نحوه خواندن نماز شب، آثار و برکات آن و نماز شب از دیدگاه قرآن،احادیث و بزرگان

■ نحوه خواندن نماز شب، آثار و برکات آن و نماز شب از دیدگاه قرآن،احادیث و بزرگان

نحوه خواندن نماز شب، آثار و برکات آن و نماز شب از دیدگاه قرآن،احادیث و بزرگان

بدون شک در آیین اسلام و بر اساس تاکید ائمه اطهار(علیهما السلام) در احادیث، نماز شب مهم‌ترین نماز مستحبی میباشد که آثار و برکات آن هم در دنیا و هم در آخرت بسیار است. میزان تاثیر نماز شب در مقدار روزی و برآورده شدن حاجات به قدری زیاد است که در حدیث آمده: «هر کس نماز شب بخواند و در روز بگوید که گرسنه هستم یا غذا و روزی ندارم، او را تکذیب کنید.» خواندن نماز شب بر پیامبر اکرم(ص) واجب بوده و بر سایر مؤمنان نیز مستحب است. در روایات بر اهمیت آن بحدی تأکید شده که آن را شرف مؤمن، کفّاره گناهان، برطرف کننده وحشت قبر و ضامن روزی معرفی می‌کنند و حتی توصیه میشود که در صورت گذشتن وقت آن، قضای آن نیز خوانده شود!

چگونه نماز شب بخوانیم؟
کیفیت نماز شب چگونه است؟ نماز شب دارای ۱۱ رکعت بوده و از سه بخش: ۴ نماز دو رکعتی به نیت نماز شب، ۱ نماز دو رکعتی به نماز شَفع و ۱ نماز یک رکعتی به نماز وِتر، تشکیل میشود.

۱: در بخش اول ۴ نماز دو رکعتی و به مانند نماز صبح خوانده میشود فقط هنگام نیت میگوییم:دو رکعت نماز شب می خوانم قربه الی الله

۲: نماز شفع را پس از خواندن چهار نماز دورکعتی به صورت ذیل میخوانیم: ابتدا نیت میکنیم که  ۲ رکعت نماز شَفْعْ می خوانم قربه الی الله، در باقی اعمال نماز بجای سوره توحید در رکعت اول سوره ناس و در رکعت دوم سوره فلق را میخوانیم.

۳: پس از خواندن نماز شفع نوبت به نماز یک رکعتی وتر میرسد. در نیت این نماز میگوییم یک رکعت نماز وتر می خوانم قربه الی الله،سپس حمد ، سه مرتبه توحید و یک مرتبه سوره فلق و یک مرتبه سوره ناس را میخوانیم.

پس از خواندن سوره ها نوبت به قنوت میرسد و در قنوت مستحب است، چهل بار ( اَللّهُمَّ اِغْفِر لِلْمومِنینَ وَ اَلْمومِناتْ وَ اَلْمُسلِمینَ وَ اَلْمُسلِماتْ ) را بگوییم و یا برای ۴۰ فرد مومنی که میشناسیم طلب استغفار کنیم. سپس ۷۰ بار ذکر : اَسْتَغْفِرُ اللهَ رَبی وَ اَتُوبُ اِلَیه و سپس ۷ بار :هذا مَقامُ الْعائِذِ بِکَ مِنَ اَلْنار و نهایتا ۳۰۰ مرتبه ذکر: اَلْعَفو بگوییم.

پس از قنوت مانند باقی نماز ها رکوع و سجود و تشهد و سلام خوانده و از درگاه خداوند طلب آمرزش گناهانمان کنیم.

ساده ترین حالت خواندن نماز شب
با توجه به محدودیت زمان و یا کمبود حوصله و یا به هر دلیل دیگر شاید نتوان نماز شب را در کامل ترین حالت خود خواند، اما آیا میتوان نماز شب را خلاصه تر خواند؟ بله . میتوان نماز شب را به ۳ نماز خلاصه کرد و ۱ نماز دو رکعتی به نیت نماز شب، یک نماز ۲ رکعتی به نیت نماز شفع و یک نماز ۱ رکعتی به نیت نماز وتر خواند.

در صورت لزوم به خلاصه و ساده تر کردن میتوان مستحبات گفته شده در قنوت نماز وتر را تاجایی که توان و حوصله اجازه میدهد خواند.

حتی اگر خواب آلودگی به شما اجازه سرپا ایستادن در نماز شب را نمیدهد. میتوانید در حالت نشسته با پروردگار خویش به عبادت مشغول شوید.

نمازشب در آیات قرآن
خداوند متعال در آیات کتاب خویش نیز تاکید بر نماز شب داشته و آن را مایه رسیدن انسان به مقامات والاتر میداند. زیرا این مستحب، آثار عمیق و فوق العاده ای در روح و روان انسان داشته و آن را تبدیل به بنده ای مخلص میکند.

۱: خداوند در آیه ۷۹ سوره اسراء، نماز شب را وسیله ای برای رسیدن بنده خویش به مقام محمود میداند و توصیه به نماز شب میفرماید : و پاسی از شب را ، قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی بر عهده توست؛ امید است که پروردگارت تو را به جایگاهی در خور ستایش برانگیزد!

۲: در آیه ۹ از سوره زمر نیز به نماز شب اشاره شده که : (آیا آن کس که شب و روز به کفر و عصیان مشغول است بهتر است) یا آن کس که ساعاتی از شب را به اطاعت از خدا به سجده و قیام پرداخته و از عذاب آخرت ترسان و به رحمت الهی امیدوار است؟

۳: خداوند تبارک و تعالی در آیه ۲۶ سوره دهر اشاره به بهترین زمان برای عبادت خویش اشاره کرده و میفرماید: خواندن آیات و نماز و راز و نیاز کردن با خدا و هم صحبت شدن با آفریدگار در دل شب، استوارتر و بهتر میباشد.

۴: تاکید بر این نماز مستحب تا حدی قوی بوده که برای نیکوکاران و افرادی که پاسی از شب را میخوابیدند جایگاه بهشت را مهیا نمود و در آیه ۱۵ تا ۱۷ سوره ذاریات آمده : بی تردید پرهیزکاران در بهشت ها و چشمه سارهایند. (۱۵) آنچه را پروردگارشان به آنان عطا کرده دریافت می کنند؛ زیرا که آنان پیش از این همواره نیکوکار بودند. (۱۶) آنان اندکی از شب را می خوابیدند [و بیشتر آن را به عبادت و بندگی می گذراندند.] (۱۷)

۵: پروردگار تعالی در آیه ۱۶ از سوره سجده عبادت شب را وسیله ای برای آمرزش گناهان و وفور نعمت و روزی میداند و میفرماید: آنها پهلوهای خود را از بستر گرم برمی‌گیرند، و از خوابگاه خوش دوری می‌گزینند و خالق خویش را می‌خوانند و از ترس گناهان خویش به رحمت او چشم دوخته و از آن چیزی که خداوند قسمت آنها کرده و روزیشان نموده است انفاق می‌کنند.

بی تردید وفور وجود آیات قرآن و اشاره به بیدار در پاسی از شب و راز و نیاز به معبود به این آیات ختم نشده و در آیات دیگری مانند آیه ۱۷ سوره آل عمران، آیات ۱ تا ۶ سوره مزمل، آیه ۶۴ سوره فرقان و … نیز اشاره به نمازشب شده است.

نماز شب در احایث معصومین
تاکید معصومین بر خواندن نماز شب در بسیاری از کتب معتبر احادیث دیده میشود. این دعوت به نماز شب در حدی میباشد که آن را معیاری بر شیعه بودن قرار داده و تارک نمازشب را جزو زیانکاران میدانند. در ذیل میتوانید احادیثی چند از معصومین درباره نمازشب را مطالعه بفرمایید.

۱: امام صادق (ع): ازجمله سفارش‌های پیامبر (ص) به علی‌ (ع) این بود که ای علی! تو را به صفاتی که در خودت هست سفارش می‌کنم؛ پس آنها را حفظ کن. سپس گفت: خداوندا! او را یاری نما! تا این که فرمود: بر تو باد {خواندن} نماز شب! برتو باد {خواندن} نماز شب! بر تو باد {خواندن} نماز شب!

۲: پیامبر خدا (ص) به على (ع): اى على! مؤمن از سه چیز شاد مى شود: دیدار برادران ، افطار کردن روزه  و عبادت آخر شب .

۳: پیامبر اکرم(ص): جبرئیل پیوسته مرا به شب زنده دارى سفارش مى کرد ؛ چندان که گمان کردم نیکان امّت من جز اندکى از شب را هرگز نخواهند خفت .

۴: حضرت علی (ع) :خوشا به حال آن کس که مسؤولیت های واجب را در پیشگاه خداوند به انجام رسانیده و در راه خدا هر سختی و تلخی را به جان خریده و به شب زنده‌داری پرداخته است و اگر خواب بر او چیره شود، بر زمین خوابیده و کف دستان خود را بالین خود قرار داده و زمره در گروهی است که ترس از معاد، خواب را از چشمانشان ربوده و پهلو از بسترها گرفته و لبهایشان به یاد پروردگار در حرکت بوده و با استغفار طولانی گناهان را زدوده‌اند: آنان حزب خداوندند و قطعاً حزب خدا رستگار است.

۵: امام صادق (ع): کسى که نماز شب نمى‌خواند، از شیعیان ما نیست.

۶: امام صادق (ع): مبغوض‌ ترین و ناپسندترین مردم نزد خداوند، کسى است که [شب را سراسر به خواب رود] بسان مردارى گندیده و در روز بیکار و تنبل باشد.

۷: امام باقر(ع) : خداوند دوست دارد کسى را که با نماز، شب زنده دارى کند .

۸: امام صادق(ع): شرافت مؤمن در نماز شب اوست  و عزّت مؤمن در خوددارى او از لطمه زدن به آبروى مردم .

۹: امام صادق (ع) فرمودند: «مال دنیا و فرزندان، زینت زندگی این دنیا و نماز شب، زینت آخرت است.

۱۰: پیامبر اکرم(ص): هرگاه بنده در دل شب تار با معبود خود خلوت کند و با او به راز و نیاز پردازد ، خداوند دلش را نورانى گرداند ···سپس خداوند به فرشتگانش گوید : « اى فرشتگان ! به بنده ی من نگاه کنید ، که در دل شب تاریک که مردم به لهو سرگرمند و نیز غافلان خفته اند ، با من خلوت کرده است .شاهد و گواه باشید که من او را مورد بخشش قرار دادم» .

۱۱: حضرت محمد(ص): هر که نماز شب زیاد بخواند ، روز هنگام، خوش سیما باشد .

نافله شب از منظر بزرگان و عالمان
عمده بزرگان و عارفان که خود را به حلقه زنجیر معبود خویش متصل نموده اند. در عرصه شب با ذکر و تلاوت قرآن و نماز شب به درجات بالای انسانی رسیده‌اند. اینان نه تنها رزق و روزی مادی و پر برکت دریافت نموده اند، بلکه از مائده های آسمانی نیز بهره مند شده و به سیر و سلوک عرفانی پرداخته اند و همچنین، احتیاجات مادی و معنوی دنیا و آخرت خویش را تأمین نموده‌اند.

۱: آیت الله مظاهری در یکی از جلسات درس اخلاق خود میفرماید: یک نماز شب میتواند زمین و زمان را به هم بدوزد. این نماز شب کارها میکند. نماز شب مرحوم محقق همدانی تحویل جامعه میدهد. این نمازشب نه تنها حاجت میدهد، بلکه انسان میتواند به واسطه آن نماز شب، درخت رذالت را از دل بکند و حسود و متکبر و خودخواه نباشد و دنیا طلب نباشد. البته خداوند میدهد، اما واسطه نماز است.

۲: آخوند ملاحسینقلی همدانی(ره) در باب شب زنده داری می‌گوید: از طالبان آخرت، احدى به مقامى از مقامات دینى نرسید مگر آنانکه اهل تهجد و شب زنده‏دارى بود.

۳: فرزند آیت الله عالم نجف آبادی نیز سخنان پدرش را نقل قول میکند که فرمود: هنگامی که نماز شب میخوانم، نوری از قلبم ساطع میشود که با آن همه چیز را میبینم.

۴: حضرت آیت الله بهجت(ره) از جمله عالمانی بودند که به وفور بر خواندن نماز شب تاکید کرده اند و کلید سعادت، توفیقات و روزی میدانند و میفرمایند: در تعبیدات کوه کندن از ما نخواسته اند، سخت ترینش نماز شب است. که در حقیقت تغییر وقت خواب است نه اصل بی خوابی، بلکه نیم ساعت زودتر بخواب تا نیم ساعت زودتر بیدار شی، نماز شب مفتاح توفیقات است.

۵:علامه‌ی طباطبایی(ره) نیز زمانی که در نجف بودند از مرحوم قاضی شنیده اند که : اى فرزند! اگر دنیا را مى‏ خواهى نماز شب بخوان؛ و اگر آخرت را میخواهى نماز شب بخوان!

بهترین زمان برای خواندن نماز شب
نافله شب را چه زمانی باید بخوانیم؟ بر اساس روایات و آیات، میتوان نماز شب را از زمان آغاز نیمه شب شرعی تا قبل از اذان صبح خواند. خواندن نماز شب در فاصله نیمه شب شرعی تا اذان صبح ثواب بسیاری دارد، اما براساس گفته ائمه اطهار (ع)، هرقدر نماز شب را نزدیک به نماز صبح بخوانید بهتر  است. اما اگر بدلیل خستگی یا دیر خوابیدن و …. فکر میکنید که نمیتوانید در نزدیکی نماز صبح از خواب بیدار شوید . بعد از نیمه شب شرعی و قبل از خواب، نماز شبتان را بخوانید.

آثار نماز شب
تاکنون بر اهمیت نمازشب و همچنین تاکید خداوند متعال، ائمه اطهار و عارفان بر خواندن نماز شب واقف شدیم. بدون شب خالق هستی در این مستحب آثار و برکاتی بیشمار قرار نهاده که هم دنیا و هم آخرت را شامل میشود. که در ذیل به چند مورد از آثار نماز شب اشاره میکنیم که از احادیث، آیات و روایات استخراج شده اند.

نابود کننده و کفاره گناهان روز است.
افتخار مومن در دنیا و آخرت میباشد.
نماز شب ثواب بیشماری دارد در حدی که حتی در قرآن نیز به ثواب کامل آن اشاره نشده است.
باعث نورانی شدن چهره و زیبایی آن میشود.
سبب نور در قیامت است.
سبب بازداری فرد از انجام گناهان میگردد.
باعث سلامتی بدن میشود.
اسباب خشنودی خداوند است.
افزایش دهنده روزی و تضمین کننده روزی است.
بهترین ابزار رفع مشکلات زندگى میباشد.
باعث نجات فرد از وحشت قبر است.
طولانی شدن عمر را به همراه دارد.
جایگاهی مخصوص در بهشت برای نماز شب خوانان مهیا گردیده است.
موثر در رفع افسردگی و افزایش شادی است.
خداوند به فرد نمازشب خوان افتخار میکند.
باعث نورانی شدن قبر میشود.
موجب شادمانی در دنیا میشود.
نماز شب سبب نزول رحمت الهی میشود.
رایحه ای معنوی در فرد بوجود می‌آورد که مردم از معاشرت با او خوشنود میشوند.
باعث رفع فقر و نداری میشود.
حسن خلق در فرد را بیشتر میکند.
باعث ادای دین و قرض نماز شب خوان میگردد.
سبب دوستی ملائکه و انبیا با فرد میشود.
باعث افزایش ایمان میگردد.
دعاها با نماز شب راحتتر مقبول درگاه حق تعالی میگردند.
دعای طولانی تر نماز وتر توقف کوتاه در در قیامت را به همراه دارد.
فرد نماز شب خوان راحتتر و جان به ملک الموت میدهد.
نماز شب سایه و تاجی بالای سر انسان در قیامت خواهد بود.
باعث سنگینی میزان اعمال انسان در قیامت خواهد شد.


آثار علمی و پزشکی نماز شب
آثار نماز شب محصور به موارد متافیزیکی نشده و فقط به ثواب اخروی و … ختم نمیگردد. نماز شب تاثیر مستقیم و علمی ثابت شده بر کمک به حفظ سلامت فرد و حتی باعث درمان بیماری ها نیز میگردد!

۱: نماز شب و افزایش میزان ترشح ملاتونین در بدن: ملاتونین یک آنتی اکسیدان قوی در بدن شمار میرود که اثرات مخرب رادیکال های آزاد را به حداقل رسانده، به سلامت چشم‌ها کمک ، زخم معده و سوزش سردل را بهبود و باعث بالا بردن سطح هورمون رشد در مردان میشود. علاوه بر این ملاتونین میتواند در تنظیم دمای بدن، فشار خون و همچنین کنترل سطح سایر هورمون‌ها نیز موثر باشد. باید بدانید بیشترین درصد بیماری‌های قلبی از ساعت ۵ تا ۹ صبح اتفاق می‌افتد که با بیدار شدن برای نماز شب و صبح و ترشح قابل توجه ملاتونین از عوارض قلبی جلوگیری می‌شود.

۲: کنترل فشار خون: همانطور که در بند بالا اشاره شد. نماز شب باعث کنترل ترشح ملاتونین میشود و این هورمون تاثیر در کنترل فشار خون خواهد داشت. به همین دلیل نماز شب باعث میشود تا فشار خون به مرور به حالت نرمال و کنترل شده در طول روز دربیاید.

۳: پیشگیری و بهبود بیماری سرطان: وجود هورمون ملاتونین در بدن باعث کنترل ترشح سایر هورمون ها میشود و همچنین ملاتونین از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد که دارای اثرات مخرب میباشند، محافظت کرده و نقش دفاعی دارد. به همین دلیل این هورمون در پیشگیری و درمان برخی از سرطان‌ها به ویژه سرطان‌های مربوط به حیطه وظایف این هورمون، مانند سرطان پستان و سرطان پروستات نقش مهمی ایفا می‌کند.

۴: افزایش طول عمر و زیبایی چهره: آثار هجمه “فری رادیکال ها” باعث افزایش بیماری پارکینسون، آلزایمر، پیری زودرس و … میشود. پرفسور راتید میگوید: چنانچه ملاتونین نبود، تمام سلول‌های بدن در معرض مرگ بوده و انسان چند ساعت بیشتر زنده نمی‌ماند. حال در صورت بیداری قبل از اذان صبح و مشغول شدن به عبادت که باعث افزایش ترشح این هورمون میشود را مدنظر بگیرید که چه تاثیراتی در تمام بدن، مخصوصا در زیبایی و افزایش طول عمر خواهد داشت!

۵: افزایش قدرت ایمنی بدن: تاثیر و قدرت ملاتونین در کمک به حفظ سلامتی بدن، دو برابر بیشتر از ویتامین E  و پنج برابر بیشتر از هورمون گلوتاثیون میباشد و کمک به افزایش ترشح آن نقش مستقیمی در افزایش قدرت ایمنی ایفا خواهد کرد.

تاثیر نماز شب بر چهره
یکی از آثار مهم خواندن نماز شب زیبایی و دل نشینی چهره میباشد. همانطور که در بند های قبل به آن اشاره کردیم. در روایات مختلفی بر آثار نماز شب روی چهره اشاره شده است. پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرموده است: هر کسی نماز شب زیاد بخواند، هنگام روز زیبا و خوش سیما گردد. و یا امام صادق(علیه السلام) در دو حدیث فرموده: “نماز شب صورت انسان را زیبا می کند.” و “نماز شب روی را سفید می گرداند.”

علاوه بر این، در روایتی نقل شده که از امام سجاد(علیه السلام) پرسیده اند: چرا شب زنده داران از همه مردم خوش سیماترند؟ امام نیز در پاسخ فرموده: چون با خداوند خلوت می کنند، خدا نیز جامه ای از نور خویش بر آنان می پوشاند.

جدای از بحث احادیث فراوان ائمه اطهار در مورد آثار خواندن این نماز بر روی چهره از منظر علمی نیز بیدار شدن قبل از اذان صبح،باعث ترشح ملاتونین (که یک آنتی اکسیدان قوی است) میشود و این ملاتونین از بدن در برابر هجمه های رادیکال های آزاد، مانند رادیکال های پیر کننده و … محافظت میکند. در نتیجه چهره را شاداب تر، سالم تر و نورانی تر نشان میدهد.

دلایل نداشتن توفیق
حال پس از بررسی آثار، ثواب و برکات نماز شب، اگر مشکل این باشد که نمیتوانیم بیدارشیم تا نماز بخوانیم، چه کنیم؟

بطور کلی عوامل اصلی نداشتن توفیق خواندن نافله ی شب به دو دسته تقسیم میشود :

۱. عوامل جسمی : خستگی زیاد بدن، مغز و اعصاب و همچنین وضعیت مزاجی میتواند خواب را سنگین و طولانی می کند. علاوه بر این پرخوری در شب نیز علتی برای داشتن خواب سنگین بوده و توفیق خواندن نماز شب را از انسان می رباید.
حضرت عیسی فرمود: ای بنی اسرائیل ! زیاد نخورید , زیرا هر کس بر خوردن خود بیفزاید, بر خوابیدن خود هم افزوده و هر کس که بر خواب خود بیفزاید, از نماز کم گذاشته در زمره غافلان میشود.

عوامل روحی: عوامل روحی مانند گناه، دروغ، عجب و غرور و ضعف اراده نیز میتوانند انسان را از توفیق نماز شب بازدارند. بطور مثال در روایات میخوانیم که مردی به محضر امام علی (ع ) رسید و پرسید که: من از خواندن نماز شب محروم شده ام . امام علی(ع) فرمود: گناهانت تو را مقید کرده است.
چه کنیم تا بتوانیم برای نماز شب از خواب برخیزیم؟
همانطور که در پاراگراف قبل، عوامل بازدارنده نافله شب را به دو بخش جسمی و روحی تقسیم کردیم برای از بین بردن این عوامل نیز باید موارد هر دو دسته را رعایت کنیم.

عوامل جسمی: خوردن شام در اول وقت، کم خوری در شب، توجه به خوردن غذای مناسب و سبک در شب و همچنین زود خوابیدن از جمله عواملی است که علاوه بر کمک به حفظ سلامتی بدن، باعث میشود تا خوابی سبک داشته و راحتتر از خواب برای ادای نماز شب برخیزیم.
استفاده از خوردنی های با طبع سرد و سست کننده نیز میتواند بر سنگینی خواب بیافزاید. سعی کنید هنگام شب از دوغ، ماست، کشک و … استفاده نکنید و یا در صورت استفاده، همراه آن از مصلح هایی مانند خرما، موییز، کشمش و … استفاده کنید.

عوامل روحی: گناهان روز میتوانند نفس پاک و الهی را در بند خود گرفتار کرده و بهترین زمان خلوت با معبود را به غفلت و خواب تبدیل کنند. باید توجه داشته باشیم که در طول روز تا جای ممکن کمتر گناه کنیم و شب هنگام قبل از خواب به اعمال روزانه خود دقت کرده و طلب استغفار کنیم.
تقویت اراده برای بیدار شدن از خواب
اگر هنوز عزم کافی برای خواندن نماز شب نداشته باشیم چه کنیم؟ برای موفق شدن در هر کاری باید به اهمیت آن و همچنین آثار انجام آن کار در آینده توجه کنیم. مطالعه بیشتر در کتب و احادیث درباره فضایل نماز شب و برکات آن میتواند عاملی قوی برای ایجاد عزم در فرد باشد.

علاوه بر این گام گذاشتن در یک مسیر مهم، باید مرحله به مرحله و به آرامی انجام گیرد. اگر در ابتدا تمام نماز شب کامل خوانده شود، میتواند خستگی روحی و ذهنی به بار آورده و فرد را از ادای نمازشب در سایر شب ها باز دارد. بهتر است ابتدا از ساده ترین حالت نماز شب شروع کرده و کم کم به تعداد رکعات و کثرت زمان قنوت، متناسب با کشش روحی و جسمی، بیافزاییم.

قضای نماز شب
پا گذاشتن به عصر تکنولوژی و وجود دغدغه های روزمره به نحوی شده که بیدار شدن قبل از اذان صبح معمولا دشوار میباشد و به راحتی زمان قدیم نیست. حال اگر نتوانستیم در زمان مقرر نمازشب بخوانیم آیا خواندن قضای نماز شب تاثیری خواهد داشت؟

جالب است بدانید قضا کردن نماز شب نیز راهکاری برای بهره مندی از توفیقات آفریننده هستی است. در روایت نیز نقل می‌کنند: شخصی به امام صادق (ع) عرض کرد: فدایت شوم بسیار اتفاق می‌افتد که یک ماه و دو ماه و سه ماه نماز شبم فوت می‌شود و من قضایش را در روز میخوانم، آیا این کار جایز میباشد؟ امام صادق(ع)فرمود: به خداوند قسم این کار مایه روشنی چشم تو است و این جمله را سه بار تکرار نمود.

آیا نماز شب را باید هر شب خواند؟
از سوالات متداول در باب نماز شب، اینست که آیا باید هر شب آن را خواند یا خیر؟ وجود قید باید در متن سوال غلط بوده و ذات این امر مستحب میباشد و بر هیچکس جز پیامبر و ائمه اطهار واجب نیست. اما هرچقدر انسان بتواند بیشتر و بیشتر بر نماز شب مداومت ورزد و به درگاه آفریدگار هستی راز و نیاز کند، قطعا تاثیر و برکات را بیشتری هم در دنیا و هم در آخرت نصیب خود خواهد کرد.

کلام آخر
حضرت محمد(ص) می فرماید: آن قدر جبرئیل درباره نماز شب به من تاکید نمود که گمان کردم نیکان امت من شب را نخواهند خوابید. خداوند در قرآن کریم به بیداری شب و طلوع فجر اهمیت بسیاری میدهد تا جایی که قسم یاد می کند؛ قسم به طلوع فجر، قسم به شب های ده گانه، …

به همین دلیل عارفان و رستگاران همیشه از راز و نیاز و نمازهای آخر شب برای تصفیه روح و پاک شدن از آلودگی ها، نیرو می گرفتند.در نیمه ی شب از خواب بیدار شدن و در مقابل عرش کبریایی خداوند ایستادن، زمینه زهد و پارسایی و دوری از کبر و غرور را در فرد نهادینه میکند. به همین دلیل پیامبر اکرم (ص) میفرماید: بهترین فرد شما کسى است که نیکو سخن گوید، طعام دهد و هنگامى که مردم خوابند نماز شب بخواند.

منبع: ستاد اقامه نماز

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 3534 کلمه
1402/6/6 ساعت 13:06
کد : 3490
دسته : نماز شب
لینک مطلب
کلمات کلیدی
نماز
نماز شب
آثار و برکات نماز شب
فواید نماز شب
فواید پزشکی نماز شب
نحوه خواندن نماز شب
نماز شب در احادیث
مرکز تخصصی نماز
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز