■ نحوه خواندن نماز شب عید غدیر
نماز عالیترین تصویر بندگیست و چه زیباست با نماز به پیشواز غدیر رفتن. غدیر، مسیری از حج ابراهیمی تا ولایت امیر المؤمنین علی ( علیه السلام ) است. غدیر آواز عاشقانه ایست که رسول خدا با نوای علی برای معبود خوانده است. مسلمین جهان، در مناسبت ها و اعیاد خاصه، سعی در تقرب جویی به بارگاه خداوند متعال دارند و طبق احادیث و روایاتی که از بزرگان دین و علمای تراز اول شیعه نقل شده، نماز و دعا بهترین راه عبادت و تقرب به پروردگار است. اینک که در آستانه عید سعید غدیر خم قرار گرفته ایم، بنا داریم با نحوه خواندن و کیفیت نماز شب غدیر آشنا شویم. با ما همراه باشید.
سندیت نماز شب عید غدیر
واقعه غدیر خم، پس از بازگشت پیامبر اکرم( صلی الله علیه و آله) از سفر حج و در ماه ذی الحجه اتفاق افتاد. برای این ماه، در اسناد و روایات، فیوضات و برکات بسیاری ذکر شده است. بزرگان دین برای بهره مندی شیعیان از این ماه پر خیر و برکت، طبق سیره پیامبر و ائمه اطهار( علیهم السلام ) اعمال خاصی را ذکر کرده اند که کامل ترین آنها در کتاب اقبال الاعمال سید بن طاووس، عالم گرانقدر شیعه و مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی آمده است.
نحوه خواندن نماز شب غدیر
نماز شب عید غدیر دوازده رکعت دارد که فقط در پایان رکعت دوازدهم سلام گفته می شود. در هر رکعت، یکبار سوره حمد و ده بار سوره توحید و یکبار آیه الکرسی خوانده می شود و بعد از هر دو رکعت تشهد گفته خواهد شد (نظرات مراجع تقلید درباره نحوه ی اقامه این نماز متفاوت است) اما رکعت آخر یعنی رکعت دوازدهم اندکی متفاوت است. به این صورت که هفت مرتبه سوره حمد و هفت مرتبه سوره توحید خوانده می شود(بدون آیه الکرسی)، سپس قنوت گرفته و به جای اذکار و ادعیه ی مرسوم، ده بار این دعا خوانده می شود:
لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و یمیت و یحیی و هو حی لا یموت بیده الخیر و هو علی کل شی قدیر.
(خدایی جز خدای یگانه نیست. یکتا و بی همتاست، فرمانروایی و ستایش مخصوص اوست. زنده می کند و می میراند و می میراند و زنده می کند و او زنده و پابرجاست. خیر و نیکی به دست اوست و او بر همه چیز توان و قادر است.)
سپس به رکوع رفته و پس از آن سجده خواهید کرد و در حال سجده، ده مرتبه این اذکار گفته می شود:
سبحان من احصی کل شی علمه سبحان من لا ینبغی التسبیح الا له سبحان ذی المن و النعم سبحان ذی الفضل و الطول سبحان ذی العز و الکرم اسالک بمعا قد العز من عرشک و منتهی الرحمه من کتابک و بالاسم الاعظم و کلماتک التامه ان تصلی علی محمد رسولک و اهل بیته الطیبین الطاهرین و ان تفعل بی کذا و کذا و سپس بگوید انک سمیع مجیب. [ به جای کذا و کذا، حاجات خود را بطلبد ]
(منزه است خدایی که دانش او همه چیز را به شماره درآورده است. منزه است خدایی که تسبیح جز برای او شایسته نیست. منزه است خداوند صاحب جود و نعمت ها. منزه است خداوند تفضل کننده و بخشنده. منزه است خداوند سرافراز و گرامی، از تو می خواهم به حق گره گاههای سربلند از عرشت و منتهای رحمت از کتابت و به اسم اعظمت و سخنان کاملت، برمحمد (صلی الله علیه و آله و سلم ) فرستاده ات و خاندان پاک و پاکیزه او درود فرست و تقاضای مرا درباره ی ……برآورده ساز. به راستی که تو شنوا و اجابت کننده هستی )
سپس، سر از سجده برداشته و سجده دوم نیز به همین ترتیب ادا می شود و در نهایت، تشهد و سلام را قرائت نموده و نماز را به پایان برد.
ستاد اقامه نماز