نماز و فرهنگ

■ نماز و فرهنگ

 

در تعریف فرهنگ تعابیر مختلفی آمده است؛ اما آنچه مسلم و واضح است، فرهنگِ هر جامعه مجموعه هنجارها و بایدها و نبایدهای آن جامعه است. نماز همچنان که خود جایگاه بالایی در فرهنگ اسلامی دارد، نقش بسزایی در فرهنگ سازی اسلامی نیز دارد. در ادامه به سه جنبه فرهنگ سازی نماز می­پردازیم.

  1. تثبيت نظام معنايي توحيدي

اعتقادات و باورداشت افراد نسبت به نظام هستي، بخش بنيادين فرهنگ جامعه را شکل مي‌بخشد. از نظر اسلام نظام تکوين و تشريع بر محور نظام معنايي توحيدي دور مي‌زند. به اين معنا که در نظام معنايي توحيدي تمام ساحت‌هاي زندگي انساني هماهنگ و در راستاي باورهاي ديني با محوريت الهي نگريسته مي‌شود. در اين نظام همه رخدادها، پديده‌ها و وقايع، الهي نگريسته مي­شود و پيوند طولي خداوند با ساير علل مورد توجه است. در اين نگرش تمام علل مادي و انساني در طول خداوند قرار دارند[1] و او‌‌ علت ‌نهايى تحقق پديده‌ها است. به عبارتى ديگر خداوند تکوينگر و تدوينگر روابط علّى ميان پديده‌ها است. به تعبير مرحوم شهيد مطهرى "رابطه علت و معلول و اصل عليت، پايه تفکرات عقلايى است و خداوند آفريننده نظام علت و معلول است".[2]

          يکي از راه‌هاي تحکيم نظام‌معنايي توحيدي در جامعه، نماز و مناسک ديني است. در قرآن به اين خصوصيت نماز اشاره شده است. در سوره مبارکه آل عمران توضيح داده شده است که ذکر خداوند و در پي آن تأمل در هستي اين اذعان را به­وجود مي‌آورد که آفرينش هستي بيهوده نيست.[3] خداوند آفريدگار و پروردگار هستي (الحمدلله رب العالمين) صاحب فرجام زندگي است(مالک يوم الدين). چيزي ديگري جز او لايق پرستش و عبوديت نيست(اياک نعبد)[4] و کسي ديگر جز او سزاوار استمداد (اياک نستعين). او تنها است(قل هو الله احد)، نه کسي را زاده(لم يلد) و نه از کسي زاده شده است(لم يولد) و همين امور او را منحصر به فرد و بي همتا ساخته است(لم يکن له کفوا احد). علاوه بر اذکار نماز صرف برگزاري نماز در مناسب‌هاي مختلف نيز در راستاي تحکيم جهان‌بيني الهي صورت مي‌گيرد. نماز آيات که يکي از نمازهاي واجب است ناظر به همين بعد نماز است. وقتي رخدادهاي طبيعي به­وقوع مي‌پيوند و ذهنيت فلسفي و جستجوگري انسان‌ها فعال مي‌شود و همه در صدد علت‌يابي رخداد برمي‌آيند، خداوند نماز آيات را تشريع نمودند که ذهن انسان‌ها را از تعليل مادي به تحليل ماوراي طبيعي هدايت کند. نماز آيات در کنار کارکرد عاطفي و روانشناختي‌ آن همچون آرام­سازي و احساس امنيتي، به اين نکته اشاره دارد که خدايي مشرف بر همه رخدادها و حوادث وجود دارد. مبادا انسان در کوران حوادث از او غفلت کند و يا بر اثر آسيب‌ديدگي و تحمل خسارت، ارتباطش با خداوند به­سستي بگرايد. هنگامی که باد، طوفان یا ساعقه سهمگین و ترس­آور به­وجود آید، خداوند نماز آيات را واجب كرده است. اين توصيه سبب پناه مردم به خدا از يكسو، رفع نگراني و توجه به عظمت خدا از سوي ديگر مي شود.[5]

هرچند در ابتدا درجه­اي (هرچند ضعيف) از باورها بر اعمال و مناسک مقدم است؛ زيرا باورها است که افراد را در يک مکاني براي انجام مناسک گرد هم مي‌آورد؛ اما به لحاظ کارکردي قطعا، مناسک نيز در تحکيم و تثبيت و پويايي باورهاي ديني و تقويت باور اثرگذار است. نماز که يكي از مناسك است، جلوة ظهور باورهاي ديني است.

نانكه  دارد و تا پايان عمر قبال، اضر مي سازد.د برايش به ارمغان مي اورد.

شواهد ديني نيز اثر نماز بر ظهور باورها را تأييد مي‌کند. در روايت ذکر شده است که نماز جماعت براي اين است که اخلاص، توحيد، اسلام و عبادت الهي آشکار شود و جلوه بيروني پيدا کند.[6]

  1. فرهنگ­پذيري حجاب

در ادبيات جامعه­شناختي "جامعه­پذيري" بدين معناست که فرد را صرفا، با هنجارهاي اجتماعي سازگار ‌کند؛ اما "فرهنگ­پذيري" فرايندي است فرد را عميقا و از جهات فراوان با فرهنگ جامعه هماهنگ مي‌کند.[7] از اين ‌رو، فرهنگ پذيري عميق‌تر و بنيادي‌تر از جامعه‌پذيري است؛ زيرا در جامعه‌پذيري ممکن سازگاري با هنجارهاي يک جامعه به دلیل کاستن فشارهاي اجتماعي و تنها با همرنگ ساختن فرد با سايرين صورت بگيرد در حالي که در مقولة فرهنگ‌پذيري فرهنگ جامعه به­صورت عميق در فرد دروني مي‌شود و از همه جهات هماهنگي ميان افراد و فرهنگ جامعه ايجاد مي‌شود. اين اصل جامعه­شناختي حکم مي‌کند که براي تحکيم هنجارها و ارزش­هاي اجتماعي و فرهنگي تنها به همرنگي افراد و هنجارها نبايد اکتفا کرد؛ بلکه علاوه بر آن لازم است ارزش‌ها و هنجارها نهادینه و دروني شود.

حجاب يکي از ارزش­هاي والاي فرهنگ اسلامي است. آيا اسلام مکانيسمي براي دروني سازي و به تعبير بهتر فرهنگ پذيري حجاب در نظر گرفته است؟ پاسخ اين است كه بلي. يکي از تأثيرگذارترين و دسترس ‌پذيرترين و نيز کم هزينه‌ترين راهبردهاي تقويت، تثبيت و تحکيم فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه اسلامي، نماز است. در تمام نمازها ـ چه واجب و چه مستحب ـ زنان و مردان ملزم‌اند پوشش خاصي را رعايت کنند. محدودة پوشش مردان زانو تا ناف و زنان تمام بدن به­جز صورت و دست و پا تا مچ دست و پا است.[8] زنان و مردان موظف هستند پوشش واجب در نماز را در تمام نمازها، در هر زمان و مكان، حتي در جايي که بيننده‌اي وجود ندارد و يا حتي امکان حضور دیگری نیست هم رعايت نمايند. عمل صحيح به اين آموزه و تکرار و ممارست آن در نماز مي­تواند رعايت حجاب را به عادت­واره افراد و سپس در يک پروسه طولاني مدت به فرهنگ جامعه تبديل كند.

نماز از دو جهت به فرهنگ­پذيري حجاب در جامعه کمک مي‌کند. نخست اينکه مقارنت امور عبادي ـ معنوي با عناصر فرهنگي ـ اجتماعي بدين معنا است که افراد چنانکه ناگزيراند، امور عبادي ـ معنوي نظير سجده، اذکار، قرائت، نيت و... را رعايت بکنند، ملزم هستند امور اجتماعي فرهنگي نظير رعايت حقوق ديگران و حجاب را نيز رعايت بکنند. اين الزام وقتي با مناسک روزانه مذهبي همراه شود و به تعبيري افراد در روز چند مرتبه يک هنجار فرهنگي را رعايت بکند، اين امر ضمینه دروني شدن آن هنجار فرهنگي را فراهم خواهد کرد.

جهت دیگر اينکه رعايت حجاب در نماز، انگيزش‌هاي روانشناختي لازم براي رعايت آن را در سطح جامعه تأمين مي‌کند. با اين توضيح که نماز بزرگ­ترين ذکر الهي (لَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ) است؛[9] ذکري که باعت آرامش انسان‌ها مي‌گردد.[10]در يک نگاه جامع، نماز با همة اجزا و شرايط، آرامش و اطمينان خاطر افراد را موجب مي‌شود؛ البته منظور آيه اين نيست كه پوشش به­تنهايي سبب آرامش است؛ بلكه نماز همراه با شرايطش كه يكي از آنها پوشش است،‌ آرامش بخش است[11]؛ يعني همانگونه که ذکر لااله الاالله در آرامش انسان نقش دارد، نيت، رو به قبله بودن، در مسجدبودن، سجده، قنوت و پوشش نيز در آرامش نقش دارد. به تعبيري ديگر آرامش برآمد مجموع اجزای و عناصر نماز است. آرامش و اطمينان نماز در سايه عبادت و رعايت اموري از جمله پوشش اين باور را در افراد به­وجود مي‌آورد که رعايت آنها در همه حالت آرامش مي‌آورد. مثلا، پوشش تنها در نماز آرامش نمي‌آورد؛ بلکه در تمام حالات و عرصه‌هاي مختلف زندگي اجتماعي سبب آرامش مي‌شود. اين تحليل با قلمرو حجاب در دستورات اسلامي در حوزه‌هاي عمومي اجتماعي مبني بر اينکه زنان بايد آرايش و زينت خود در معرض ديد نگذارند،[12] تقويت مي‌شود. گويا خداوند يک هماهنگي و همسويي ميان پوشش در عبادت و حضور در عرصه‌هاي اجتماعي قائل گرديده و پوشش در هر دو ساحت را ارزش مي‌شمارد.

نکته روانشناسی مسأله این است که رعایت حجاب و عفاف در نماز، همراهی با یاد خداوند دارد. تکرار این همراهی می­تواند سبب نگاه مثبت به حجاب گردد.

  1. تبليغ جهاني فرهنگ اسلامي

به اذعان بسياري از تحليل‌گران نماز حقيقتا، يک رسانة تبليغاتي بسيار نيرومند براي تبليغ اسلام و ارزش­هاي اسلامي است. رسانه‌اي پويايي به نام نماز به جهات مختلف از جمله کيفيت، گستره، محتوي و هم به لحاظ هزينه از رسانه‌هاي متداول امروزي پيش­تر است. مقام معظم رهبري در نشست ائمه جماعات به­خوبي اين نکته را روشن و شفاف بيان نموده است. ايشان راجع به برد تبليغاتي نماز جمعه مي‌فرمايد:

"رسانة نماز جمعه را با وسايل مدرن روز ـ تلويزيون، راديوها و ساير وسايل الکترونکي بسيار پيشرفته­اي که آمده است و نيز مطبوعات و مجلات مقايسه کنيد و هزينه‌ها و پشتيباني‌هاي آنها را با هزينه‌هاي سلسلة امامت جماعت در سرتاسر يک جامعه بسنجيد، ببينيد چقدر فاصله دارد. اين رسانه بسيار گسترده و برنفوذ تا اعماق جامعه ...با پشتيباني اندک و هزينه‌اي کم، خون معنويت را به مويرگ­هاي پيکر جامعه مي­رساند"[13]

علاوه بر سخنان، گفته‌ها و شنيده­‌ها در نماز جمعه و جماعات، صرف حرکت دسته ‌جمعي مردم به­سمت مساجد و نماز جماعت نيز يکي از عوامل مؤثر شيوه تبليغ براي گسترش فرهنگ توحيد و اخلاص و حضور مؤثر دين در صحنة اجتماع است. در روايتي که قبلا نيز يادآوري شده فلسفه نماز جماعت آشکار شدن توحيد و اخلاص و اسلام و گسترش آن در جهان و اتمام حجت بر شرق و غرب ذکر شده است. در اين روايت امام رضاj بسيار زيبا بیان فرموده­اند که:

"اگر پرسيده شود دليل تشريع جماعت چيست؟ در پاسخ بايد گفت که نماز جماعت به اين دليل واجب شده است که اخلاص، توحيد، اسلام و عبادت خداوند آشکار و مشهود شود؛ زيرا آشکار کردن عبادت حجت و دليل براي اهل شرق و غرب است و منافقين و کساني که آيين‌هاي اسلامي را سبک مي‌شمارند با برگزاري جماعت به­ظاهر اسلام اعتراف خواهند کرد و مراقب خودشان خواهند بود"[14]

بنابراين روايت، نماز جماعت حجتي مي‌شود براي جهانيان تا مظهر توحيد، جلال و شکوه اسلام را از خلال  صف‌هاي طويل و هماهنگ نماز ببينند و هم اتمام حجتي است بر منافقين و منکرين تا جرأت جسارت و توهين به اسلام و مسلمانان را نداشته باشند و مراقب رفتار، گفتار و اعمال خود باشند.

در عصر حاضر که دوران جنگ نرم است و روش دشمني‌هاي دشمنان اسلام دگرگون و شيطنت‌هاي آنان ناپيدا و فريبنده شده است توجه به نقش تبليغي نمازهاي يوميه، جمعه و جماعات اهتمام بيشتري را مي‌طلبد. اگر از ظرفيت‌هاي نمازهاي جماعت به­خوبي بهره برداري شود، روشن مي­شود که در بسياري از تحولات نقش نماز و نمازهاي جماعت بي بديل خواهد بود.

کلیدواژه: آثار فرهنگی نماز، تثبیت نظام معنایی، فرهنگ پذیری، تلبغ جهانی، تبلیغ فرهنگی،فرهنگ سازی، آثار نماز.

 


[1]. طباطبايي،  سيد محمد حسين، الميزان في تفسير القرآن، ‌‌ج1، ص100.

.[2] مطهري، مرتضي، آشنايي با قرآن، ص50.

[3]. " الَّذينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلى‏ جُنُوبِهِمْ وَ يَتَفَكَّرُونَ في‏ خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَكَ فَقِنا عَذابَ النَّارِ"؛ (اعراف:191).

[4]. امير­المومنينj عبادت خود را به اهليت و استحقاق خداوند نسبت مي‌دهد و مي­فرمايد:" إلهي ما عبدتك شوقا إلى جنتك و لا خوفا من نارك بل وجدتك أهلا للعبادة فعبدت"؛ خدايا تو را برای شوق به بهشت و ترس از جهنم عبادت نمي‌کنم؛ بلکه به اين علت جبين برخاک آستانت مي‌سايم که تو را لايق عبادت يافتم.

[5] . توضیح المسائل مراجع، مسأله 1491.

[6]. شيخ صدوق، علل الشرائع، ج‏1، ص262.

.[7] آک برن و نيم کوف، زمينه جامعه‌شناسي، ص171.

[8]. در رساله‌هاي عمليه حد شرعي پوشش در نماز به اين صورت بيان شده است:

حدّ پوشش مردان در نماز‌:

  • مرد در نماز بايد عورتين خود را (حتى اگر كسى او را نمى‌بيند) بپوشاند. بهتر است از ناف تا زانوها پوشانده شود.

حدّ پوشش زنان در نماز‌:

  • زن در نماز بايد تمام بدن (حتى سر و موى) خويش را بپوشانند؛
  • پوشانيدن صورت به مقدارى كه در وضو شسته مى‌شود و دست‌ها تا مچ و پاها نيز تا مچ پا لازم نيست؛
  • براى اين كه يقين كند كه مقدار واجب از بدن را در نماز پوشانده، بايد مقدارى از اطراف صورت و قدرى پايين‌تر از مچ را نيز بپوشاند.(توضيح المسائل امام خمينيv، مسئله‌هاي771و772)

[9]. "اتْلُ ما أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ لَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ". (عنکبوت:45)

[10] "الَّذينَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ". (رعد: 28)

[11] . البته آيات و دلايل تجربي ديگري دلالت بر نقش پوشش بر نوعي ارامش دارد.

[12]. درآيه 31 سوره مبارکه نور پوشش زنان در عرصه‌هاي اجتماعي اشاره شده است در اين آيه شريفه آمده است:

" وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ إِلاَّ ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى‏ جُيُوبِهِنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِنَّ أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَني‏ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَني‏ أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَوْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُهُنَّ أَوِ التَّابِعينَ غَيْرِ أُولِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلى‏ عَوْراتِ النِّساءِ وَ لا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ ما يُخْفينَ مِنْ زينَتِهِنَّ وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَميعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ"؛ و به زنان با ايمان بگو چشم از نا محرمان فروبندند و پاکدامي پيشه کنند. زيورهاى خود را آشكار نگردانند مگر آنچه كه [طبعاً] از آن پيداست. و بايد روسرى خود را بر گردنِ خويش [فرو] اندازند، و زيورهايشان را جز براى شوهرانشان يا پدرانشان يا پدران شوهرانشان يا پسرانشان يا پسران شوهرانشان يا برادرانشان يا پسران برادرانشان يا پسران خواهرانشان يا زنان [همكيش‏] خود يا كنيزانشان يا خدمتكاران مرد كه [از زن‏] بى‏نيازند يا كودكانى كه بر عورت­هاى زنان وقوف حاصل نكرده‏اند، آشكار نكنند و پاهاى خود را [به گونه‏اى به زمين‏] نكوبند تا آنچه از زينتشان نهفته مى‏دارند معلوم گردد. اى مؤمنان، همگى [از مرد و زن‏] به درگاه خدا توبه كنيد، اميد كه رستگار شويد.

[13] سخنراني معظم له، در ديدار ائمه جمعه سراسر کشور، 15/7/ 1381.

.[14] "قَالَ فَلِمَ جُعِلَتِ‏ الْجَمَاعَةُ قِيلَ لِأَنْ لَا يَكُونَ الْإِخْلَاصُ وَ التَّوْحِيدُ وَ الْإِسْلَامُ وَ الْعِبَادَةُ لِلَّهِ لا [إِلَّا] ظَاهِراً مَكْشُوفاً مَشْهُوداً لِأَنَّ فِي إِظْهَارِهِ حُجَّةً عَلَى أَهْلِ الشَّرْقِ وَ الْغَرْبِ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَحْدَهُ وَ لِيَكُونَ الْمُنَافِقُ وَ الْمُسْتَخِفُّ مُؤَدِّياً لِمَا أَقَرَّ بِهِ بِظَاهِرِ الْإِسْلَامِ وَ الْمُرَاقَبَةِ"(شيخ صدوق، علل الشرائع، ج‏1، ص262).

این مطلب را به اشتراک بگذارید :
اشتراک گذاری در کلوب اشتراک گذاری در  فیس بوک اشتراک گذاری در تویتر اشتراک گذاری در افسران

نوع محتوا : مقاله
تعداد کلمات : 2360 کلمه
مولف : حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی و غلام حیدر کوشا
1394/2/13 ساعت 09:43
کد : 338
دسته : فرهنگ‌سازی و دعوت به نماز
لینک مطلب
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز