■ پایان نامه؛ بررسی فقهی حکم شرکت در نماز جمعه
نماز جمعه از عبادت های جمعی و هفتگی اسلام است که در قرآن کریم به صراحت امر به شرکت در آن شده است و روایات شریفه نیز به حضور در نماز جمعه ترغیب و کسانی را که بدون عذر از شرکت در آن خودداری می کنند سرزنش می نماید ؛ از همین رو فقهای عظام نیز عموما به بیان احکام و مسائل مرتبط با نماز جمعه پرداخته اند . اجماع فقهاء امامیه بر این است که نماز جمعه در زمان حضور معصوم علیه السلام واجب عینی است ؛ اما در حکم نماز جمعه در زمان غیبت معصوم علیه السلام در میان فقهاء امامیه اختلاف وجود دارد و برخی آن را واجب عینی شمرده و اقامهی آن را بدون امام و نائب ایشان لازم می شمارند و برخی نیز اشتراط امام معصوم علیه السلام یا نائب ایشان را ضروری می دانند و از همین رو اقامه آن را در زمان غیبت امام معصوم علیه السلام و بدون تحقق این شرط جایز نمی شمارند و اقامه نماز جمعه را تصرف غاصبانه و حرام در شوون امام معصوم می شمارند . برخی از فقهاء نیز هر چند وجوب عینی را در زمان غیبت امام علیه السلام ساقط می دانند اما وجوب تخییری ( استحباب و افضل الفردین بودن ) نماز جمعه را می پذیرند. قائلین به وجوب تخییری نیز دو دسته اند و برخی آن را به صورت عام و برای عموم مکلفین می پذیرند و برخی این وجوب را مختص به فقیه می شمارند.
از همین رو در این نوشتار کوشیده شده است تا حکم نماز جمعه در زمان حضور معصوم علیه السلام و غیبت ایشان و همچنین اقوال فقهای عظام به استناد آیات و روایات شریفه به تفصیل بررسی فقهی گردد که نتیجهی آن عدم پذیرش قول وجوب تخییری و تقویت قول حرمت در صورت عدم ثبوت و ورد اذن خاص یا عام است . البته با پذیرش ادله نیابت عام فقیه از معصوم علیه السلام و توسعه آن ، پذیرش وجوب شرکت در نماز جمعه را به همراه خواهد داشت.
در ادامه نیز به کسانی که نماز جمعه از آنان ساقط است و کسانی که نماز جمعه از آنان صحیح است اشاره شده است و در پایان نیز برخی از احکام مرتبط با نماز جمعه مانند نفاق تارک جمعه، معامله ، سفر و اقامه ظهر در زمان نماز جمعه پرداخته شده است.
در این نوشتار کوشیده شده است تا از روش سنتی و اجتهادی فقه جواهری پیروی شود و به منابع فقهی و روایی معتبر رجوع شود.
گردآورنده: محمد ملایی نوری
اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است. جهت دسترسی و اطلاع از سایر پایان نامه ها با موضوع نماز، به لینک زیر، قسمت کتابخانه مرکز تخصصی نماز مراجعه فرمایید.
ورود به سامانه فراکاوش: https://farakavosh.ismc.ir/PhraseSearch.aspx