پایان نامه؛ مبدأ وقت نماز مغرب (غروب شرعی)

■ پایان نامه؛ مبدأ وقت نماز مغرب (غروب شرعی)

پایان نامه؛ مبدأ وقت نماز مغرب (غروب شرعی)

درمساله تعیین اوقات نماز های یومیه، از دیرباز بین فقهای امامیه اختلاف دیدگاه وجود داشته است. یکی از این اوقات که اهمیت ویژه ای دارد، وقت نماز مغرب است.

این اختلاف نظردر مبدأ وقت نماز مغرب به صورت دوقول بروز پیداکرده است:

قول اول: مبدأیت استتار قرص 

قول دوم: مبدأیت ذهاب حمره مشرقیه 

هردو قول، قائلین بسیاری از میان قدما ومتاخرین دارد. 

ابن جنيد، شیخ صدوق، سید مرتضی، قاضی بن براج، سلار،علامه مجلسی، شیخ بهایی ومحقق قمی را می توان از قائلین به استتار قرص بر شمرد.

از میان فقهایی که قائل به اعتبار ذهاب حمره مشرقیه هستند، می توان به أبو الصلاح حلبي، قطب راوندی، ابن إدريس، ابن حمزه، علامه حلی، شهید اول، شهید ثانی وشيخ أنصاري اشاره نمود.

در این میان، برخی از فقهای بزرگ همچون شیخ مفید، شیخ طوسی و محقق حلی هر دو قول را در کتب مختلف خود برگزیده اند.

قائلین به هر قول، روایات متعددی را برای اثبات مدعای خود برشمرده اند.درهردو طرف، روایات صحیحه و موثقه یافت می شود که دلالت بر هریک از دوقول دارد. امابرخی روایات نیز مطرح شده است که یا ضعف دلالی دارد یا ضعف سندی، ولی به عنوان مؤید می تواند مورد استناد قرار گیرد.

اکثر قریب به اتفاق فقها، تعارض بین این دو دسته از روایات را پذیرفته اند. اما برخی، این تعارض را بدوی دانسته ووجوه جمعی را برای رفع این تعارض بیان نموده اند، در حالیکه برخی دیگر تعارض را مستقر شمرده و به ترجیح یک دسته بر دسته دیگر روی آورده اند.

قائلین به استتار، دو وجه جمع بیان نموده اند؛ یکی حمل اخبار ذهاب حمره بر احتیاط یا استحباب این دسته، روایاتی را شاهد این جمع ذکر کرده اند. دوم حمل روایات ذهاب حمره بر علامیت، در مواقعی که تشخیص استتار ممکن نیست.

قائلین به اعتبار ذهاب حمره نیز در جمع بین این دو دسته از اخبار،اخبار داله بر ذهاب را مبین یا مقید واز آن طرف اخبار استتار را مجمل یامطلق دانسته ومجمل را برمبین و مطلق را بر مقید، حمل نموده اند.

اما آن دسته از کسانی که تعارض را مستقر دانسته اند، اخبار داله بر ذهاب حمره را به دو دلیل، بر اخبار استتار ترجیح داده اند.

اولین وجه موافق مشهور بودن مضمون اخبار دال بر ذهاب است و دوم، مخالفت قول به ذهاب با قول عامه وبه تعبیر دیگر موافقت قول به استتار با قول کافه اهل تسنن است. این دسته از فقها از قرائن داخلیه روایات این باب نیز برای حمل روایات استتار بر تقیه استفاده نموده اند که نحوه دلالت آن، قابل بحث و  بررسی است.
 

نگارنده: حمیدکمالی اردکانی

نحوه دسترسی به پایان نامه:

اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است. جهت دسترسی و اطلاع از سایر پایان نامه ها با موضوع نماز، به لینک زیر، قسمت کتابخانه مرکز تخصصی نماز مراجعه فرمایید.

ورود به سامانه فراکاوش:  https://farakavosh.ismc.ir/PhraseSearch.aspx

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 461 کلمه
1402/7/12 ساعت 11:48
کد : 3508
دسته : پایان نامه های نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
مرکز تخصصی نماز
کتابخانه مرکز تخصصی نماز
پایان نامه های نمازی
رساله علمی
وقت نماز مغرب
غروب شرعی
نماز
اذان مغرب
اوقات شرعی
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز