا روح دربدن نباشد، بدن و اجزاي فراوان آن هيچ فايده‌اي ندارد. بنابراين، روح آدمي، اصلي‌ترين و حياتي‌ترين بخش انسان است. انسان اجزاي آشكار فراواني نيز دارد كه آنها هم نقش‌هاي متفاوت دارند. بعضي از آنها مانند سر، نقش اصلي در زندگي دارند و برخي ديگر مانند چشم، دست و پا گرچه مهم‌اند؛ اما زندگي بدون آنها نيز امكان دارد. اجزاي ديگري هم در بدن هست كه زيبايي ظاهري ‌پديد مي‌آورند، مانند ابرو، مژه و ريش كه در مقايسه با چشم و چانه اهميّت كمتري دارند.

نماز نيز مانند بدن انسان، اجزايي گوناگون دارد كه همه در يك رتبه نيستند. روح نماز، نيّت خالص و حضور قلب اصلي­ترين بخش و ركن اصلي نماز است. بدين معنا که نماز بايستي اولاً: براي خدا برآورده شود و تظاهر و ريا در آن نباشد؛ ثانياً: با حضور قلب و توجه كامل برگزار شود و در غير اين صورت، آن ديگر نماز نيست و مثل بدني بي‌جان است كه از اجزاي ديگر آن كاري برنمي‌آيد.

از روح نماز كه بگذريم، بقيه اجزاي آن مانند اعضاي ظاهري بدن است. آنها نيز، برخي اركان نماز، يعني اجزاي اصلي نماز است، مانند ركوع و سجده كه بدون آنها نماز باطل است؛ برخي ديگر اگر چه واجب است، در رتبه بعد از اركان قرار مي‌گيرد، مانند قرائت و تشهد كه مثل چشم و گوش در بدن است. بخش ديگر اجزاي نماز هم مستحبات است، همانند قنوت كه ترك آن، نماز را از زيبابي مي‌اندازد؛ ولي آن را باطل نمي‌كند.

در نتيجه، ما كه مي‌خواهيم نماز را به محضر عالي خداي عزيز بزرگ تقديم كنيم، شايسته است که بكوشيم هديه­اي كامل و موزون بياراييم، نه پيشکشي ناقص كه سبب شرمساري و پشيماني است. همچنان که اگر كسي بخواهد غلامي را به محضر سلطاني بزرگ و عزيز پيشكش كند، آيا ممكن است بنده­اي ناقص و كر و كور و بي‌دست و پا تقديم كند؟!

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 426 کلمه
1403/6/5 ساعت 13:03
کد : 3605
دسته : آداب باطنی و حضور قلب در نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
آداب نماز
آداب باطنی نماز
اجزای نماز
روح نماز
حضور قلب
نیت خالص
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز