پایان نامه؛ متابعت در نماز جماعت

■ پایان نامه؛ متابعت در نماز جماعت

پایان نامه؛ متابعت در نماز جماعت

هدف اولیه در این تحقیق، روشن شدن هر چه بیش تر مسأله برای نویسنده و انجام کار فقهی حوزوی و در مرحله ی بعد، جمع آوری همه ی اقوال و ادله ی مسأله برای استفاده ی دانش پژوهان می باشد.

روش این تحقیق، نقلی وحیانی است و در پاره ای موارد از براهین عقلانی نیز استفاده شده است.

برخی از نتایج به دست آمده در تحقیق عبارتند از:

1. متابعت مأموم از امام در افعال نماز جماعت، واجب است و دلیل بر این وجوب، متفاهم عرفی مفهوم اقتداء و نیز روایات می باشد.

2. معنای متابعت در کلام قدماء بیان نشده و در کلام ایشان تنها بر وجوب متابعت تأکید شده است اما در مورد معنای متابعت و به بیان دیگر در مورد جواز و عدم جواز همراهی و مساوقت مأموم با امام در بین متأخّرین، دو نظریه وجود دارد. مشهور متأخّرین معتقدند که متابعت به معنای عدم تقدّم مأموم بر امام است از این رو تأخّر مأموم از امام، واجب نیست و مقارنت مأموم با امام، جایز است ولی صاحب حدائق، معتقدند که متابعت به معنای تأخر مأموم از امام است از این رو تأخر مأموم از امام، واجب می باشد و مقارنت مأموم با امام، جایز نیست.

3. وجوب متابعت در افعال نماز، طبق عقیده ی امثال شیخ طوسی و مشهور متأخرین، وجوب تکلیفی و به بیان دیگر وجوب تعبدی و طبق عقیده ی امثال سید مرتضی، وجوب وضعی است.

4. اجماع وجود دارد که تقدم مأموم بر امام در تکبیرة الإحرام، جائز نیست اما در مورد جواز مقارنت در اتیان آن دو نظریه وجود دارد. امثال مرحوم علامه حلّی معتقدند که مقارنت مأموم با امام در تکبیرة الإحرام، جائز نیست بلکه تأخر از امام، واجب است اما امثال محقق خوئی، معتقد به جواز مقارنت می باشند.

5. در مورد وجوب و عدم وجوب متابعت در تسلیم، چهار نظریه وجود دارد:

الف: مشهور قائل هستند به این که متابعت در تسلیم، مطلقا واجب نیست.

ب: مرحوم ناصر کبیر معتقدند که متابعت در تسلیم واحد، واجب نیست اما در دو تسلیم، واجب است و ترک آن در دو تسلیم، موجب بطلان نماز است.

ج: مرحوم سید مرتضی معتقدند که متابعت در تسلیم در حال اختیار و توجه، واجب است و ترک متابعت در آن، موجب بطلان نماز است و در حال سهو، ترک متابعت در یک یا دو تسلیم، مضر به نماز نیست اما در تمامی سلام ها موجب بطلان نماز است.

د: امثال شیخ طوسی معتقد هستند که متابعت در تسلیم در حال اختیار، واجب است ولی در حال اضطرار و عذر، واجب نیست. 

نگارنده: محمد جعفریان غلامرضائی

 

اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است. جهت دسترسی و اطلاع از سایر پایان نامه ها با موضوع نماز، به لینک زیر، قسمت کتابخانه مرکز تخصصی نماز مراجعه فرمایید.

ورود به سامانه فراکاوش:  https://farakavosh.ismc.ir/PhraseSearch.aspx

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 453 کلمه
1401/11/6 ساعت 11:03
کد : 3399
دسته : پایان نامه های نماز
لینک مطلب
کلمات کلیدی
کتابخانه مرکز تخصصی نماز
رساله علمی سطح سه
پایان نامه های نمازی
متابعت در نماز جماعت
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز