■ پایان نامه؛ متابعت در نماز جماعت
هدف اولیه در این تحقیق، روشن شدن هر چه بیش تر مسأله برای نویسنده و انجام کار فقهی حوزوی و در مرحله ی بعد، جمع آوری همه ی اقوال و ادله ی مسأله برای استفاده ی دانش پژوهان می باشد.
روش این تحقیق، نقلی وحیانی است و در پاره ای موارد از براهین عقلانی نیز استفاده شده است.
برخی از نتایج به دست آمده در تحقیق عبارتند از:
1. متابعت مأموم از امام در افعال نماز جماعت، واجب است و دلیل بر این وجوب، متفاهم عرفی مفهوم اقتداء و نیز روایات می باشد.
2. معنای متابعت در کلام قدماء بیان نشده و در کلام ایشان تنها بر وجوب متابعت تأکید شده است اما در مورد معنای متابعت و به بیان دیگر در مورد جواز و عدم جواز همراهی و مساوقت مأموم با امام در بین متأخّرین، دو نظریه وجود دارد. مشهور متأخّرین معتقدند که متابعت به معنای عدم تقدّم مأموم بر امام است از این رو تأخّر مأموم از امام، واجب نیست و مقارنت مأموم با امام، جایز است ولی صاحب حدائق، معتقدند که متابعت به معنای تأخر مأموم از امام است از این رو تأخر مأموم از امام، واجب می باشد و مقارنت مأموم با امام، جایز نیست.
3. وجوب متابعت در افعال نماز، طبق عقیده ی امثال شیخ طوسی و مشهور متأخرین، وجوب تکلیفی و به بیان دیگر وجوب تعبدی و طبق عقیده ی امثال سید مرتضی، وجوب وضعی است.
4. اجماع وجود دارد که تقدم مأموم بر امام در تکبیرة الإحرام، جائز نیست اما در مورد جواز مقارنت در اتیان آن دو نظریه وجود دارد. امثال مرحوم علامه حلّی معتقدند که مقارنت مأموم با امام در تکبیرة الإحرام، جائز نیست بلکه تأخر از امام، واجب است اما امثال محقق خوئی، معتقد به جواز مقارنت می باشند.
5. در مورد وجوب و عدم وجوب متابعت در تسلیم، چهار نظریه وجود دارد:
الف: مشهور قائل هستند به این که متابعت در تسلیم، مطلقا واجب نیست.
ب: مرحوم ناصر کبیر معتقدند که متابعت در تسلیم واحد، واجب نیست اما در دو تسلیم، واجب است و ترک آن در دو تسلیم، موجب بطلان نماز است.
ج: مرحوم سید مرتضی معتقدند که متابعت در تسلیم در حال اختیار و توجه، واجب است و ترک متابعت در آن، موجب بطلان نماز است و در حال سهو، ترک متابعت در یک یا دو تسلیم، مضر به نماز نیست اما در تمامی سلام ها موجب بطلان نماز است.
د: امثال شیخ طوسی معتقد هستند که متابعت در تسلیم در حال اختیار، واجب است ولی در حال اضطرار و عذر، واجب نیست.
نگارنده: محمد جعفریان غلامرضائی
اصل این پایان نامه در کتابخانه مرکز تخصصی نماز موجود است. جهت دسترسی و اطلاع از سایر پایان نامه ها با موضوع نماز، به لینک زیر، قسمت کتابخانه مرکز تخصصی نماز مراجعه فرمایید.
ورود به سامانه فراکاوش: https://farakavosh.ismc.ir/PhraseSearch.aspx