■ نماز و کنترل خشم
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین
یازدهمین خورشید امامت و ولایت، امام حسن عسکری (علیهالسلام) هست. از امامانی که عمر کوتاهی داشته و در بیست و هشت سالگی به شهادت رسیده و شش سال دوران امامتشان طول کشیده است. این عمر کوتاه، درسته کوتاه مدت است ولی بسیار بابرکت بوده است.
آن حضرت در دوران خفقان عباسیان زندگی میکرده و توسط معتمد عباسی هم به شهادت رسید اما در دوران خفقانی که به اجبار با پدر عزیز و بزرگوارشان امام هادی (علیه السلام) در سامرا به سر میبردند، چه در دوران پر برکت پدر عزیزشان نهاده شود، چه در دورانی که خودشان امامت را عهدهدار بودند، از ارتباط با شیعیان غفلت نداشت. او با تشکیل جلسات، با نامه، با فرستادن نماینده، مثل عثمان ابن سعید و امثالهم با شیعیان و دوستان خودشان ارتباط داشتند و آن وظیفهی هدایتی خودشان را به نحو أحسن تا آنجایی که امکان داشت، در آن پادگانی که بودند، انجام میدادند.
تفسیری دارد منسوب به تفسیر امام حسن عسکری (علیهالسلام) که تفاسیر خوب هست. معلوم است که آن حضرت عنایت ویژهای به قرآن و تفسیر داشتند. روایتی داریم از وجود بزرگوار آن حضرت که فرمودند: خشم کلید همه بدیها و زشتیها است.
خشم را چگونه میشود به نماز ارتباط بدهیم؟ حضرت مسیح فرمودند که علت اینکه خداوند به بندگانش خشم میکند این است که بندگان به بندگان خشم کنند. اگر بخواهیم در پناه بمانیم از خشم خدا، باید بر بندههای خوب خدا خشم نکنیم.
دلیل خشمگین شدن بر بندگان خدا این است انسان خودش را بدتر ببیند، خودش را بالاتر و والاتر ببیند و مردم را کم و کوتاه ببیند.
نماز با کبریایی شروع میشود، آمده با الله اکبر به ما بگوید که کارها دست خداست: لا مؤثر فی الوجود إلا الله، و تو کارهای نیستی؛ این حکمت و کلمه حکیمانهای است که از وجود نازنین امام به من و شما به یادگار رسیده است که خشم، کلید همه بدیها و زشتیها است و آن چیزی که خشم را از بین میبرد، نماز است، رکوع و سجده و تواضع و قنوت در مقابل خداوند کریم است. است و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
حجت الاسلام زارعی